Prajitura cu caise si mascarpone

Iata o prajitura ceva mai deosebita, avand un aspect amuzant, ce pare sa aduca cu un ochi de ou, ii va incanta chiar si pe cei mai pretentiosi. Gustul proaspat al caiselor face ca aceasta prajitura sa fie mult mai usor de mancat.
 
Specific :
Timp de preparare :
Status :
Numar portii :
Adauga in cartea de bucate
Recomandata pentru Evenimente:
zile de nastere, cina romantica, Single, onomastica
 
Ingrediente:
caise6 bucatimascarpone250 gsmantana200 gzahar pudra2 linguricoaja rasa de lamaiezeama de lamaielichior de portocale4 linguriou5 bucatiapa1 canafaina6 lingurisare1 prafextract de vanilie2 linguritezahar2 cani
 
 
Preparare:
Se prepara mai intai blatul: ouale se separa, albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate pana se dizolva complet, se adauga galbenusurile, faina si vanilia si se incorporeaza usor.

Blatul se coace intr-o tava obisnuita (a mea are 35×37 cm.) captusita cu hartie de copt, la temperatura 180 de grade Celsius. Nu am insistat in mod deosebit asupra prepararii blatului pentru ca se pot folosi cu succes si ale retete de pandispan, chec, ce va este pe plac.

1. Din blatul racit se decupeaza cu o forma rotunda (in cazul meu un pahar) discuri cu diametrul de 8-10 cm. (poza 1).

2. Caisele intregi se oparesc in apa clocotita timp de 1 minut, se trec prin jet de apa rece si se decojesc de coaja, apoi se separa in jumatati si se indeparteaza samburii.

3. Intr-o cratita sau tigaie larga se pune apa si zaharul pentru sirop, impreuna cu zeama de lamaie, 1/2 din coaja de lamaie si 2 linguri de lichior de portocale. Se da in clocot si dupa ce zaharul se dizolva, se adauga caisele iar focul se reduce la minimum (poza 2). Caisele se gatesc in sirop 4-5 minute, atat cat sa se inmoaie putin, fara sa-si piarda forma, apoi se scurg de sirop si se lasa deoparte sa se raceasca. Siropul se lasa sa se raceasca si el.

4. Se pune branza mascarpone si smantana pentru frisca intr-un castron larg si se mixeaza. Deindata ce incepe compozitia sa se intareasca, se adauga zaharul pudra, extractul de vanilie, 1/2 din coaja razuita fin de lamaie si 2 linguri de lichior (daca serviti prajitua copiilor, puteti renunta la lichior). Se mixeaza in continuare pana cand crema se intareste si se omogenizeaza bine (poza 3).

5. Discurile de blat se insiropeaza bine cu siropul racit (3-4 linguri pline de sirop pe fiecare bucata), apoi se acopera cu crema de mascarpone si frisca, care trebuie doar netezita cu dosul lingurii, chiar nu e nevoie de pos sau alte instrumente pentru ornat (poza 4).

6. Deasupra de crema se aseaza cate o jumatate de caisa racita si bine scursa se sirop (poza 5).

7. Siropul ramas se pensuleaza cu grija deasupra caiselor, pentru a le da stralucire.
Se dau prajiturile la frigider timp de cel putin 2-3 ore inainte de servire (eu le-am lasat peste noapte, de fapt am facut prajitura la vreme de seara, asta e si motivul pentru care pozele din timpul prepararii nu prea arata cum ar trebui, sunt blitzate dar sper ca sunt inteligibile, ca asta e cel mai important).

Prajitura asta e desertul perfect dupa o masa copioasa, pentru ca e usoara si foarte placuta, dar la fel de bine merge intr-un moment de relaxare, langa o cafea sau o limonada.

Reteta oferita de: www.retetecalamama.ro

Credit foto:www.retetecalamama.ro

Urmariti retetecalamama.ro si pe Facebook!



Cat de mult ti-a placut aceasta reteta?
5.2
1021 voturi
5756 vizite
Galerie foto:
 


Poza 1
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!