E vremea pentru conserve

02 Sep 2010 00:00 Autor: Hannah
Toamna este anotimpul proviziilor. Diverse conserve, plante aromatice uscate, muraturi, zacusca si paste de legume.

Acestea sunt sanatoase si pastreaza valorile nutritive ale legumelor, innobileaza gustul altor alimente si dau savoare preparatelor.

Aproape toate legumele si fructele se pot conserva prin diverse metode: in otet, in saramura, in ulei, in alcool, cu ajutorul zaharului etc.

Multe din retetele conservelor facute in casa sunt preparate dupa retetele bunicii si tot de la ea avem si gramezi de sfaturi si secrete de care tinem cont si care ne ajuta sa ne alimentam sanatos.

Iata cateva din sfaturile bunicii pentru conserve:

Ultimul strat de legume si conservanti se aseaza astfel incat peste el, saramura sa le acopere cu 2-3 cm, iar pana la marginea de sus a gatului borcanului sa mai ramana 1,5-2 cm spatiu gol (in functie de marimea borcanului). Daca saramura se toarna fierbinte, pana la gura borcanului se lasa un spatiu gol foarte mic, deoarece dupa racire apa scade.

Saramura se toarna incet in borcanul putin inclinat, ceea ce favorizeaza iesirea aerului din acesta. Daca saramura se toarna fierbinte, sub borcan se aseaza o lama de cutit rece pentru evitareacraparii borcanului.

Toate operatiunile trebuie facute in aceeasi zi: de pregatire a legumelor pentru a fi puse la murat, a borcanelor si celorlalte vase si ustensile ajutatoare (linguri, tifon, strecuratoare, cani, greutate, scandurile etc), asezarea legumelor in borcane, fierberea si turnarea saramurei.

Daca in timpul fermentatiei muraturilor, saramura se tulbura, borcanul se tine in continuare la soare pana se limpezeste saramura. Dupa fermentatie, muraturile vor fi pastrate intr-un loc racoros. Vasele cu muraturi nu se aseaza direct pe pamant, ci pe rafturi, sau pe capete de grinda.

Pentru consum, muraturile se scot din vas cu o lingura de lemn, care nu se intrebuinteaza la gatit. Muraturile scoase din vas si neconsumate nu se mai pun inapoi, ci in alt recipient, pana la consumarea lor totala.

Conservele sunt preparate pretentioase, care trebuie sa-si pastreze caracteristicile de gust, textura si aspect cat mai mult timp, calitatea lor depinzand de modul de pregatire si de depozitare, dar si de calitatea ingredientelor, de concentratia solutiilor de conservare, de sterilizarea recipientelor in care sunt depozitate.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.51
(1175 voturi)
7777 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!