Opt pasi pentru un risotto perfect

06 Nov 2008 00:00
Unul din cele mai delicioase preparate pe baza de orez este risotto. Daca v-ati gandit sa va delectati chiar astazi cu un risotto cremos si delicios ca la mama Italia, va propunem atat reteta autentica, cat si modul de preparare, pentru un risotto perfect.

Ingredientele pentru risotto variaza de la o reteta la alta, dar cele de baza sunt:
  • 4-6 cani de concentrat de legume, pui,porc, vita (supa)
  • 3 linguri de unt
  • 1 cana ceapa tocata
  • 2 cani orez Arborio, Vialone Nano sau Carnaroli
  • 1/2 cana parmezan ras

    Pasul 1
    Incalziti o tigaie mare de sos la foc mic, in care topiti 2 linguri de unt.

    Pasul 2
    Adaugati ceapa tocata in tigaie. Lasati-o pe foc aprox. 10 minute, pana cand ceapa devine transparenta.

    Pasul 3
    Puneti orezul peste ceapa gatita, amestecand cu o lingura de lemn. Gatiti aproximativ 2 minute. Este important sa nu clatiti orezul inainte, astfel, se elimina amidonul care ii da rizotto-ului textura cremoasa.
    adaugati indeajuns concentrat fierbinte incat sa acopere orezul.

    Pasul 4
    Amestecati cu o lingura de lemn. Lichidul trebuie sa fie indeajuns de cald, incat sa pastreze temperatura din tigaie si sa nu intrerupa procesul de fierbere.

    Pasul 5
    Temperatura trebuie sa fie constanta, incat risotto sa fiarba usor. Amestecati frecvent. Pe masura ce lichidul se evapora, mai adaugati supa din cand in cand, nu foarte multa, atat cat sa acopere orezul. Lichidul trebuie adaugat in portii mici, cam 1/2 cana odata, pana se obtine constistenta dorita.

    Pasul 6
    Orezul isi mareste volumul in timpul gatirii, ajungand aproape dublu.

    Pasul 7
    Incepeti sa gustati din orez dupa 15 minute de gatit. Continuati sa gustati pana cand textura este cea potrivita.

    Pasul 8
    Cand este gata, amestecati untul ramas si cascavalul, luati de pe foc si serviti imediat.
    Important. Risotto se serveste la scurt timp, dupa ce ati adaugat unt si cascaval. Bautura potrivita pentru risotto este vinul, iar cel mai potrivit vin este, bineinteles, cel care va place.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.56
    (3653 voturi)
    38876 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!