Regim sugari (0-12 luni)

Durata:

48 saptamani

Specific:

international

Baza dieta:

Lactate

Tip dieta:

Diete disociate

Descriere:
Regimul nou-nascutului este bazat in principal pe lapte de la san, iar odata cu varsta de 4 luni sugarul va primi circa 500 ml. lapte pe zi ( 2mese x 250ml.), restul de trei mese vor fi alimente solide, altele decat lapte.
Caracteristici:
Ca si alimente de diversificare se folosesc fructele, legumele, branzeturile, derivatele de lapte, faioasele, grasimea, carnea si alte surse de proteina animala, dulciurile si bauturile.

- Primul aliment nou introdus in alimentatia sugarului este sucul de fructe (portocale, mere, piersici, morcov), in cantitate de pana la 30 ml (6 lingurite) la varsta de 3-4 luni si apoi 50-60 ml.
- Orezul sub forma de mucilagiu poate fi recomandat de la varsta de 2 luni, iar ca apa de orez de la orice varsta.
- De la varsta de 4 luni, fructele pot fi date omogenizate, piure, de la aceasta varsta poate fi introdus si piureul de banana.
- Incepand cu varsta de 4 luni, inlocuind masa de pranz se introduce in alimentatia sugarului supa de zarzavat, din legume poaspete: morcovi, cartofi, pastarnac, fasole verde, dovlecel, tomate, verdeata. Supa de zarzavat se da initial strecurata, iar apoi cu adaos de piure de legume. Supa de legume poate fi imbogatita cu cereale, fara gluten (orez, malai, mei).
- Incepand tot cu varsta de 4 - 4,5 luni se inlocuieste masa de seara (ora 18), cu cereale fara gluten (faina de orez, zeamil)
- Tot din a cincea luna de viata se introduce si branza de vaci la gustarea de dupa amiaza, imbogatita cu mar copt, banana, cu cereale in functie de preferintele sugarului.
- De la varsta de 5 luni se introduce carnea fiarta (pasare, vita), proaspata, tocata fin sau mixata; se pune in supa, sau piureul de legume. Se incepe cu o lingurita si se creste cu pana la patru lingurite la o masa. Cantitatea de carne pe zi nu va depasi 30 g la varsta de sugar.
- Incepand cu varsta de 6 luni, inlocuind masa de pranz se introduce in alimentatia sugarului spanacul si prazul, cu prudenta, pentru ca au efecte laxative, putand determina diaree.
- Pastele fainoase se prepara din faina de grau si se pot da sugarului de la varsta de 8 luni (fidea). Se poate folosi o cantitatede 30 - 50g/zi de 1-2ori pe saptamana, alternand cu orezul.
- Painea poate fi data de la varsta de opt luni (cand masticatia permite) sau dupa varsta de un an, in fct de fiecare copil.
- Incepand cu varsta de 9 luni, biscuitii sunt folositi ca alimente pentru imbogatirea gustarii.