Cum sa pastram alimentele

14 Aug 2006 00:00 Autor: Cristina Popescu
Ieri, cand stateam intr-un magazin alimentar, am vazut cum luceau fructele. Mi-am adus aminte de perioada copilariei si de desele urcari in copaci, la furat de fructe. Apoi, m-am gandit cum sunt pastrate fructele si legumele in casele noastre.

Normele impuse de catre Politia sanitar-veterinara pentru pastrarea alimentelor si produselor alimentare in unitatile rezidentiale (crese, gradinite) si sau alimentare (restaurante, carmagerii si nu numai!) sunt foarte stricte.



Am sa va dau cateva exemple: ouale se spala in solutie de cloramina (intr-o anumita concentratie, nu o tin minte cu exactitate) inainte de a fi bagate in frigider, intr-un spatiu special destinat; tocatoarele vor fi diferite pentru produsele din carne, legume, branzeturi; in frigider trebuie sa fie o anumita temperatura si aceasta trebuie zilnic monitorizata.

De ce toate acestea? Par usor exagerate, insa riscurile sunt mari acolo unde exista colectivitati si fluctuatie mare de persoane. Riscuri de imbolnaviri ale intregii colectivitati. Salmonela, diversele tipuri de enterocolite, hepatite si viermi intestinali.

Este important sa stim cum ne amenajam camara si cum ne asezam alimentele in frigider.
- toate legumele si fructele trebuiesc spalate si sterse (uscate) inainte de introducerea in frigider
- ouale pot fii spalate cu apa simpla si asezate in compartiment special (cu capac inchis)
- branza si toate produsele lactate (se stie ca laptele este un mediu mai mult decat propice pentru dezvoltarea microbilor...) puse in cutiute de plastic sau in folii de staniol sau plastic
- mezelurile si carnea, invelite in folii, puse pe rafturi separate de celelalte produse
- sticlele de suc, bere...sa fie spalate inainte de a fi introduse in frigider
- frigiderul trebuie dezghetat (daca nu are dezghetare automata) si spalat saptamanal
- magazia/debaraua sa fie uscata si aerisita, pentru a permite depozitarea fainoaselor (sa zicem orez, faina, malai) si a borcanelor de conserve (care si acestea trebuie spalate inainte de a le introduce in debara!).

Nu uitati: frigiderul si congelatorul trebuiesc spalate si dezinfectate periodic. Vara trebuie sa-l curatati mai des din cauza fructelor si legumelor care sunt pastrate . Nu toti microbii sunt distrusi de temperaturile jose.

Nu uitati ca nu toate magazinele isi expun produsele spalate! Si nu toti vanzatorii au mana curata atunci cand va servesc. Chiar daca poarta manusi, acestea sunt utilizate ...pentru a se feri pe ei, caci nu sunt utilizate atatea manusi cati clienti sunt! Iar frumusetea si bogatia unei piete este data si de mirosul de legume proaspat scoase din pamant! Pamant in care sunt multi paraziti si microbi!

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.57
(4083 voturi)
15100 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!