Ceremonia japoneza a ceaiului

09 Aug 2006 00:00 Autor: Walter Radu Fotescu
Ceaiul verde a fost introdus din China in Japonia in secolul al VI-lea d.Hr., ca o marfa de contrabanda. Aici el s-a raspandit rapid devenind o componenta a vietii de zi cu zi, care in prezent nici nu mai poate fi conceputa in lipsa lui.

In secolul al XV-lea, in manastirile Zen a fost elaborata ceremonia ceaiului, care transforma intregul procedeu de preparare a ceaiului si consumare a acestuia intr-un act religios care dainuie si in prezent.

Initial, ceaiul era preparat de anumiti calugari in cadrul unui ritual foarte strict, fiind oferit in timpul pauzelor de meditatie a maestrului si discipolilor lui. Fiecare operatiune din ceremonia ceaiului simbolizeaza o anumita idee filozofica si reprezinta o punte de legatura intre aspectele religioase si cele estetice. Intotdeauna se varsa putin ceai verde peste o mica statueta a lui Bodhi Dharma, intemeietorul budismului Zen in secolul al VI-lea, despre care se spun e ca aadus ceaiul verde in Japonia. Potrivit unei legende japoneze, la nasterea lui din cer au curs picaturi de ceai.

Ceremonia ceaiului serveste la purificarea spiritului si este menita a genera o stare de armonie senina si de veneratie religioasa. Ceremonia ceaiului a fost preluata rapid de cercurile aristocratice si transformata intr-un eveniment de societate. Maestrii ceaiului de la curte au devenit niste persoane respectate, care ocazional, au asociat ceremonia ceaiului cu banchetele selecte si baile comune.

In legatura cu arta ceaiului s-au dezvoltat nu doar ceramica si casele ceaiului, ci si arta aranjarii florilor si caligrafia.

Ceremonia japoneza traditionala a ceaiului are loc in cladiri anume ridicate in acest scop, care au intotdeauna si gradini splendide, amenajate cu multa arta. Musafirii se spala pe maini si pe gura inainte de a intra in casa ceaiului, iar inauntru manifesta respectul prin scurte ingenunchieri.

Gazda si oaspetele de onoare se aseaza apoi pe o rogojina asternuta pe jos, iar ceilalti musafiri pe alta rogojina. Ustensilele si vasele necesare se pun pe a treia rogojina, in timp ce a patra ramane libera, fiind asezata dinaintea unei nise unde se afla un obiect de arta caruia i se arata un respect deosebit pe durata ceremoniei. In fine o ultima rogojina, mai mica decat celelalte, este asezata in fata unei vetre fixata in podea si pe care gazda incalzeste apa. In afara de vase, mai sunt necesare o caldare de apa, un caus, o lingurita pentru ceai, cutia de ceai si o maturica speciala de bambus.

Ceaiul Matcha pulverizat se pune intr-o ceasca si se toarna peste el apa incalzita la 60 grade, apoi se amesteca bine cu maturica de bambus pana face spuma. Cu o serie de miscari strict reglementate, gazda trece apoi ceasca oaspetilor sai, care beau din ceai si cu miscari la fel de bine stabilite o dau mai departe.

Pe durata pregatirii ceaiului domneste o liniste absoluta, dar cat timp se bea, se pot auzi discutii in soapta si cuvinte admirative la adresa obiectului pretios din nisa. Fara mancare ceremonia ceaiului dureaza cca o ora.

Ocazional ceremonia ceaiului este celebrata si in restaurantele japoneze de elita din Europa, intr-o incapere special amenajata in acest scop.

Putem incerca si acasa sa creem o atmosfera care sa aminteasca de Extremul Orient, cu ajutorul unui serviciu de ceai japonez, unor flori, evantaie, servetele de matase. Pregatirea ceaiului va deveni astfel un moment deosebit. Nu avem neaparata nevoie de ceainic, ci doar de o maturica din bambus, care se poate cumpara de la magazinele de ceai.

Ceaiul Matcha are o aroma fina, de aceea dupa fierberea apei, aceasta trebuie lasata sa se raceasca cel putin 10 minute. Pentru fiecare ceasca se pune cel putin cate o lingurita din pulberea de ceai intr-un castron cu peretii inalti, se toarna apa si se amesteca cu maturica de bambus pana la formarea spumei la suprafata lichidului. Bautura revigoranta este gata si poate fi bauta.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.48
(2773 voturi)
10659 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!