Urzica, intre cenusareasa si vedeta

06 Mar 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Natura a fost extrem de generoasa cu urzica, cand i-a daruit atatea proprietati nutritive, culinare si medicale

Este una dintre putinele plante care contine toti aminoacizii esentiali.

In plus, este bogata in vitaminele A, C, B12, E si K, in calciu si fier. Primavara, cura de urzici regenereaza organismul si combate anemia, ne curata de toxine si activeaza circulatia sangelui.

Nici o primavara fara urzici, asa cum se spune ca luna martie nu lipseste din post, nici urzicuta nu lipseste din martie. Tovarase de drum, martie aduce primavara, iar urzica sanatatea.

Nu exista planta mai modesta decat urzica, dar nici mai iubita, in lumea satului romanesc.

Urzica de padure este una dintre cele mai bune plante de leac pe care le avem. Din pacate sunt foarte putini cei care cunosc acest lucru.

De-a lungul timpului
Cu aspectul sau ne tine la distanta, dar trebuie sa trecem peste amintirile dureroase. Urzica este buna Incepand de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile.

Inca din antichitate se bucura de multa apreciere. Albrecht Durer (1471-1528) a pictat un inger care zboara catre tronul atotputernicului tinand urzica in mana.

Preotul elvetian Kunzle arata In scrierile sale ca urzica ar fi fost distrusa de mult daca nu s-ar fi autoaparat urzicand; insectele si alte animate ar fi facut-o de mult sa dispara.

Cu toate acestea, oamenii au folosit urzicile pentru hrana, medicina, vopsele si fibre, inca din epoca de bronz.

In timpul primului razboi mondial, Germania a descoperit in fibra de urzica un substitut al bumbacului pentru confectionarea echipamentelor militare. Tot din fibre de urzica se impleteau plase de pescuit si se prelucra hartie.

Astazi, urzicile au patruns si in industria cosmetica, ca ingredient in fabricarea sampoanelor, pentru ca au marea calitate de a intari firul de par, de a-i da stralucire si elasticitate.

Dar, intorcandu-ne la urzica-aliment, nu intotdeauna gustul ei s-a bucurat de o foarte buna reputatie, poate pentru ca gospodinele cadeau in pacatul de a le fierbe pur si simplu.

Beneficii multiple
Urzica este recunoscuta pentru actiunea ei benefica asupra organismului uman, si anume:
Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului.

Elimina starea de anemie.
Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.

Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie, combate tusea.

Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia.

Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
Actioneaza impotriva viermilor intestinali.

Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele.
Scade glucoza in sange.

Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile.
Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
Este tonic capilar si combate matreata.

Astenia de primavara afecteaza individul atat psihic, fizic, intelectual cat si sexual. Primavara este un anotimp mai dificil pentru unii dintre noi.

Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si fortat din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consuma multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si saruri minerale. Astenia de primavara poate fi prevenita printr-o alimentatie echilibrata, dar si cu o medicatie moderata.

Ca sa nu resimtim astenia de primavara, in acest anotimp trebuie sa consumam migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telina, varza, spanac, linte, fasole, citrice, mere, orez, soia, salata verde si ridichi.

Consumul de urzici este important pentru organism datorita complexului de saruri de fier, vitamina C, vitamina A, care cresc rezistenta la infectii si imbunatatesc simtul vazului.

Vitaminizeaza si regenereaza organismul
Daca vreti sa va intariti organismul si sa scapati de toxinele acumulate peste iarna, faceti o cura de urzici. Consumati aceasta planta, zilnic, timp de o luna, fie sub forma de mancare gatita, fie sub forma de ceai sau suc proaspat.

Urzicile sunt antiseptice, depurative, diuretice, emoliente si expectorante, imbunatatesc circulatia si intaresc sistemul imunitar.

Urzicile sunt bogate in vitamine (A, B2, C si K) si saruri minerale (calciu, fier, magneziu, siliciu), constituind adevarate rezerve.

Se spune ca urzicile innoiesc sangele si se dovedesc a fi adevarate medicamente naturale, utilizate in cazul unui mare numar de afectiuni.

Urzica este larg raspandita si contine un numar considerabil de aminoacizi, glucide, amine, acizi grasi volatili, steroli, acid acetic, formic, pantotenic, folic, vitamina A, B2, C, K, beta-caroten, clorofila, coproporfirina, minerale (calciu, magneziu, fosfor, siliciu, fier).

In gastronomie
Urzicile au un puternic gust de iarba si pot fi folosite la supe si placinte in combinatie cu spanac, macris, ceapa si condimente. Un fel de mancare delicios din orez si urzici se face in Macedonia, in timp ce in Italia urzicile sunt gatite cu risotto si multa branza pecorino.

Un altfel de mancare excelent sunt ouale prajite cu urzici si unt. Urzicile sunt verdeturi foarte populer si au multiple intrebuintari culinare in aproape toate tarile din regiunea balcanica.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.54
(1649 voturi)
8765 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!