Obtinerea otetului aromatizat

03 Mai 2006 00:00 Autor: Marta Andrei
Ati vazut si in comert si ati mai intalnit probabil si intr-unele retete de-ale bunicii otet cu tarhon, rozmarin sau lamaie. Otetul aromatizat nu are doar un miros delicios, ci si proprietati curative.

Singura problema pe care o puteti intampina in prepararea si folosirea otetului aromatizat este aceea ca acesta expira mai repede, fiind recomandat sa fie consumat in maxim 2-3 luni de zile. Prin urmare, atunci cand treceti la prepararea otetului aromatizat este indicat sa va si ganditi dinainte la ce il veti folosi.

Bunica va va prezenta mai multe retete diferite de otet aromatizat, potrivite pentru mancaruri si gusturi diverse.

Cateva observatii
Inainte de a trece la treaba trebuie sa aveti in vedere cateva amanunte. Otetul folosit trebuie sa fie otet din vin de calitate bun, in nici un caz otet de mere. Un otet de calitate inseamna cel putin 5-6% aciditate si foarte limpede. Ustensilele trebuie sa fie curate, iar sticla in care veti pastra otetul perfect uscata.

Otet cu menta
6 linguri frunze de menta
1 litru de otet din vin alb cu minim 5% aciditate
Se spala frunzele de menta cu apa cat mai rece, se usuca apoi intr-o carpa curata si se pun intr-un castron;
Se fierbe otetul pana cand da in clocot;
Se toarna otetul in castron peste frunzele de menta;
Se lasa acoperit cu o bucata de faianta mai mare sau cu o farfurie timp de 3 ore;
Se scurge apoi printr-o sita otetul, pentru a se indeparta frunzele;
Se toarna otetul intr-o sticla de un litru si se astupa apoi sticla cu un dop de pluta curat;
Se tine 10 zile in camara la rece si apoi se poate servi.

Otet cu trandafiri
400 - 500 g petale de trandafir de culoare rosu-visiniu
1 litru de otet din vin alb cu minim 5% aciditate
Se curata petalele de trandafiri si se spala foarte bine, apoi se lasa la uscat intr-o carpa sau intr-o bucata de bumbac perfect curata;
Se pun petalele intr-un borcan de un litru si apoi se taseaza;
Se toarna deasupra otetul pana cand se umple borcanul;
Se acopera gura borcanului cu o panza de muselina sau tifon si se lasa 3 saptamani in camara;
Dupa 3 saptamani, se strecoara otetul printr-o panza curata de tifon si se toarna intr-un alt borcan perfect curat.

Otet cu telina
o radacina de telina cu tot cu frunzele aferente
1 litru otet din vin alb cu minim 5% aciditate
Se indeparteaza frunzele si cozile de radacina de telina si se pun deoparte;
Frunzele si cozile se spala, se usuca bine intr-o carpa curata sau intr-o bucata de bumbac si apoi se toaca foarte marunt, atunci cand sunt uscate;
Se spala radacina, se curata de coaja si se toaca foarte marunt;
Se pun atat frunzele si cozile, cat si radacina intr-un borcan si se toarna otetul pana cand telina este complet acoperita;
Se acopera borcanul cu o panza de tifon sau muselina si se lasa in camara timp de 15 zile;
Dupa 15 zile, se strecoara otetul prin tifon si se toarna intr-un borcan.
Se serveste cu salata sau cu mancare din carne de pui.

Otet cu tarhon
frunze si fire de tarhon
1 litru otet din vin alb cu minim 5% aciditate
Se umple un borcan cu capacitatea de 1 litru cu frunze de tarhon pana la jumatate;
Se toarna cantitatea de otet deasupra frunzelor de tarhon, se pune deasupra un capac etans si se lasa in camara timp de 30 de zile;
Dupa 30 de zile, se strecoara otetul printr-o sita pentru a se indeparta frunzele de tarhon;
Se introduc fire de tarhon intr-o sticla si se toarna otetul pe deasupra;
Otetul de tarhon obtinut poate fi utilizat cu succes la preparate din peste si pui sau la salate.

Otet cu rozmarin
8 fire de rozmarin
1/2 litru de otet din vin alb cu minim 5% aciditate
Se spala rozmarinul foarte bine;
Se rup frunzulitele de pe fire si se toaca marunt;
Se fierbe otetul pana cand da in clocot;
Se pune rozmarinul deja tocat intr-un castron si se toarna otetul deasupra;
Se acopera castronul cu o bucata de panza de tifon peste care se pune o farfurie sau o bucata de faianta si se lasa la patruns in jur de 3-4 zile;
Se strecoara otetul printr-o sita astfel incat sa fie indepartate frunzele de rozmarin;
Se ia un fir de rozmarin si se spala bine, se usuca apoi se introduce intr-o sticla perfect uscata si se toarna peste otetul, astupand apoi sticla cu un dop de pluta perfect etans.

Otet cu lamaie
3 lamai galbene sau verzi
1/2 litru otet din vin alb cu minim 5% aciditate
Se fierbe otetul pana cand da in clocot;
Se spala bine de tot lamaile cu foarte multa atentie si se curata de coaja pe o razatoare;
Se pun cojile intr-un castron si se toarna otetul clocotit deasupra;
Se acopera castronul cu o bucata de panza de tifon sau muselina peste care se asaza o bucata de faianta sau o farfurie rezistenta si se lasa la pastruns in jur de 3-4 zile;
Se strecoara otetul printr-o sita pentru a indeparta cojile rase si apoi se toarna intr-o sticla care se astupa cu un dop de pluta cat mai etans.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.57
(2465 voturi)
18883 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!