Sfaturi privind legumele si zarzavaturile

08 Mai 2008 00:00
Fructele si legumele reprezinta, cele mai mari depozitare dintre elementele nutritive pe care le avem la dispozitie de la natura verde, in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in celuloza.

Aceste fibre alcatuiesc cel de-al saptelea stalp de rezistenta al alimentatiei umane, ceilalti stalpi fiind reprezentati de glucide, proteine, lipide, apa, vitamine si de sarurile minerale.

Pentru a conserva si prepara legumele si zarzavaturile e bine sa tinem cont de cateva principii si sfaturi de baza:

Sfaturi pentru conservare

- Legumele cu consistenta moale nu trebuie sa fie pastrate mai mult de 2-3 zile; in locuri uscate, acestea se vestejesc repede, iar la umiditate mucegaiesc repede si iau un miros neplacut.

- Cele mai bune conditii de pastrare sunt la temperaturi mici, in cutii de lemn sau cosuri de papura, care atrag si retin umiditatea si, totodata, permit o mai buna aerisire a legumelor.

- Legumele proaspete, destinate consumului zilnic, se tin intr-un cosulet, la loc aerisit, racoros si intunecat.

- Legumele se pastreaza bine in pivnita, numai daca aceasta este uscata si bine aerisita; daca este prea cald, legumele se vestejesc, apoi se usuca, iar daca este prea umed, putrezesc. Este necesar ca legumele sa se aseze in pivnite numai pe timp uscat.

- Pentru a nu se mucegai si pentru a nu fi atacate de daunatori, legumele uscate trebuie ferite de umezeala si pastrate in locuri corespunzatoare.

- Radacinoasele, morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina, ridichile, sfecla, inainte de a se aseza in pivnita, se curata de pamant, fara a se spala si se lasa putin la soare, pentru a nu mai fi umede. Se inlatura apoi radacinile vatamate. In pivnita se aseaza in nisip curat, culcate varf la varf, in straturi suprapuse. Nisipul, bine uscat, trebuie sa le invaluie in asa fel incat sa nu se atinga intre ele. Nu se aseaza zarzavaturile in picioare, asa cum cresc ele in pamant, deoarece in acest fel s-ar dezvolta frunzele, iar legumele si-ar pierde gustul.

- Legumele pentru conservat, pe cat posibil, nu trebuie pastrate mai mult de 24 ore de la recoltare.

- Taierea legumelor pentru uscare se va face uniform.

Sfaturi pentru preparare

- Legumele, se recomada a fi fierte in abur, deoarece, fiind supuse unei incalziri incete, celuloza se inmoaie si devine mai fina, iar pierderile de vitamine si saruri minerale sunt reduse.

- Pentru ca piureurile de legume sa reuseasca, legumele trebuie fierte ca pentru soteuri. Aceste pireuri trebuie preparate repede, inainte de ora mesei; daca nu este posibil se tin in baia de apa pana ce se servesc. Pentru ca pireul sa se poata bate bine, legumele se vor pune intr-un vas mai mare.

- Varza acra dobandeste o aroma deosebita, daca la gatit se fierbe cu suc de mere sau citronada.

- Cartofii isi vor pastra culoarea deschisa la piure daca in apa in care au fiert se adauga putin otet.

- Nu folositi lapte rece cand pregatiti piureul de cartofi, caci acesta il innegreste, deci folositi lapte fierbinte.

- Dupa ce ati tocat vinetele si nu ati pus inca uleiul, adaugati un galbenus de ou crud. Vor capata un gust mai bun.

- Spanacul este o leguma foarte bogata in saruri minerale si vitamine. Pentru a-i pastra culoarea verde, se fierbe intr-un vas descoperit la foc potrivit.

- Mustarul uscat poate fi improspatat adaugand putin zahar si o lingurita de otet,dupa care se freaca usor.

- Ceapa n-o sa va stoarca lacrimi cand o taiati, daca o treceti in prealabil printr-un jet de apa fierbinte, apoi de apa rece. Daca tot pisca, infigeti in varful cutitului cu care taiati un miez de paine.

- Ceapa tocata nu se mai innegreste la prajit, daca inainte de a o pune in uleiul incins, o pudrati cu faina.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.55
(3171 voturi)
10628 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!