Mai tii minte alifiile bunicii?

06 Ian 2010 00:00 Autor: Tashulina
Aseara am reusit sa ma tai destul de urat intr-o margine de tabla ruginita. Cu chiu cu vai am rezistat sa imi torn putin spirt peste taietura, dupa ce am dezinfectat-o cu apa si sapun.

Insa dupa o ora de la "eveniment" rana arata destul de urat, asa ca am dat o fuga pana la farmacie, sa intreb de un remediu.

Acolo insa, pauza. In afara de unguentele clasice antibacteriene, nimic altceva.

Noroc cu o prietena priceputa, care are o bunica si mai priceputa. Al carei dulapior de medicamente nu este plin cu medicamente, ci doar cu ceaiuri, plante si alifii preparate chiar de ea. Care nu dau gres niciodata.

Asa ca am luat drumul casei bunicii. Care mi-a aplicat imediat o alifie cu galbenele peste taietura. Iar dupa inca o ora, rana arata spectaculos. Roseala disparuse, iar durerea abia se mai simtea.

Nu am plecat cu mana goala de la femeie. Ci cu o foaie de hartie cu "reteta miraculoasa". A alifiei. Nu ar fi fost pacat sa nu o stiti si voi?

Alifie de galbenele

Ai nevoie de 2 pumni plini ochi de galbenele. Se foloseste toata planta. Frunze, flori, tulpina. Trebuie sa fie uscate si trebuie sa o toci marunt, ori cu un robot, ori cu cutitul, daca esti priceputa.

Intr-o tigaie mare pui la incalzit untura de porc, curat, alba. Cam 500 grame. Dupa ce s-a topit si s-a incins bine, pui galbenele tocate, amesteci bine si lasi tigaia pe foc mic 4-5 minute, amestecand incet, continuu.

Apoi o dai deoparte, o acoperi cu folie de aluminiu si o lasi asa 2 zile, la loc racoros. Dupa acest timp o incalzesti din nou, doar cat sa se lichefieze, si o strecori printr-un tifon curat.
Pomada obtinuta o poti pastra in recipente mici, in loc intunecos si rece. In frigider, pe raftul de jos, invelite in hartie inchisa la culoare, pentru impiedicarea patrunderii luminii.

Alifia este extraordinara in tratarea plagilor infectate, in calmarea durerii, a iritatiei, a roselii cauzate de infectie. Insa nu numai. Daca te alegi cu o degeratura urata acum, iarna, poti sta linistita, avand aceasta alifie la indemana. Face minuni.

La fel si daca priceperea ta in bucatarie devine brusc inexistenta si reusesti sa te arzi cu untura incinsa sau apa oparita.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.70
(1849 voturi)
6886 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Recomandari
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!