Sfaturile bunicii pentru aluaturi, blaturi si budinci

22 Aug 2006 00:00 Autor: Aura Popa, Stan Ana Maria
Pentru torturi, placinte, tarte, budinci succesul depinde de aluatul folosit. Acesta trebuie sa fie moale, afanat, crocant, galben-auriu. Gospodinele care cunosc regulile de baza ale prepararii aluatului pot fi sigure de reusita.

Pentru placinta cu branza, de pilda, se recomanda aluatul fraged sau foitajul (aluatul frantuzesc), pentru prajiturile cu fructe, coca de pandispan sau aluatul de tarte s.a.m.d.

Ce trebuie sa stiti despre aluatul fraged?

Pentru prepararea lui, se foloseste faina obisnuita si praf de copt, care-l face mai afanat. Cel mai bun aluat neted este cel framantat cu unt, dar se pot folosi, de asemenea, uleiul, margarina etc. Untul trebuie sa fie neaparat rece si se taie bucatele. Ouale fragezesc aluatul, il fac mai consistent, laptele, in schimb, il inmoaie si il rumeneste la copt.

Indiferent daca se prepara in robotul de bucatarie sau cu mana, aluatul trebuie framantat repede si usor, ca sa nu se topeasca untul. Daca e prea umed, aluatul se intareste in cuptor. Dupa ce s-a frecat intre palme faina cu untul, se adauga - cu lingura - apa rece de la gheata, pana ce aluatul se leaga. Se aduna in forma de minge, se inveleste cu o folie de plastic si se tine cel putin 30 de minute la rece. Asa se intinde mai usor si nu se strange la copt.

Despre budincile dulci

Exista doua feluri de budinci: fierte si coapte in cuptor. Pentru ambele soiuri se folosesc aceleasi ingrediente, in aceleasi cantitati.

Indiferent de finalizarea lor, budincile trebuie puse pe sau la foc potrivit:

  • deasupra unui vas cu apa in clocot
  • in cuptor la foc controlat.

    Amestecatul corect al oualor cu zaharul si cu laptele este decisiv pentru calitatea budincii.
    Budinca fiarta (pe aburi) e gata atunci cand, introducand o lingura in ea, continutul ramane pe dosul lingurii, fara sa mai curga.

    Cocoloasele din budinci se inlatura in felul urmator: se ia preparatul de pe foc si se toarna intr-un vas rece, pus pe un pat de cuburi de gheata. Se amesteca bine de tot continutul, pana se inmoaie.

    Budinca pregatita la cuptor nu trebuie expusa la o temperatura prea ridicata, pentru ca ingredientele se despart si lasa lichid.

    Blatul perfect

    Torturile sunt apreciate ca cele mai alese dulciuri, atat prin savoarea delicioasa a elementelor care le compun, cat si prin felul ales de prezentare. Din aceste motive, tortul este totodata si un desert festiv.

    Tortul este nelipsit din lista de bucate la aniversari, nunti si alte ocazii. O deosebita atentie trebuie acordata pregatirii blatului, precum si coacerii, dupa cum urmeaza:

  • separarea albusurilor de galbenusuri se face in vase bine spalate de grasime, astfel albusurile un se spumeaza bine;
  • pentru ca albusurile sa fie bine spumate, ele se tin la rece in frigider circa 30 min.;
  • zaharul prevazut pentru blat se imparte in doua: cu o parte din zahar se freaca galbenusurile, iar cu restul de zahar se bat albusurile;
  • zaharul se adauga in albusuri dupa spumarea acestora si se continua baterea pana la intarirea lor (ridicand telul se observa ca se tine albusul de el);
  • compozitia de blat pentru tort se toarna in forma speciala de tort sau in orice forma unas cu unt si presarata cu faina, iar la fund se asaza o hartie taiata exact cat acesta;
  • coacerea se face la inceput la foc potrivit, iar dupa ce blatul se ridica, focul se inteteste si blatul se mai tine la cuptor pana este gata;
  • controlul stadiului de coacere a blatului se face obisnuit, cu paiul: daca paiul iese din compozitie uscat, blatul este copt;
  • blatul poate fi pregatit cu cateva zile mai inainte si pastrat la loc uscat, curat si racoros;
  • blatul se taie orizontal, in doua sau in trei, de grosime egala, numai dupa ce s-a racit bine.

    Torturile sunt mult mai gustoase daca se insiropeaza straturile in prealabil. Dupa care se ung cu crema si se suprapun.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.56
    (1859 voturi)
    15563 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!