Totul despre catifelata piersica

15 Iul 2007 00:00
Piersica, intocmai ca si un vin vechi, bun si-a imbunatatit aroma si calitatea de-a lungul celor 4000 de ani de existenta, devenind mai gustoasa, mai aspectuasa si mai parfumata.

Istorie cu parfum de piersici
Piersicile au fost cultivate pentru prima data in China, in urma cu 4000 de ani si erau simbolul imortalitatii, in ciuda vietii scurte de 20 de ani, pe care o are piersicul.

In religia taoista chineza, piersica este considerata cel mai sacru fruct, chiar si astazi piersicile sunt oferite sarbatoritilor, la zilele de nastere, ca simbol al sperantei si longevitatii.

Altfel numele piersicii Prunus Persica provine de la numele tarii, Persia si inseamna pruna persana. De aici a fost preluata de romani, care le-au luat ca mere persane, si s-au raspandit in toata lumea, ca cele mai miraculoase fructe.

In Italia, in primul secol al erei noastre, in vremea lui Pliniu, piersicile erau cultivate in livezi.
Se pare ca Jean de la Qiuntinie si Robert d`Andilly au facut in secolul al XVII-lea, mult pentru ameliorarea calitatii celor 33 de varietati existente, prin cultivarea lor in spalier.

Antoine de la Futeriere a descris prin 1690, foarte multe din varietatile de piersici cunoscute:


- Piersica Bourdin mica si rosie;
- Piersica Magdaleine, rosie si foarte gustoasa;
- Piersica de Troye, cu parfum de mosc, mica si dulce;
-Piersica Alberge, galbena, cu gust excellent si sambure rosu-violet;

Piersica de Corbeil, renumita pentru faptul ca isi schimba gustul in functie de pamantul in care este cultivate;
Piersica Teton de Venus (sanul lui Venus) este cea mai apreciata dintre piersici.

In evul mediu piersicile sunt foarte appreciate, dar dupa secolul al XVII-lea lucrurile se schimba.
Mai raman cateva zone in care piersicile se cultiva in continuare, in spalier: Montreuil si Ecully. Din modificarile genetice ale piersicelor vor rezulta nectarinele.

Compozitie
86% apa;
10% glucide;
170 KJ aport energetic;
vitamine: A, B1, B2, C, PP;
saruri minerale;
oligoelemente:calciu, potasiu, sodiu, cupru si magneziu.


Beneficii
- energizanta (11% fructoza);
- diuretica;
- usor laxativa;

Cura cu piersici este recomandata pentru:
- calculi biliari;
- diete de slabire pentru ca contine doar 52 kcal la 100 g.


Tipsuri
Piersicile continua sa se coaca si dupa ce sunt culese si isi pastreaza aceeasi cantitate de zahar;

Se pastreaza doar 48 de ore proaspete, la frigider se pastreaza 2 saptamani, deci recomandabil este sa fie consumata repede;

Aroma piersicilor este maxima daca sunt consummate la temperature camerei;

Daca nu vreti sa folositi coaja piersicilor, cel mai rapid mod de a scapa de coaja este sa le scufundati cateva minute in apa care fierbe si apoi in apa rece;

Pentru a nu se innegri dupa ce sunt taiate, se stropesc cu zeama de lamaie, portocale sau ananas;

Nu au restrictii pot fi consummate de oricine.

In gastronomie
Piersicile se pot folosi calde sau reci, in orice prajituri, tarte, salate, inghetate, lichioruri, cocktailuri, cupe de sampanie.

De asemenea pot fi consummate proaspete, pot fi uscate sau pot fi conservate si consummate ca gemuri, dulceturi, compoturi, jeleuri.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.70
(1968 voturi)
12887 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!