Sfaturi pentru cele mai bune dulceturi

11 Iun 2007 00:00
Dulceturile, gemurile si peltelele sunt preparate care se fac din fructe, zahar si apa.

Dulceata este produsul obtinut din fructe intregi, sau taiate in bucati, fierte in sirop de zahar cu adaugare de zahar.

Dulceata trebuie sa fie stabila la pastrare, fructele din care se face nu trebuie sa-si piarde forma si aspectul inainte de fierbere, siropul trebuie sa fie consistent si limpede.

Siropul
Pentru dulceturile facute din caise, cirese, visine, capsuni, portocale etc. (fructe zemoase) se leaga datorita zaharului.

Legarea siropului la dulceturile facute din gutui, coacaze, mere etc. se face nu numai datorita zaharului, ci si prezentei in aceste fructe a pectinei.

Cantitatea de zahar folosita depinde de cantitatea de apa pe care o contin fructele, dar si de cantitatea de zaharoza din ele.

Fructele acre (visine, coacaze) cer mai mult zahar decat cele dulci (caise, capsuni).
Oricum, este foarte important sa se aprecieze correct cantitatea de zahar, pentru ca o cantitate de zahar prea mare face ca dulceata sa se zahariseasca, iar o cantitate prea mica determina o fierbere indelungata, ceea ce face ca fructele sa-si piarda din calitati.

Timpul de fierbere nu poate fi fixat si se stabileste in urma experientei, depinzand de calitatea fructelor si de cantitatea de apa pe care o contin.

Prima faza a fierberii urmareste evaporarea lichidului din fructe si dizolvarea zaharului, precum si ridicarea la suprafata a spumei.

Aceasta trebuie inlaturata cu grija, caci altfel dulceata va fermenta.
Dupa eliminarea apei din fructe, fierberea are numai rolul de a lega siropul.

Zaharul se pune la fiert o data cu apa si, cand s-a dizolvat bine, se poate pune in sirop un albus de ou care coaguleaza impuritatile.
Daca zaharul a fiert cat trebuie, dulceata nu se mai zahariseste.

Incercarea siropului se face punand cateva picaturi pe o farfurioara, daca se coaguleaza repede dulceata este gata.

Gemul se prepara din toate fructele bine coapte, amestecate cu zahar, fierte in sucul propriu si scazute foarte bine. Cantitatea de zahar este mai mica decat cea folosita pentru dulceata.

Pelteaua este un preparat translucid, facut din sucul de fructe strecurat, obtinut prin scurgerea piureului de fructe si fiert cu zahar. Sucul se fierbe cu zaharul la foc iute, pentru a nu-si schimba culoarea. Cantitatea de zahar trebuie sa fie egala cu cantitatea de fructe si nu cu cantitatea de suc din care se face pelteaua.

Serbetul este un sirop concentrat care rec,e se freaca pana devine din transparent, opac. Serbetul din fructe dulci se freaca la rece, in timp ce, serbetul din fructe acre se freaca numai cald. Serbetul se poate prepara din fructe dar si din ciocolata, zahar ars, etc.

Siropurile se fac din apa, zahar, fructe. Cele mai reusite siropuri se prepara din sucul fermentat al fructelor.

Fructele proaspete se cobserva in mai multe feluri:
- Se amesteca fructele cu zahar, in mai multe straturi, se astupa recipientul, se fierbe in bain-marie;
- Se face un sirop din apa cu zahar, se pune peste fructe, se leaga recipientele si se fierb in bain-marie;
- Se fierb fructele in sirop de zahar si apa si se pune totul in borcane inchise ermetic.

Dulceata se prepara in vase care nu se mai folosesc pentru altceva. Borcanele in care se pastreaza dulceata trebuie sa fie curate si incalzite inainte de a turna dulceata, ca sa nu plezneasca.

Dupa ce s-a oprit focul, cratita cu dulceata trebuie acoperita cu un servet ud, ca sa se aseze fructele. Se toarna dulceata in borcane, se acopera cu celofan sau capace care se inchid ermetic.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.39
(1606 voturi)
19369 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!