Comandarea vinurilor la restaurant

03 Iul 2006 00:00 Autor: Michael Flocker
O data aflat in fata problemei cruciale pe care o reprezinta alegerea unei sticle de vin bun atunci cand petreci o seara romantica in oras, nu trebuie sa intri in panica.

Daca-ti faci griji ca vei alege un vin care nu se potriveste cu mancarea comandata, poti oricand sa-ti intrebi invitatul daca doreste sa aleaga el, iar apoi sa intrebi chelnerul ce v-ar recomanda el.

Daca preferi sa alegi tu insuti, este suficient sa urmezi cele mai larg acceptate reguli empirice:

Vinurile albe merg cel mai bine cu: preparate din pui, preparate din peste, salate, paste cu sos de smantana, preparate japoneze sau tailandeze;

Vinurile rosii merg cel mai bine cu: preparate din carne rosie, branzeturi si pateuri, preparate fierte, paste cu sos de rosii, fazan si alt vanat cu pene.

Cum comanzi
La restaurant, de obicei, poti sa comanzi vin cu paharul, cu carafa sau cu sticla. Cand comanzi cu paharul, ai intotdeauna optiunea de a cere vinul alb sau rosu al casei. Acesta reprezinta alegerea standard a restaurantului si de obicei este un Chardonnay sau un Cabernet la un pret rezonabil. E o varianta sigura daca nu esti dispus sa arunci cu banii.

Carafa are de obicei doua marimi: jumatate de litru, cu care se pot umple aproximativ trei pahare, si un litru, cu care se pot umple aproximativ sase pahare. Reprezinta o optiune adecvata cand vrei mai mult de un pahar-doua sau cand comanzi pentru un grup mare, care bea acelasi fel de vin.

In cazul in care comanzi o sticla, de obicei urmeaza ritualul prezentarii si degustarii. Acesta este momentul serii cand o manevra nepotrivita poate avea un rezultat foarte neplacut: sa vezi cum chelnerul se uita in tavan, cu un aer exasperat.

Iata cateva ponturi care, daca le tii minte, te vor scuti sa te faci de ras:

- Daca la masa apare un necunoscut, barbat sau femeie, cu o lista de vinuri, probabil ca este sommelier-ul. In localurile de inalta tinuta, aceasta persoana are misiunea de a te ajuta sa alegi vinul. Zambeste, asculta si apoi decide.

- Chelnerul iti va prezenta sticla spre aprobare. Pastreaza-ti calmul, nu-i un test de inteligenta. Nu trebuie decat sa te uiti la eticheta si sa incuviintezi din cap, indicand ca a adus sticla care trebuia.

- Chelnerul va deschide sticla si va pune dopul pe masa. Nu-l lua sa-l mirosi. Daca-ti ofera dopul, priveste-l si atat. Daca e putred, inseamna ca vinul are miros de dop si nu trebuie baut.

- Iti va turna in pahar sa gusti. Nu ridica paharul ca sa-l privesti in lumina. Habar n-ai ce urmaresti prin asta, asa ca n-are rost sa te prefaci. Poti sa iei o inghititura si sa incuviintezi, dar e la fel de acceptabil doar sa mirosi vinul si sa pui paharul pe masa.

- Daca vinul e pur si simplu inacceptabil, acum e momentul sa-l refuzi. In caz contrar, zambeste si incuviinteaza cu un aer cunoscator, iar chelnerul va umple paharele.

- Un chelner atent se va uita din cand in cand la masa ta si se va opri sa umple paharele, dar e perfect acceptabil sa intretii tu insuti buna dispozitie.

- Daca torni tu vinul, nu umple niciodata paharul pana la buza. Paharul obisnuit de vin trebuie umplut doar pe trei sferturi, iar cel mare, de tip "balon", pentru vin rosu, doar o treime.

In ce priveste bautul vinului, ia-o cu binisorul. Trebuie baut cu inghitituri mici, savurat si apreciat, nu turnat de gat ca sa-ti potoleasca setea. Daca ti-e sete, cere-i chelnerului un pahar cu apa, pe langa vin.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.52
(1967 voturi)
6608 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!