Istorii la un pahar de ceai verde

03 Aug 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Ceaiul trezeste duhul bun si da ganduri intelepte. El improspateaza spiritul, iar daca esti demoralizat, iti va da curaj.

In mintea noastra, termenul de ceai este asociat pe de oparte unei senzatii de liniste si confort, iar pe de alta parte cu intrebuintarea sa ca mijloc terapeutic. Pentru asiatici, insa, ceaiul reprezinta un bun cultural, un adevarat panaceu. Acest lucru este pe deplin valabil in cazul ceaiului verde.

Odata cu cresterea constiintei sanatatii, si in lumea apuseana s-a redescoperit ceaiul verde. Aceasta bautura sanatoasa, plina de savoare cu traditie de secole are in zilele noastre o tendinta ascendenta in utilizarea ei in medicina si cosmetica, la scara larga si in Europa.
In fiecare ceasca de ceai verde se reunesc traditia extrem-orientala, o aroma nobila si arta relaxarii.

Ceaiul in Orientul Indepartat

Istoria ceaiului incepe in China, aceasta tara fiind patria arbustului de ceai (ceaiul salbatic din Assam a fost descoperit abea la inceputul secolului al XIX-lea).

Ca bautura ceaiul verde este cunoscut in China din jurul anului 3000 i.Hr..Potrivit legendei, imparatul Shen Nung a observat ca puse in apa frunzele proaspete de ceai verde, nu dadeau doar culoare ci un gust delicios. Entuziasmat de descoperirea lui, imparatul a experimentat efectul stimulator al ceaiului, el fiind considerat in China ca descoperitorul ceaiului.

In perioada urmatoare, chinezii au inceput sa cultive arbustul de ceai, mai intai in gradinile manastirilor, unde ceaiul era considerat intaritor si leac, si mai putin o delicatesa. Cu ceai verde chinezii isi rezolvau problemele legate de oboseala, dureri de cap, concentrare. Cand in secolul I d.Hr. imparatul de atunci a pus impozit pe bauturile alcoolice, popularitatea ceaiului a crescut fulgerator si a inceput sa fie cultivat si in afara zidurilor manastirilor.

A devenit atat de apreciat incat servea ca "impozit in natura", pe care nobilii chinezi il datorau imparatului. Soiurile de ceai pretioase, aromate si retetele secrete erau rasplata pentru ministrii loiali imparatului.

In secolul al VII-lea d.Hr., ceaiul se raspandise in cele din urma in toate straturile societatii chineze, transformandu-se din medicament intr-o placuta bautura de societate. Multi invatati scriau tratate despre modul de preparare si de cultivare si despre diferitele soiuri de ceaii verde.
In acest timp ceaiul presat sub forma de caramizi a fost exportat in Tibet si Mongolia si prin contrabanda semintele de ceai ajung si in japonia, unde au constituitbaza renumitei culturi japoneze a ceaiului.

Pana prin jurul anului 1000, chinezii au perioade cand renunta la ceaiul limpede si curat, amestecandu-l cu sare, ceapa sau alte legume, ajungand sa semene mai mult cu o supa.
Frunzele de ceai erau de regula transformate in pulbere, care apoi se dizolva in apa fierbinte cu un betigas de bambus. Modalitatea aceasta de preparare a ceaiului se intalneste si acum in cunoscuta ceremonie clasica japoneza a ceaiului.

Ceaiul in lumea apuseana

In Europa, ceaiul verde a ajuns prima oara in anul 1610, la bordul unei corabii a Companiei olandeze a Indiilor de Rasarit. In acel timp, in China ceaiul era preparat din frunze verzi amestecate direct in apa fierbinte, astfel ca europeenii nu cunosc decat acest mod de preparare al ceaiului pe care l-au luat de la tara de origine.

Consumul de ceai verde s-a extins rapid prin Europa, mai ales din cauza calitatii apei de baut care trebuia fiarta pentru a ucide germenii. Este de inteles ca frunzele de ceai au dat un gust mai placut apei si atunci ceaiul verde a fost intampinat cu entuziasm.

Pana in secolul al XIX-lea, cand se vorbea de ceai, se intelegea ceaiul verde, pentru ca procedeul de fermentare in urma caruia se formeaza ceaiul negru era necunoscut atunci.

Ceaiul verde era la moda in toate paturile sociale, dar era folosit si ca medicament impotriva "bolilor prosperitatii", pentru podagra si indigestie.

Chiar si intr-o tara iubitoare de ceai cum este Anglia de azi, noua bautura s-a impus treptat, mai intai ca medicament, apoi ca bautura de lux la curtea regala si in sfarsit ca bautura accesibila oricui. Cu toate ca au existat si critici, ceaiul a devenit bautura nationala in Anglia, pauza de ceai specific englezeasca, five o'clock tea, este si acum sacrosanta. Bautorii impatimiti isi luau in calatorii ceaiul lor preferat.

Pana in acel moment, ceaiul era necunoscut in India, toate cunostintele si secretul prepararii ceaiului erau limitate la China. Principala cauza era ca navele comerciale europeene puteau intra doar in portul Canton si nici unui stria nu ii era permis sa patrunda in interiorul tarii.

Datorita cererii crescute de ceai, mai mare decat putea China sa-si mareasca productia, ceaiul a devenit mai lung si a inceput sa fie falsificat prin amestecare cu alte plante. De exemplu ravnitul ceai Earl-Grey, atat de pretuit azi a aparut in urma amestecarii ceaiului cu alte plante aromate.
Ceaiul devenise cea mai ravnita marfa comerciala, foarte pretuit de imparati si regi. Din cauza taxelor vamale ridicate, cantitati importante de ceai ajungeau din China in Europa prin contrabanda.
Guvernul colonial englez a pus taxe foarte mari pe importul de ceai, ceea ce a dus la revolta colonistilor americani. La Boston, New York, Philadelphia, Charleston si in alte locuri, ei au aruncat in apele portului incarcaturile de ceai, distrugandu-le. Mania cauzata de ceaiul englezilor, excesiv de scump, impreuna cu dorinta de libertate au dus la razboiul de Independenta al coloniilor americane.

Dupa descoperirea in Assam, in 1820 a arbustului de ceai salbatic, europeenii au inceput cultivarea ceaiului cu metode rationale, mai intai in India si apoi in Sri Lanka. In secolul al XIX-lea ceaiul verde a fost inlocuit treptat cu cel negru. Acesta era produs in coloniile engleze, din India, de unde britanicii l-au introdus cu succes in Europa. Astfel Londra devine rapid metropola europeana a ceaiului.

Deoarece noul ceai negru se deosebea evident la gust fata de cel verde, mai amar, era mai stimulator si putea fi dres cu lapte, smantana si zahar pentru a fi servit cu prajituri, englezii au reusit sa conviga lumea apuseana de calitatile acestei noi delicatese. Astfel, ceaiul verde a cazut tot mai mult in uitare.

Abea in zilele noastre ceaiul verde are parte de o renastere, odata cu constientizarea efectelor sale pozitive asupra sanatatii, aspectului exterior si starii generale, adevarata binecuvantare pentru corp, spirit si suflet.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.58
(2453 voturi)
8845 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!