Traditii culinare de Paste

08 Apr 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Pastele este una dintre cele mai mari sarbatori religioase ortodoxe. Meniul de Pasti este este format din retete traditionale, printre care ouale vopsite, mancarea din miel si pasca sunt cele mai cunoscute.

In Romania, traditiile de Paste respecta canoanele bisericii crestin ortodoxe. Astfel, vinerea dinainte de Paste mai poarta si denumirea de Vinerea Mare, pentru ca in aceea zi a fost rastignit Domnul Isus Hristos. Sambata, oamenii merg la biserica pentru a asista la slujba de Inviere de la miezul noptii si conform traditiei de Paste, aduc cu ei si cateva alimente (pasca, oua, friptura de miel) pentru a fi binecuvantate de preoti. Dupa ce se termina slujba, oameni se intorc acasa si gusta mai intai din alimentele sfintite de preoti.

Vopsitul oualelor

Oul simbolizeaza Invierea, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii, al vesniciei. In traditia populara romaneasca, se crede ca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: ele vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie. In dimineata primei zile de Pasti, copiii trebuie sa se spele pe fata cu apa dintr-un vas in care s-au pus dinainte un ou rosu si un ban de argint, pentru ca astfel copiii sa fie tot anul sanatosi si rumeni la fata. precum oul de Pasti si curati precum argintul.

Incondeierea oualelor

Incepand cu Joia Mare, oamenii incep sa vopseasca ouale in diferite nuante. Culoarea predominanta este rosu, dar nici celelalte nuante nu sunt ignorate, astfel ca pe platourile de Paste se vor gasi si oua galbene,verzi sau albastre. Incondeierea oualelor face parte din traditiile romanilor de Paste.

Pasca de Paste

Pasca este o prajitura care se pregateste doar de Paste si se coace in Vinerea Mare. Pasca poate avea o forma rotunda (care aminteste de scutecele copilului Isus-Hristos) sau dreptunghiulara (precum este si Sfantul Mormant).

Preparate de miel

Mielul este simbolul lui Hristos, al sacriciului si al nevinovatiei, mancarea traditionala este carnea de miel pregatita dupa mai multe retete specifice, fie ca e vorba despre friptura de miel sau drobul de miel.

Traditii de Paste: "udatul"

In unele regiuni precum Bucovina sau Transilvania, se respecta o traditie numita: "udatul". Luni dimineata, flacaii iau o galeata de apa si merg la casele fetelor nemaritate. Daca le gasesc dormind, feciorii arunca galeata cu apa pe ele. Si pentru ca se crede ca fetele care au fost "udate" se vor marita in curand, flacaii sunt rasplatiti cu oua incondeiate, Pasca sau prajituri.

Legenda Iepurasului de Paste

Legenda a aparut in Germania, iepurele fiind simbolul fertilitatii. Cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale, iepurele simboliza viata noua care renaste primavara. Pe la inceputul anului 1800 au fost fabricati primii Iepurasii de Paste din aluat si zahar.

Iepurasul de Paste a fost adus in folclor de catre imigrantii germani, care au sosit in Romania in secolul al XV-lea. In aceea perioada, Iepurasul de Paste si Mos Craciun erau personajele preferate ale copiilor. Micutii credeau ca Iepurasul avea sa le aduca multe oua colorate, iar daca au fost cuminti in timpul anului, iepurasul de Paste aduce si daruri, gen oua de ciocolata sau celebrele cosulete de zahar cu bomboane.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.42
(1546 voturi)
6696 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!