Istoria celebrei pizza

26 Ian 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
Pizza sau pizza pie este numele unui aluat preparat la cuptor, plat, de forma rotunda, acoperit cu sos de rosii si alte ingrediente optionale, sub forma de toppinguri. Pizza este atribuita in general bucatariei italiene, in special celei napolitane.

Istoria producerii pizzei incepe in antichitate, odata cu painea plata coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi si condimente foarte populare in Napoli, Italia.
Primele retete simple de pizza au fost imbogatite in timp, pizza devenind un fel de mancare multinationala, aproape cea mai populara mancare, fiind reinventata mereu de fanii de pe tot globul.

Pizza intre istorie si legenda

Nu este cazul sa`credem ca pizza a fost inventata de cineva, undeva. Istoria consemneaza forme putin elaborate de pizza pornind din cultura mediteraneana, dar marturii despre ele exista si in vechiul Egipt, legate de ritualurile de celebrare a faraonilor, sau de sarbatorile din vechiul Babilon.

Dupa unii cuvantul pizza deriva din latinescul picea, care descrie coacerea painii in cuptor.
Ca si alte mancaruri celebre pizza nu a fost neaparat inventata in tara unde ea este cea mai celebra, adica in Italia. Se pare ca vechii greci preparau un fel de pizza, mare, plata si rotunda, peste care adaugau ierburi, mirodenii si legume.

Pizza de acum, este rezultatul unui lung proces de evolutie, mai ales ca de exemplu in acel timp nu fusesera descoperite rosiile.

Asa cum o stim noi azi, ea se pregateste dupa anii 1600 cand, odata cu descoperirea Americii, rosiile ajung in Europa. Taranii din Italia care erau foarte saraci au adaugat rosiile la prepararea pizzei.

Pana la 1830 pizza a fost vanduta in standuri in aer liber, de vanzatorii de strada, dar prima pizzerie adevarata "Antica Pizzeria Port Alba" s-a deschis in Napoli si functioneaza si acum.
Pizza moderna s-a nascut in 1889 si se atribuie unui brutar, Raffaele Esposito, care a pregatit o pizza speciala in cinstea vizitei regelui italian Umberto I si a reginei Margareta.

Pizza semana cu steagul Italiei avand busuioc verde, branza alba si sos de rosii. A fost favorita reginei si de atunci acest model de pizza se numeste pizza margherita, in cinstea reginei.
Pizza a ajuns in America, cand italienii au migrat acolo si au inceput sa-si deschida pizzerii. Pizza italieneasca la inceput, sub forma de tomato pie devine populara in San Francisco, Chicago, Philadelphia, New York.

Primele pizzerii celebre in America apar dupa 1900 in Little Italy, in Manhattan si apartin lui Gennaro Lombardi, dezvoltand astfel o afacere din ce in ce mai celebra in America.

Caracteristici generale

Forma este in general plata si rotunda.
Reteta de aluat este simpla, bazata pe faina, drojdie, apa si ulei de masline.
Vezi reteta de : Blat de pizza.

Aluatul poate fi imbogatit cu unt, usturoi sau branza inglobata in aluat.

Toppingurile sunt diverse si sunt constau din:
  • branza de genul mozzarella, gorgonzola, provolone, ...;
  • ierburi proaspete, de sezon, precum busuioc, oregano, usturoi, ...;
  • legume si zarzavaturi de genul rosii, ardei grasi sau iuti, vinete, broccoli, spanac, ceapa, ...;
  • carne de tot felul si fructe de mare, carnaciori, sunca, bacon, fileuri de peste gen anchois, ton, creveti, ...;
  • foarte des ciuperci si din cand in cand ananas.

    Cateodata traditionalul si nelipsitul sos de tomate, preparat dupa retete speciale din rosii proaspete, este inlocuit de alte sosuri.

    Pizza se serveste de obicei calda la pranz sau seara, dar se poate consuma si rece ca aperitiv tip snacks, sau la micul dejun.

    Pizza, fenomen social

    Marele success al pizzei are drept consecinta dezvoltarea unui numar imens de pizzeria in toata lumea, numai in Italia existand cca 30000 de pizzerii.

    Explicatia acestui success se explica si prin rolul social al pizzeriilor, care devin punctual de intalnire al claselor sociale diferite, pentru ca ele sunt vizitate cu acelasi succes de paturi sociale diferite, aici contand mai putin banii si eticheta.

    Pizzeria este punctul de intalnire pentru familii din toate paturile sociale, singurul lucru care conteaza este pasiunea culinara pentru pizza.

    Parte din succesul de azi al pizzei este datorat si perceptiei acesteia, ca fiind legata de dieta mediteraneana, etalon al unei vieti sanatoase si echilibrate.

    Ingredientele pizzei sunt in general componente ale sanatoasei diete mediteraneene : masline, ulei de masline, capere, fructe de mare, rosii, alte legume, verdeata ...

    Pizza poate fi de post, vegetariana, poate avea un numar redus de calorii si datorita ingredientelor ei este considerata un aliment anti-cancerigen.

    Pe de alta parte pizza are un continut mare de energizanti, poate fi sursa de proteine si cere adesea compania unui binevenit pahar de vin.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.55
    (2063 voturi)
    17442 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!