Sfaturi pentru un gratar perfect

20 Mai 2007 00:00
Preparatele la gratar sunt strans legate de anotimpul estival, vara inseamna in afara de cadura, concediu si plaja si gustul savuros si aromele imbietoare ale unui gratar bine facut, savurat in famile sau cu prietenii la racoare si verdeata.

E cald afara si abea asteptati sa vina weekend-ul sa mergeti la un gratar, langa o padure racorosa? Sigur salivati numai la pronuntarea cuvantului "gratar"?

Cu atat mai mult atunci cand mirosul de porc, vita, pui, peste ori alte carnuri fripte se infiltreaza incitant in narile noastre.

Iar, daca aceasta chemare magica se mai petrece si intr-un cadru natural numit de noi, in mod clasic "iarba verde", chiar ca nu mai poti rezista usor tentatiei!

Este un lucru firesc ca aromele degajate de alimentele supuse prepararii pe foc sa incite apetitul oricarui om. Dar alegerea acestor arome si prepararea carnii trebuie facuta cu grija pentru a pastra intacte si sanatatea noastra dar si gustul preparatelor.

Sfaturi generale

- timpul dintre momentul aprinderii carbunilor si pregatirea mancarii pe gratar trebuie sa fie de minimum 30 de minute, timp necesar gazelor de combustie pentru a se evapora;

- carnea ce urmeaza a fi pregatita trebuie sa aiba temperatura camerei inainte de a ajunge pe gratar;

- carnea gata gatita pe gratar nu trebuie pusa in acelasi vas in care a fost tinuta inainte de acest moment. Acest lucru este recomandat mai ales in cazul fripturii de pui;

- friptura marinata, mai ales carnea de pui si de porc, se pune pe gratar cand carbunii au putere foarte mare. In cazul in care se doreste a fi servita innabusita, friptura marinata trebuie fiarta in sucul propriu intre cinci si zece minute pentru distrugerea bacteriilor;

- daca intensitatea caldurii carbunilor aprinsi este prea mare, ei trebuie imprastiati

Ce fel de carne?

Carne rosie
Pentru a fi patrunsa, friptura de porc trebuie sa aiba cel mult 2 centimetri grosime.
In cazul fripturilor marinate, acestea se ung la fiecare intoarcere cu sosul ramas.

Una dintre cele mai spectaculoase fripturi la gratar este cea din pulpa de miel dezosata, care poate fi marinata cu condimente meditareneene (usturoi, rozmarin, cimbru si ulei de masline) sau cu condimente orientale (chimen, usturoi si ulei de masline, piper alb si piper verde).

Acest fel de carne rosie se pregateste foarte usor pe gratar si nu presupune o frigere indelungata, precum alte feluri de carne rosie.

Vanatul este foarte putin folosit pentru gratar. Vanatul mic (pasari) este excelent pe gratar daca este marinat usor inainte de pregatire. Carnea de caprioara trebuie sa stea pe gratar foarte putin timp, deoarece un timp mai mare de pregatire va intari carnea.

Carne de pui
Carnea de pui este dificila atunci cand este pregatita pe gratar, deoarece de cele mai multe ori exteriorul se arde, inainte ca interiorul sa fie bine facut.

Pentru a evita aceasta, se strang carbunii aprinsi intr-un colt al gratarului si se amplaseaza fripturile de pui oriunde, numai deasupra acestora nu. Astfel se mentine o temperatura constanta, fara ca exteriorul sa se arda.

Peste
Pestele, pregatit intreg sau file, este foarte popular pe gratar.
Pestii precum somnul, stiuca sau pastravul se preteaza foarte bine pregatirii pe gratar. Deoarece carnea de peste nu este atat de bogata in grasimi precum carnea rosie, gratarul trebuie uns cu ulei sau grasime inainte de gatire, pentru a se evita lipirea carnii.

Fileul de peste trebuie pus pe gratar pe partea exterioara intai (cea cu piele), permitand astfel partii interioare sa prinda o crusta.

Marinarea in exces a pastelui ii mascheaza gustul. Pestele ce urmeaza a fi gatit pe gratar trebuie marinat usor (timp de 30 de minute) cu ulei, usturoi si rozmarin. Aceasta carne trebuie pregatita pe gratar la o temeratura mai mica deat cea de gatire a carnii rosii.

Ce fel de legume?
Legumele precum ardeii, rosiile si vinetele trebuiesc pregatite la o temperatura ridicata, pentru a se coace mai rapid.

Ardeii, chiar daca sunt capia, grasi sau iuti, sunt excelenti pe gratar. Ardeii grasi si cei capia pot fi consumati cu orez, paste sau marinati cu ulei de masline si otet. Ardeii iuti pregatiti la gratar pot fi insotitorii excelenti ai unor fripturi din vanat sau de porc la gratar.

Vinetele pregatite la gratar in coaja sau taiate felii fara coaja pot fi o adevarata revelatie culinara. Ca si ciupercile pregatite la gratar, vinetele pot fi servite cu ulei de masline si cu cascaval ras. De asemenea, pot fi folosite la frigarui alaturi de ardei, ceapa, dovlecei si rosii

Si ce fel de vin?

Aromele subtile de fum ale mancarii pregatite la gratar merg perfect cu unele vinuri moderate in continut taninos. In astfel de cazuri, este bine sa se renunte la consumul de Cabernet sauvignon.
Un vin fructos, catifelat, precum o Feteasca neagra sau un Pinot noir, poate fi insotitorul perfect al gratarurilor, chiar daca este vorba de carne rosie, peste sau pui.

Carnea de pui la gratar poate accepta foarte usor un Chardonnay sau un Sauvgnon blanc alaturi
Citeste si retetele delicioase de gratar de pe site-ul ele.ro:

Gratare de porc pane cu parmezan;
Ficatei la disc;
Frigarui din piept de pui si ceafa de porc;
Cotlete de miel cu menta;
Somon la gratar;
Salau la gratar cu sos de ghimbir;
Pui marinat la gratar;
Costite;
Gratare de porc cu parmezan;
Legume la gratar.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
6.13
(2041 voturi)
18645 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Recomandari
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!