Reguli de aur pentru aluat

20 Mai 2008 00:00
Aluatul este materia prima pentru majoritatea micilor mari delicii dulci, de la sfarsitul mesei, cu care ne place sa ne rasfatam.

Aparent aluatul are o reteta simpla, este facut din faina si un liant, precum apa, oua, cu sau fara grasime, cu sau fara drojdie sau alte ingrediente, care il fac sa creasca.

Pentru a obtine aluatul dorit pentru cozonaci, placinte, blaturi, pentru prajituri sau pentru tarte trebuie sa avem in vedere cateva trucuri care ne vor ajuta sa obtinem un aluat excelent de gustos.

In plus printre atatea sfaturi sigur vom gasi si cateva idei de cum sa infruntam aluaturile mai incapatanate, care nu se lasa lucrate.

Aluatul sfaramicios
- Ingredientele folosite trebuie sa aiba aceeasi temperatura;
- Folositi unt proaspat, de calitate buna;
- Inlocuiti oul intreg cu doua galbenusuri;
- Lasati aluatul sa se odihneasca o ora, in cazul cand il folositi pentru tarte, sau folositi-l imediat dupa ce a fost framantat, daca faceti din el prajituri uscate;
- Aluatul trebuie lucrat repede, pentru a impiedica untul sa se topeasca;
- Raciti-va mainile, inainte de a-l prepara;
- Tabla de prajituri trebuie tinuta afara, la aer rece, inainte de a o folosi;
- Daca atunci cand il intindeti aluatul se rupe, nu mai puneti faina, fiindca nu veti schimba rezultatul;
- Formele in care se pune aluatul nu se ung niciodata cu unt.

Aluatul dospit
- Folositi drojdie proaspata;
- Vara puneti mai putina, iarna mai multa;
- Laptele din care se face maiaua nu trebuie sa depaseasca 35 de grade;
- Laptele nu trebuie niciodata sa vina in contact cu sarea;
- Aluatul dospit trebuie lucrat mult si puternic cu mana, pentru a deveni elastic;
- Feriti aluatul pus la dospit de curentii de aer;
-Dupa prima crestere, bagati mana pe sub aluat, pe tot fundul vasului, pentru a permite gazului carbonic sa iasa afara;
-Dulciurile din aluat dospit trebuie coapte la caldura potrivita, altfel se formeaza o crusta la suprafata si ele raman crude in interior.

Aluatul fraged
- La preparare, apa si untul sunt foarte reci. Bagati-le de cu seara la frigide;.
-Apa este turnata pe rand, pana cand aluatul se desprinde de mana si poate fi adunat intr-un cocolos;
- Reduceti la minimum framantatul, altfel aluatul devine elastic si se intareste la copt;
-Lasati sa se odihneasca aluatul la rece, cel putin doua ore si inca 30 de minute, dupa ce l-ati intins;
- Coaceti prajitura in forme de tabla (metal), vasele de portelan lasa fundul prajiturii necopt.

Aluatul foitaj
- Untul folosit este de buna calitate (sa nu contina apa, sa nu fie nici prea rece, dar nici inmuiat);
- Nu uitati sa impachetati aluatul de sase ori;
- Lasati aluatul sa se odihneasca 30 de minute intre fiecare repriza de prelucrare pe tabla de prajituri

Blatul de tort
- Din clipa cand incepeti sa amestecati toate ingredientele nu faceti nici o pauza, iar cand aluatul e gata, il bagati imediat la cuptor;
--Cerneti faina de doua ori, ca sa devina fluida si bine aerisita;
- Topiti si clarificati untul, inainte de a-l pune rece in faina;
- Scoateti blatul din forma dupa ce s-a racit;
-Preparati aluatul seara si-l tineti la frigider pana a doua zi. Se va taia mai usor in felii.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.77
(3817 voturi)
34636 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!