Celebritatea sosului Bechamel

27 Iul 2010 00:00 Autor: Hannah
De multe ori avem probleme cu gustul sau aspectul unui preparat si atunci ne aducem aminte de cel mai popular sos: sosul alb Bechamel.

Desi necesita putina atentie la preparare, rezultatul este un sos alb Bechamel cremos si gustos care da un aspect placut si o savoare noua preparatelor noastre.

Sosul Bechamel a fost semnalat prima oara in "Le cuisinier Francois", scris in 1651 de Francois Pierre de la Varenne. Surprinzator este ca desi este usor de preparat, el face parte din cea mai sofisticata bucataria: bucataria franceza.

Este alaturi de maioneza, unul din cele mai vechi sosuri si e interesant ca si in jurul originii acestui banal sos, exista mai multe scenarii.

Favorurile unui bucatar

Considerat ca sosul de baza, "sosul mama" pentru celelalte sosuri de succes din bucataria franceza, sosul alb Bechamel are ca principiu de baza folosirea unor proportii de egale de faina si unt, inmuiate apoi cu lapte.

Numele sosului este legat de numele marchizului de Nointel, Louis de Bechameil, sfatuitor pe probleme financiare al lui Ludovic al XIV-lea, care a avut int-un timp si functia de mare intendent, deci responsabil cu vinurile si restul serviciilor de la curtea regala.

Inventia sosului este gresit atribuita acestuia, pentru ca in afara faptului ca ar fi fost un mare gurmand, nu exista documente care sa-i atribuie talente de bucatar.

Scenariul cel mai credibil este varianta conform caruia unul din bucatarii palatului regal, aflat in subordinea marchizului, i-ar fi dedicat conform obiceiurilor din acea vreme, acest sos ca semn al consideratiei sale.

Bucatarul sef din aceea vreme, de la curtea regala a lui Ludovic al XIV-lea, era Francois Pierre de la Varenne, cel care va si descrie prima oara sosul Bechamel in cartea sa.
Nu se stie care au fost meritele marchizului Bechameil pentru acest favor, dar aceste gesturi de considerare fata de nobilime erau obisnuite pentru acea vreme.

Probabil acest sos a avut si alte nume inainte, dar prin scrierile sale Varenne il va consacra ca si sos alb Bechamel.

Varianta italieneasca

Versiunea italieneasca spune ca acest sos Bechamel ar fi fost adus in Franta odata cu venirea Caterinei de Medici, ca sotie a viitorului rege al Frantei, Henric al II-lea.

Scenariul este are la baza faptul ca fiind foarte legata de familie si de obiceiurile italienesti, Caterina de Medici, femeie deosebit de sofisticata si interesata de leacuri de sanatate si frumusete, si-a adus la curtea regala o armata intreaga de servitori si bucatari din tara de origine.

Important ramane faptul ca acest sos alb Bechamel a constituit istoric punctul de plecare, pentru cca alte 50 de sosuri. Reteta originala nu se cunoaste, dar se porneste de la sosurile albe, pe baza de faina, care nu se prajesc ci se incalzesc usor, la foc potrivit, amestecandu-se tot timpul, pana cand faina se incorporeaza in unt si incepe sa capete o usoara culoare galbuie. Se stinge cu apa fiarta si se adauga sare.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.42
(962 voturi)
5119 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!