Cum reparam ce am stricat

14 Oct 2007 00:00
Chiar daca avem ceva experienta in bucatarie sau suntem la inceputuri, din graba de multe ori sau din prea multa initiativa si fantezie culinara, se intampla ca rezultatul preparatelor noastre sa fie pe langa reteta si asteptari.

Daca v-at gasit vreodata in una din ipostazele: maioneza taiata, friptura arsa, crema de tort prea moale, aluat necrescut, sosuri cu arome nedorite, prea multa sare, pete pe vasele cu care gatim, mancare prea grasa, ciorba fara gust, gelatina care nu se incheaga, ... atunci sigur va veti bucura sa cititi sfaturile de mai jos.

Daca o supa sau o friptura este prea sarata se adauga cartofi cruzi taiati. Se scot dupa ce se fierb pentru ca acestia au absorbit deja sarea.

Daca o supa sau o friptura este prea dulce, se adauga sare. Daca un fel principal este prea dulce, se adauga o lingurita de otet din vin.

Un ou proaspat se va cufunda in apa, unul vechi va pluti.

Un albus de ou este mai usor de batut la temperatura camerei. De aceea oul se scoate din frigider cu aproximativ 1/2 de ora inainte de folosire.

Pentru o omleta usoara, pufoasa, se adauga putina apa in timp ce se bat.

Adaugati otet sau sare in apa cand fierbeti ouale. Otetul si sarea ajuta ca ouale sa ramana intregi.

Pentru a evita "plansul cepei" curatati-o sub apa rece sau ingheatati-o inainte de taiere.
Cand gatiti morcovi, mazare, sfecla sau porumb adaugati putin zahar in apa pentru a mentine aromele.

Soarele nu coace rosile, caldura da. Depoziteaza rosile cu codita in jos si vor ramane proaspete mai mult timp.

Feliile de carne nu se prind daca pui o feliuta de slanina pe fundul tigaii.

Pentru a inmuia zaharul intarit in bucati, pur si simplu se adauga o felie de paine in pachet si se inchide punga cat mai bine. In cateva ore zaharul va fi din nou moale.

Grasimile din supe si fripturi se inlatura lasand cuburi de gheata in oala. Grasimea se va lipi de cuburi pe masura ce se amesteca. Cuburile se vor scoate inainte de a se topi.

Pentru un orez pufos, alb, se adauga o lingurita de suc de lamaie la litru de apa. Pentru a-i adauga aroma in plus si valoare nutritiva mai mare, orezul se fierbe in lichidul pastrat de la fierberea vegetalelor.

Gelatinele nu se usuca daca sunt inghetate.

Daca friptura este usor arsa, laptele ii va lua gustul de ars imediat.

Pestele se dezgheata cel mai bine in lapte. Laptele preia gustul de la congelare si-i da pestelui o aroma proaspata.

Pentru a absorbi grasimea in exces din supa, pune in timp ce fierbe supa deasupra o foaie de salata verde si scoate-o dupa ce s-a inmuiat. Daca nu a absorbit suficienta grasime, repeta procedura.

Puneti putina sare in tigaie inainte de a pune la fript carnea si grasimea ramane acolo, nuva mai sari pe pereti sau pe noi.

Cand fierbeti paste sau orez, ungeti marginea vasului pe interior cu unt ca sa nu dea lichidul pe afara la fierbere.

Daca ati afumat mancarea, se goleste repede continutul intr-un vas curat fara sa folosesti ustensile. Pur si simplu se rastoarna vasul afumat peste cel curat, iar mancarea deja prinsa sau cu miros de fum va ramana in vechiul vas.

Mirosul de varza sau conopida nu se va mai raspindi in intreaga casa daca in vasul in care fierbe puneti o bucata de piine, intr-un saculet de tifon.

Pestele prajit va fi foarte gustos daca inainte de a-l da prin faina si a-l praji il tinem 5-10 minute in lapte.

Carnea de friptura, unsa cu un strat subtire de mustar, are gust mai bun, codimentele pastrindu-si aroma intacta.

Cand pregatiti carne nu puneti niciodata sare la inceput, pentru ca se intareste carnea
La fripturi se foloseste vin alb demisec la carnea alba si vin rosu sec la carnea rosie; le va da un plus de gust.

In oala de fiert sub presiune evitati sa pregatiti compoturi de fructe, de mere in special, pentru ca spuma care se formeaza poate bloca spatiul de comunicare al vasului cu exteriorul si valva de siguranta se poate bloca. Din acelasi motiv, cind fierbeti orez sau legume uscate, lasati focul foarte mic.

Maioneza devine mai spumoasa daca atunci cind este gata se pune o lingura de apa rece.

Cind orezul fiert pentru rizotto este aproape gata, se adauga un pahar cu lapte. Preparatul isi va imbogati continutul si acesta va fi mai usor de digerat.

In salata de morcovi cruzi se pune o lingura de ulei de masline sau de floarea-soarelui. In acest fel, vitamina A din morcovi va fi mai usor de asimilat. Evitati sa puneti zeama de lamaie, deoarece aceasta distruge vitamina A, atat de valoroasa.

Cartofii fierti in coaja, si cu deosebire cartofii copti la cuptor, pot deveni deosebit de gustosi daca se taie in jumatati pe lung cat sunt inca fierbinti si pe fiecare bucata se pune cate o jumatate lingurita de unt si o jumatate lingurita pasta de rosii.

Inainte de a da la cuptor o prajitura in care ati folosit mere rase ungeti-o cu un amestec facut din putin unt, scortisoara si zahar. Gustul deosebit de bun va fi evident.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.05
(3284 voturi)
45714 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!