Piperul, aurul valoros al Indiei

03 Dec 2009 00:00 Autor: Tashulina
Este cel mai cunoscut condiment. Fiecare gospodina il are cu siguranta in bucatarie si numeroase preparate culinare se bucura de aroma sa inconfundabila.

Insa putini stiu istoria acestui condiment faimos si faptul ca au existat vremuri cand el era mai valoros decat aurul.

Originar din padurile de pe coasta Malabarului, in sud-vestul Indiei, pretiosul bob negru a domnit ca rege al condimentelor inca de la inceputurile utilizarii sale.
Prezentat fenicienilor eleni de catre nomazii arabi, piperul a impresionat imediat prin aroma sa si a devenit in scurt timp extrem de valoros, fiind folosit ca si moneda de schimb pentru diferite negoturi.

Situat deasupra valorii aurului, piperul devenise simbol al bunastarii si chiar zestre pentru tinerele din lumea buna si in acele vremuri nu era un lucru neobisnuit ca un nobil sa faca o mezalianta de dragul piperului.

Odata insa ce grecii au descoperit noi cai de a ajunge mai repede in India, au inceput propriul comert cu piper. Nici romanii nu s-au lasat mai prejos, devenind in scurt timp cei mai buni clienti ai Indiei, iar multe condimente exotice fiind preluate sub monopol roman.

Odata cu decaderea imperiului roman, acelasi pretios piper a fost folost cu succes pentru cumpararea "bunavointei" cotropitorilor vizigoti.

Desi odata cu caderea Romei se parea ca si comertul cu piper va claca, cruciadele au reusit sa redeschida caile comerciale intre nord si sud, iar piperul si-a recastigat popularitatea in Europa.
Insa utilizarea lui diferea in functie de popor, astfel ca grecii ii foloseau cu precedere virtutile terapeutice, in timp ce romanii se bucurau doar de aroma sa puternica in preparatele culinare.

Pe buna dreptate supranumit "regele condimentelor", piperul a stat si la originea crearii unei noi piese vestimentare, folosite pe marile vase comerciale care transportau piper, imbracaminte absolut lipsita de maneci sau buzunare, pentru a nu tenta lucratorii sa si le umple cu acest pretios condiment.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.48
(1339 voturi)
6181 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!