Totul despre aperitive

25 Mar 2007 00:00 Autor: Magda Georgescu
La coctailuri si receptii, masa propriu zisa lipseste, aceasta fiind inlocuita de o adevarata parada de aperitive si bauturi care mai de care mai apetisante, pentru a deschide pofta pentru discutii.

Scopul aperitivelor, ca niste mici gustari, este de a stimula apetitul participantilor la o masa festiva, printr-o feerie de gusturi, arome si culori, mai ales daca exista o perioada intre venirea tuturor acestora si inceputul mesei propriu-zise.

Aperitivele se pot servi la masa, dar mai ales inainte de masa, pentru a da participantilor posibilitatea de a socializa si de a schimba idei. In aceste cazuri aperitivele se afla fie intr-un loc fix, de unde toata lumea se poate servi, fie pe platouri plimbate printre invitati.

Aperitivele sunt in general reci si calde si se servesc in general combinate pe platouri garnisite cu salata verde si felioare de rosii sau ardei.

Aperitivele reci sunt picante in general si pot fi sardele, icre, branza telemea sau frecata (niciodata cascaval care se serveste la sfarsitul mesei), mezeluri, sandwichuri mici si diverse salate. Ele sunt mai avantajoase fiindca se pot prepara mai usor si din timp.
Aperitivele calde sunt de genul ficatei, carnaciori, diverse placinte, pizza, sufleuri, ciupercute umplute, bruschete ...

O alta clasificare a aperitivelor se poate face pe baza ingredientelor dominante:

  • Aperitive cu branza;
  • Aperitive cu oua;
  • Aperitive cu peste;
  • Aperitive cu carne;
  • Aperitive cu legume;
  • Tartine si sandwichuri.

    Exista cateva reguli importante atunci cand alegem aperitivele:

    Cand se pregatesc aperitive trebuie sa se tine seama ca acestea sa nu contina ingrediente folosite la prepararea meniurilor ce vor fi servite ulterior;

    Aperitivele se prepara putin mai picante cu scopul de a stimula pofta de mancare;

    La mesele la care se servesc supe sau borsuri, se prepara mai putine aperitive, insa gustoase si frumos ornamentate;
    La coctailuri si receptii, masa propriu zisa lipseste, aceasta fiind inlocuita de o adevarata parada de aperitive si bauturi care mai de care mai apetisante, pentru a deschide pofta pentru discutii.

    Aperitivele ideale sunt cat mai mici, spre o imbucatura si nu trebuie sa miroasa a mancare;
    Este important sa fie cat mai colorate, ornate fantezist,cu gusturi cat mai deosebite si cat mai racoroase;

    Ingredientele din care sunt preparate aperitivele nu trebuie sa fie foarte grele, ele trebuie sa fie o invitatie la masa si nu la sfarsitul acesteia, de asemenea nu trebuie sa provoace indigestii;

    Bauturile care se servesc la aperitive sunt tuica, vinul alb sau rose. Paharele pot fi asezate pe o masuta ( daca e posibil, intr-o alta incapere sau intr-o sufragerie mare) sau pe o tava, si fiecare invitat se poate servi singur, cu ce doreste. Ideal ar fi ca sortimentele de aperitive sa fie pe gustul tuturor, adica sa fie cit mai variate: gin, vodca, visinata, florio, whisky, vermut etc. Sigur, toate aceste bauturi trebuie sa fie in sticlele lor originale (exceptie, visinata care poate fi preparata acasa);

    Daca pestele sau crustaceele au facut parte dintre aperitive, nu le mai servi inca o data ca fel principal;

    Mai bine alegeti mai multe tipuri de aperitive in cantitati mai mici, decat 5 tipuri in cantitati mari.

    De asemenea este foarte important si modul de servire si de prezentare al aperitivelor.

    Aperitivele cer o pregatire minutioasa. Se aseaza pe o farfurie cu mai multe despartituri, in fiecare aranjand alta specialitate si ornandu-le. Noua moda in gastronomie cere multa fantezie in stabilirea formelor geometrice iar aranjarea aperitivelor pe tavi de sticla, de inox sau pe oglinzi creind efecte deosebite. Foarte placuta este si aranjarea acestora in evantai.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.47
    (2359 voturi)
    80227 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!