Sfaturi de Ignat, pentru taiatul porcului

18 Dec 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
La romani, traditia cere ca purcelul sa se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie.

In aceasta zi, oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decat sa taie si sa prepare porcul.

Dis-de-dimineata, dupa taierea porcului, femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii si a preparatelor din carne proaspata: caltabosi, sangerete, carnati, toba, lebar, care se vor servi ca aperitiv in ziua de Craciun.

Va oferim cateva sfaturi de care e bine sa tineti cont, pentru a va asigura succesul:

Dupa sacrificare, porcul trebuie imediat agatat de picioarele de dinapoi pentru a se scurge sangele intr-un vas curat. In sangele astfel colectat se adauga imediat o lingura de sare, apoi se amesteca cu un tel si se pastreaza la rece pana la folosire.

In functie de posibilitati, dupa taiere porcul se opareste sau se parleste. Oparirea trebuie efectuata cu apa fierbinte, cat mai rapid, iar parul sa fie razuit in sens contrar inclinarii lui naturale pe corp.

Daca conditiile permit, recomandabil este ca mai intai porcul sa se parleasca si apoi sa se opareasca si sa se curate frumos, pielea astfel devine mai frageda, cu miros placut.

Burta porcului se despica de sus in jos; se scot mai intai intestinele, indepartand cu mare atentie fierea (bila) si basica. Intestinele si stomacul se pun separat in apa rece. Splina nu trebuie pusa in apa, deoarece se innegreste.

Ficatul, plaminii, inima si limba trebuie spalate imediat de sange si puse separat, iar carnea se sterge bine pe locul unde a fost in contact cu organele.

Apoi se detaseaza capul de corp (prin taiere), iar corpul se sectioneaza in doua jumatati pe lungimea coloanei vertebrale (sira spinarii). De pe fiecare jumatate se detaseaza mai intai slanina, taind fasii in lungime.

Toate preparatele din carne proaspata se vor pregati in ziua taierii porcului (carnati, toba, lebarvurst, sangerete etc.).

Slanina se freaca cu sare, suncile se marineaza in saramura, iar picioarele si capul se pastreaza la rece pentru prepararea raciturilor.

Carnea, inainte de a se raci, se freaca cu zahar si usturoi zdrobit, pentru a-i conferi fragezime si aroma. Dupa racirea completa, se freaca cu sare si cu toate celelalte condimente, dupa gust.

Carnea se transeaza si se separa pentru sarmale, pentru friptura, osanza pentru prajituri
Dupa operatia de toaletare a carcasei se va trece imediat la spalarea intestinelor si a stomacului.

In prima etapa se curata grasimea de pe mate, apoi se golesc de continut, se intorc pe dos si se spala de cateva ori intr-un vas cu apa calda si apoi sub un jet de apa.

Dupa aceasta operatie se intorc din nou pe fata si se razuiesc usor cu muchia cutitului, repetandu-se operatia de intoarcere pe fata si pe dos de cateva ori, pana se considera ca sunt perfect igienizate, apoi se spala in apa cu otet, se scutura de apa, se freaca cu sare pe dinauntru si pe dinafara si se lasa 20 - 30 minute, dupa care se spala din nou in apa rece si curata.

Dupa spalare, intestinele grease trebuie frecate cu ceapa tocata marunt si sare se lasa circa o ora, apoi se spala din nou cu apa rece fi se pun la pastrare sau conservare prin sarare pana la folosire.

Sararea se face dupa ce au fost bine scurse de apa si zvantate cu ajutorul unor cirpe curate. Se sara cu multa sare, si se pun la borcane. La intrebuintare se vor desara bine in apa.

Citeste si alte retete de sarmale de post: : Taierea porcului, traditie controversata.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.26
(2038 voturi)
17818 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!