Bufet suedez-Pasaport culinar european

11 Ian 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Acest smorgasbord se serveste la masa si nu in picioare folosindu-se mai multe farfurii. Este o masa traditionala in ajunul Cracinului pentru suedezi si de Anul Nou pentru danezi.

Din punctul de vedere al suedezilor cuvantul, smorgasbord este o combinatie de 2 cuvinte smorgas (sandwich) si bord (masa), iar in ce priveste practica culinara, smorgasbord desemneaza masa de pranz, la care se servesc mai multe feluri de mancare, mai ales reci, mult peste, salate, branzeturi, paine alba si neagra, toate udate mai ales cu bere (chiar daca vinul nu este exclus cu brutalitate).

Bufet suedezacasa inseamna, o masa de sarbatoare la care musafirii si gazdele se descurca de unii singuri, alegandu-si preparatele dupa dorinta. La restaurant bufetul suedez se prezinta sub forma unor mese cu preparate diverse, incadrate valoric intr-o suma fixa de bani, la care consumatorii pot servi orice si oricat.

Exportat cu succes in toata lumea acest bufet suedez s-a transformat, devenind mai ales modalitatea de a rezolva lucrurile in pauze, pentru diversi organizatori de conferinte, sesiuni de lucru, seminarii, colocvii sau alte intruniri de afaceri.

Bufetul suedez s-a integrat si in traditiile romanesti, putin combinat cu traditia americana de fast-food si slow-food, constituindu-se ca un pas hotarat catre integrarea noastra europeana, e adevarat numai din punct de vedere culinar.

Dar nu vom vorbi despre acest pseudo-bufet suedez, prezent in practicile coferentiare globalizante, ci despre bufetul suedez de care putem beneficia intr-un mod placut la noi acasa, unde s-a integrat in mod placut peste traditionalul bufet rece.

De ce bufet suedez
Pentru ca din cand in cand ne dorim petreceri netraditionale unde comunicarea sau dansul sa fie mai importante ca mancarea ;
Pentru ca vrem sa invitam mai multa lume si nu avem spatiu ;
Pentru ca e vara si vrem sa dam o petrecere in gradina ;
Pentru ca e o petrecere cu multi copii, care au nevoie de spatiu ;
Pentru ca stim unii din invitati au anumite preferinte sau probleme culinare si vrem ca toata lumea sa se simta bine ;
Pentru ca vom putea pregati unele preparate din timp si ne va fi mai usor sa putem participa si noi ca gazde la petrecere.

Tipsuri pentru un bufet suedez reusit
Se face cat mai mult loc liber si se foloseste toata mobila, de pe care s-a luat totul in prealabil, sau se vor folosi mai multe masute ;

Trebuie sa existe in locuri vizibile tavi cu pahare, cesti, farfurii, minimum de tacamuri ( e mai bine sa putem folosi scobitorile sau mainile), sticlele cu bauturi, servetele.

Preparam cat mai multe platouri cu sandwichuri mici, cu diverse paste, pe care le putem aranja sub forma de piramida pentru economie de spatiu ;

Pe platourile cu preparate sa existe si salata, castraveti, masline, ardei, verdeata pt ornament si gust;

Se incepe cu preparatele reci, apoi cu cele calde incalzite intre timp, cu pauze de cafea si la sfarsit desertul ;

Preparatele de patiserie vor fi la loc de cinste.

Meniuri pentru bufet suedez:
Sandwichuri si tartine
Aperitive diverse
Felii de sunca
Cascaval sau branza taiate in diverse forme
Carnaciori calzi
Frigarui mici de porc
Pateuri si saratele
Fursecuri

Si bineinteles dupa fantezie se pot servi salate de fructe, tort sau inghetata si bauturi de tot felul.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.75
(3644 voturi)
75218 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!