Taierea porcului, traditie controversata

18 Dec 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Un obicei specific tarii noastre este ca fiecare familie sa taie un porc in preajma sarbatorilor de iarna, acest eveniment prefatand, de fapt, apropierea Craciunului.

Aceasta traditie transmisa din generatie in generatie isi are originea la vechile comunitati arhaice al caror aliment de baza, in perioada rece a anului, era carnea de porc.

Ceremonialul pregatirii mesei de Craciun incepe inca din ziua de Ignat, dedicata taierii porcului, prepararii si conservarii carnii. In vechime oamenii comunitatilor traditionale foloseau acest prilej de sacrificare si sarbatorirea acestuia, prin consumarea unei mici parti in comun ca semn al increderii si bunei-intelegeri al vietuirii laolalta.

La romani, traditia cere ca purcelul sa se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie. In aceasta zi, oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decat sa taie si sa prepare porcul.

Dis-de-dimineata, dupa taierea porcului, femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii si a preparatelor din carne proaspata: caltabosi, sangerete, carnati, toba, lebar, care se vor servi ca aperitiv in ziua de Craciun.

In societatea contemporana s-a pastrat numai partea practica a obiceiului cunoscuta sub denumirea pomana porcului. Dupa taiere, cei ce au participat la taierea porcului, vor bea tuica fiarta sau vin, iar la sfarsit, cand se termina transarea acestuia se face o masa pentru a gusta fiecare din carnea porcului si a se face urarea ca cel de anul viitor sa fie mai mare.

Gospodinele pun deoparte separat carnea pentru sarmale, cea pentru friptura, osanza pentru prajituri. Slanina se freaca cu sare, suncile se pun la marinat in saramura, iar picioarele si capatana porcului se pastreaza la rece, pentru prepararea raciturilor. Retetele difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta. In unele gospodarii, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita. Gospodinele trebuie sa pregateasca din timp sarmalele, care nu se servesc niciodata in ziua in care au fost fierte.

Odata cu apropierea de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, modernismul ia locul traditiilor, noile norme impuse de europeni determina renuntarea la anumite practici folosite din mosi stramosi.

Una dintre acestea este taierea porcului in gospodarie! Incepand cu anul viitor porcii nu vor mai putea fi injunghiati ci numai electrocutati, iar taierea lor va trebui efectuata in abatoare si nu la intamplare, in curtile oamenilor.

Pana una alta din carnea si organele de porc se prepara retete delicioase proaspete pentru Craciun sau preparate conservate pentru o perioada mai lunga. Nu exista retete consacrate pentru carnati, tobe, sunci,caltabosi, ..., ci mai degraba cate gospodine atatea retete.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.04
(2469 voturi)
39630 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!