Aranjarea mesei de Craciun
30 Nov 2007 00:00

Dar pentru ca totul sa fie perfect in acea seara magica, pe langa impodobirea bradului trebuie sa acorzi o atentie maxima pentru decorarea mesei de Craciun.
Masa de Craciun nu inseamna numai la mese intinse si mancaruri alese. Aceasta masa se deosebeste de obisnuitele mese de petrecere si necesita un cadru special, cu elemente decorative alese cu gust.
Platourile cu bucati delicioase nu sunt elementele cheie care fac din masa de Craciun una deosebita, ci modul in care o vom decora este cel important.
De aceea vom crea un decor elegant si delicat folosind elemente naturale - crengute de brad, fructe si accesorii festive - lumanari, globulete, fundite, beteala.

Fie ca pregatesti o cina in familie sau una cu prietenii apropiati, intotdeauna o masa frumos decorata care poarta "amprenta" Craciunului va incalzi si va inveseli atmosfera. Cateva sugestii nu strica si vei reusi sa-ti surprinzi placut familia si prietenii.
Intotdeauna pentru decorarea mesei de Craciun este indicata o fata de masa dintr-un material din fibra naturala (crepsaten, damasc), de preferinta alba.
In cazul in care sunt simple se pot pune servetele imprimate (combinatia alb-rosu fiind la moda), se pot fronsa prinzandu-le cu fundite, clopotei sau stelute.

Daca masa este in familie, se orneaza cu stelute decupate din staniol colorat si imprastiate pe masa sau cu crengute de brad, cusute pe margtinea fetei de masa; in cele doua capete ale mesei se aseaza cate un vas cu gatul stramb, in care se pun cateva crengute de brad sau vasc, iar de ramurele se atarna globuri mici colorate.

Pe masa, daca nu exista ornamente cu brad si luminari, in doua, trei cupe de sampanie umplute pe jumatate cu apa (care poate capata diferite culori cu ajutorul colorantului alimentar) se pot pune luminari plutitoare. Piciorul cupei se va orna cu o crenguta de brad prinsa cu o fundita.

Putem face alt aranjament din ramuri de brad pe care stau jumatati de nuci aurite, in care se fixeaza cu ceara lumanari rosii, in loc de nuci putem folosi mandarine.
Lumanarile plasate in sfesnice de argint sunt, de asemenea, accesorii care nu au voie sa lipseasca de pe masa de Craciun, ele creand intimitatea necesara reintalnirii cu cei dragi. In plus, vor face ca totul sa arate perfect si sa straluceasca impecabil!

Foarte de effect, desi banal este amplasarea in centrul mesei a unui bradulet de la florarie, pudrat alb si impodobit cu globulete.
Pune in centru un bol decorativ pe care sa asezi cateva fructe si conuri de pin aurite;
Florile naturale pot constitui o optiune interesanta penttu partea de centru a mesei; este recomandat sa fie aranjate si alese in asa fel incat sa nu se interpuna intre oaspeti;
O idee mai moderna ar fi sa pui in pahare sau boluri transparente cateva margele, stelute si petale de flori si sa torni apa peste ele;
O figurina in spiritual Craciunului plasata in centrul mesei poate avea un efect spectaculos.
Vrei ca mesenii sa fie intampinati asa cum se cuvine? Plaseaza in centrul mesei o fructiera incarcata cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere. Vor constitui o gustare usoara pentru invitati si, totodata, un excelent punct focal al mesei.

Atentie !
Putem alege o fata de masa cu un imprimeu de iarna, vacanta pe care sa asezi niste servetele asortate dar sa nu fie un model foarte incarcat pentru a evita senzatia de aglomerare.
Nu trebuie sa pui la intamplare o vaza cu flori artificiale, este mult prea obisnuit si nu vei reusi sa atragi atentia.
Cateva ornamente traditionale de obicei folosite pentru a decora centrul mesei sunt: sfesnicele cu lumanari si ghirlandele. Daca masa ta este mai mica nu folosi un ornament central care sa ocupe prea mult spatiu;
Alege tacamurile potrivite!
Acestea pot adauga mai mult farmec mesei de Craciun. Folositi tacamurile pe care il pastrati doar pentru ocazii specialemai ales daca sunt din argint sau au motive decorative de sarbatoare.
Este foarte important sa asortezi fata de masa cu tacamul si ornamentul ales pentru partea centrala.
De asemenea, asigura-te ca tacamurile sunt sclipitor de curate si fara zgarieturi.

Asadar, aseaza crengute naturale de brad de jur imprejurul farfuriilor, iar, la final, plaseaza cate un globulet ornamental si cate un pahar de vin in dreptul fiecarui tacam. Daca nu te atrage ideea cu globuletele, prinde bucati de beteala de marginile fetei de masa (la intervale de 4-5 cm una de alta) si efectul va fi pe masura.
Marcarea locurilor la masa
Pentru masa de Craciun sau de Revelion cartile de vizita care vor marca locurile la masa se pot confectiona in mai multe feluri:
Cartonase colorate cu stele de staniol si crengute de brad cu numele invitatului;
Cornete colorate cu mosi stilizati pe a caror manta se scrie numele invitatilor;
Cartonase cu numele invitatilor prinse cu o funda rosie, de o crenguta de brad;
Pachetele cu mici atentii pentru fiecare invitat
Pentru toate gospodinele, masa de Craciun inseamna traditie si bun gust, atat in ceea ce priveste decoratiunile, cat si mancarurile specifice acestei sarbatori. Adunate de-a lungul anilor, retetele de Craciun reprezinta atuul atmosferei de sarbatoare si de voie buna.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice

Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos

Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe

Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat

Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol

Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete

Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.

Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:

Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!

Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!

Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.