Salmonella... atentie!

04 Aug 2008 00:00
Cu temperaturi care depasesc 30 de grade deja de mai multe saptamani, este recomandabil sa iti dublezi vigilenta la nivelul igienei alimentare pentru a evita o intoxicatie alimentara, mai ales pe cea cu salmonella.

Intoxicatia cu Salmonella este datorata unor bacterii cu acelasi nume ce traiesc in intestinele animalelor vertebrate. Contaminarea se face prin ingestia de apa sau de alimente infectate: o persoana purtatoare a germenelui si care manipuleaza mancare o poate contamina, o musca de asemenea.

Alimentele in cauza

In principal, acestea sunt:
  • oua: salmonella poate fi prezenta pe coaja oului si sa-l contamineze in timpul spargerii;
  • carnea de orice fel, inclusiv mezelurile;
  • produsele lactate;
  • produsele marine, mai ales molustele;
  • vegetalele.

    Preventia incepe printr-o igiena perfecta

    Aceasta se concretizeaza prin:

  • respectarea datelor limita de consum si a temperaturilor de pastrare;
  • carnea trebuie sa fie bine facuta (renunta la friptura in sange);
  • nu recongela niciodata un produs decongelat;
  • spala-te pe maini inainte si dupa manipularea alimentelor si curata ustensilele de bucatarie care vin in contact cu alimentele;
  • pastreaza alimentele neprocesate separat de cele gatite pentru a evita orice contaminare;
  • spala cu grija legumele crude si ierburile aromate.

    Bacteriile nu au o gazda anume si se transmit repede intre specii animale diferite. Ele se multiplica usor la temperatura ambianta, de aceea intoxicatiile dupa "mese reci" sunt frecvente.
    Frigul nu le stopeaza dezvoltarea, acestea nu sunt distruse decat prin fierbere indelungata la mai mult de 65oC.

    Trebuie deci:

  • sa fierbi bine alimentele de origine animala, mai ales carnea de pasare;
  • sa eviti consumul de oua crude sau gatite insuficient;
  • sa tii ouale la frigider (+4oC);
  • sa prepari mancaruri pe baza de oua crude (maioneza,creme) cat mai aproape de momentul
  • consumarii, sa le tii la rece si sa nu conservi resturile.

    Aplicand aceste reguli simple vei risca mult mai putin sa te contaminezi cu salmonella (acasa, cel putin).
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.46
    (3257 voturi)
    8486 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!