Cum sa alegeti uleiul de masline potrivit?

18 Apr 2006 00:00
Uleiul de masline este un produs natural rezultat in urma unui proces de fabricatie in acelasi timp simplu si delicat: culegerea manuala a maslinelor, spalarea si sortarea lor, apoi zdrobirea si malaxarea, presarea si decantarea lor pentru a extrage uleiul din apa.

In functie de ani, de tari si de regiuni, de tratamentele suferite si de aciditatea pe care o contine, uleiul de masline obtinut nu este acelasi in fiecare an.

Ca si vinul, uleiul de masline se imparte si el in buchete si produse de mana a doua. Trebuie studiata eticheta, pentru ca ea contine buchetele si denominatiile sale.

In general, este nevoie de 4 pana la 5 kilograme de masline pentru a produce un litru de ulei.
Marile buchete sunt vandute in general in sticle colorate, facute dintr-o sticla neagra, in general, pentru a proteja uleiul de lumina. In functie de calitatea sa, de savoarea pe care o are, pretul unui litru de ulei poate varia considerabil.

Denumiri
Uleiul de masline virgin se obtine prin mijloace mecanice si este decantat sau filtrat dupa aceea. Printre uleiurile de masline virgine, se numara:

    Uleiul extravirgin (Extravergine): Acesta poseda un procent de aciditate mai mic de 1g la100g de ulei si are un gust perfect.

    Uleiul virgin fin: Poseda un procent de aciditate care se situeaza intre 1g si 2g la 100g de ulei.


Uleiul de masline: Este constituit dintr-un amestec de ulei de masline virgin si de ulei de masline rafinat. Aciditatea sa nu trebuie sa depaseseasca 1,5%.

Uleiul de masline rafinat
Acesta a suferit tratamente chimice sau termice si a pierdut majoritatea valorilor sale nutritive.

Cum gustam un ulei de masline
Pentru a aprecia un ulei de masline de calitate, nimic mai potrivit decat o degustare. Nu trebuie gustate mai mult de 4 pana la 5 esantioane la rand, si acest lucru trebuie facut respectand anumite reguli foarte precise: degustarea se face cu ochii inchisi, in mici recipiente, iar lumina din incapere trebuie sa fie rosie (pentru a nu ne lasa influentati de culoare).

Trebuie sa incepem prin a simti uleiul, prin a-l incalzi usor in palma si sa-l gustam uns pe o bucatica de paine de casa sau pe un cartof cald. Intre fiecare degustare, trebuie sa bem putina apa sau sa mancam o bucatica de mar verde, ceea ce ne permite sa nu confundam gusturile.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.37
(1362 voturi)
3935 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!