Sfaturile bunicii pentru prepararea mancarurilor cu sos

01 Mar 2007 00:00
A trecut vremea mancarurilor cu sosuri grele.

Acum secretul unei mancari reusite este alegerea unor bucati de carne proaspata, fara grasime, pe care sa le imbogatesti cu legume.

In loc de sosuri simple, se prepara amestecuri exotice de rosii, capere si masline rumenite in putin ulei de masline, plus alte ingrediente exotice.

Sigur ca pentru o mancare reusita orice varianta de sos clasica sau moderna este mai mult sau mai putin importanta. Esentiala este obtinerea unor preparate usoare si sanatoase, cu ingrediente benefice, la prepararea carora trebuie tinut cont si de experienta bunicilor.

Asadar iata cateva sfaturi din experienta bogata a bunicii, care a stiut sa gateasca cu dragoste si atentie, fata de familie si respect fata de ingrediente si retete.

Mancarea cu sos este mult mai gustoasa, daca este tinuta 20 minute la cuptor, inainte de a fi servita

Cind se aduce sosul (in sosiera), acesta nu trebuie pus pe friptura sau pe piure ori alte garnituri (macaroane, sote de legume etc ). Nu este estetic!

Sosul se pune in farfurie si in el se inmoaie apoi bucatile de carne taiate pe rind. Nu amestecati tot ce aveti in farfurie cu sosul, chiar daca este gustos; nu este deloc placut ochiului. Dupa ce toti mesenii s-au servit cu sos, sosiera va fi luata de la masa.

Sosurile in care se pune smintina, nu se fierb niciodata pe flacara ori in clocote mari. Vasul se aseaza peste altul cu apa ce clocoteste la foc domol si se amesteca fara intrerupere cu o lingura de lemn.

Bulionul de rosii se adauga in mancare numai atunci cand legumele sau carnea sunt aproape fierte, altfel ele se "impietresc".

Piciorusele ciupercilor nu se arunca. Tinute la congelator, ele pot fi folosite ulterior pentru parfumarea sosurilor si a mancarurilor gatite.

Mai poti incerca ciuperci preparate in zeama in care ai fiert carnea, cu o lingura de iaurt sau de smantana.

Ca sa nu se zdrobeasca cartofii la o mincare cu sos de rosii (de ex. ghiveci), se va turna sosul la 10 minute dupa ce s-au pus cartofii.

Fecula de cartofi leaga sosurile mai bine decat faina, fiindca nu face cocoloase.

Daca vrei sa obtii o aroma exotica, in apa in care fierbi orezul adauga 1 baton de scortisoara, 6 boabe de cardamom, 1/4 lingurita turmeric si cateva seminte de chimen.

Cind orezul fiert pentru rizotto este aproape gata, adaugati un pahar cu lapte. Preparatul isi va imbogati continutul si acesta va fi mai usor de digerat.

Daca v-a ramas orez de la o garnitura, combinati-l cu un sos alb, cu telemea rasa si puneti-l in tava la cuptor pina prinde o fata usor aurie.

Inainte de a incepe sa gatesti sau chiar la inceput, adauga un varf de cutit de fulgi de chilli pe legumele care urmeaza sa fie rumenite la cuptor ori in sosul pentru paste.

Cepele lasate intregi in mancare (fripturi la tava, supe, conserve) sunt mult mai gustoase, daca le intepati pe ici pe colo cu cuisoare aromate.

Legumele congelate trebuiesc lasate sa se decongeleze la temperatura camerei apoi se intoduc la fiert intr-un vas cu putina apa clocotita si putina margarina sau unt,iar vasul se acopera cu un capac astfel fierberea este mai rapida si aroma legumelor nu se pierde.

O alta varianta de sos pentru friptura este cea din vin rosu sau alb, cu putin mustar si tarhon tocat. Carnea de pui se rumeneste la cuptor cu un pahar de vin alb, mult busuioc si rozmarin proaspat, suc de lamaie, sare si piper.

Adauga 1/2 lingurita seminte de chimen (dulce) cand pregatesti sote de ciuperci sau pui inabusit - aromele se imbina de minune! Semintele de mustar dau gust cartofilor, in piure.

Piperul negru proaspat macinat se potriveste cu aproape orice aliment sau preparat. Pentru o aroma proaspata si puternica, presara-l deasupra mancarii, dupa ce aceasta este gata.

Prin prajire, condimentele isi intensifica aroma. Cumpara condimente nemacinate, pe care le rumenesti timp de 2-3 minute intr-o tigaie neadeziva, la foc mic, amestecand incontinuu, pana cand le simti aroma sau pana cand incep sa sara (semintele mici). Dupa aceea, piseaza-le intr-un mojar sau macina-le intr-o rasnita electrica.

Rumenit la cuptor, usturoiul se transforma intr-o pasta care isi pierde gustul intepator, capatand o aroma atenuata, dulce. Il poti folosi ca garnitura, la pui rumenit sau la friptura.

Puneti in sosul de rosii o lingurita de zahar si una de mustar. Va avea un gust excelent, va fi mai aromat.

Sosurile in care folositi patrunjel vor fi mai parfumate daca numai cu 10 minute inainte de a fi tocat tineti patrunjelul in apa calda pe care o folositi in pregatirea sosului respectiv impreuna cu verdeata.

Nu invartiti niciodata in mancare cu o lingura de metal. Ea schimba gustul, metalul fiind atacat de acizi. Intoarceti-va la obiceiul bunicilor noastre: folositi doar linguri de lemn.

Mancarurile dulci devin mai picante daca puneti in ele un praf de sare, iar felurile sarate devin mai delicate, daca adaugati in ele un praf de zahar.

Faina sau amidonul alimentar trebuie amestecate cu putina apa inainte de a fi puse in mancaruri, altfel fac cocoloase.

Adaugati zeama de lamaie la mancarurile pe care le preparati Un studiu realizat la Universitatea din Arizona arata cum consumul de lamaie si/sau lime, precum si a cojii de portocala reduce aparitia cancerului de piele cu pana la 34%.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.61
(3338 voturi)
25107 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!