Sunt vegetarian. Mananc sanatos?

26 Nov 2009 00:00 Autor: Tashulina
Am multi prieteni care sunt vegetarieni. Unii doar pe jumatate, fiindca consuma peste, insa doar peste si nu alt soi de carne sau produse animale. Altii vegetarieni din cap pana in picioare.

Acum ceva timp i-am antrenat intr-o discutie privind alimentatia vegetariana. Cu plusuri si minusuri, cu beneficii si riscuri pentru sanatate.

Si cu aceasta ocazie am aflat si eu mai multe despre acest "stil de viata".

Vegetarienii nu mananca carne, peste, oua,produse lactate si orice derivat de origine animala, inclusiv mierea. Oamenii aleg sa devina vegetarieni din motive de sanatate, nutritie "mai sanatoasa" sau considerente religioase, asemanatoare postului crestinesc.

Asa cum aparatorii drepturilor animalelor aleg sa nu poarte blanuri sau haine de piele, asa si multi vegetarieni aleg sa nu consume produse de origine animala.

Insa organismul uman are nevoie de o alimentatie echilibrata, bogata in toti nutrientii necesari unei vieti sanatoase. Cum se impaca aceasta cu alimentatia vegetariana?

Cheia alimentatiei vegetariene o reprezinta variatia. Variatie in legume, fructe, cereale, oleaginoase, seminte.

Insa o problema ramane aparent nerezolvata. Procentul de proteine absolut obligatoriu unei nutritii sanatoase, proteine obtinute in mod normal din carne.

Insa toate alimentele, cu cateva exceptii, contin proteine. In cantitati mult mai mici decat cele continute de carne, evident.

Rolul proteinelor in organism este urias. Ele formeaza si cresc celulele si tesuturile tinere si refac pe cele uzate, inlesnesc unele reactii in organism, prin unirea lor cu o parte din enzime, sau sunt folosite ca surse de energie, dupa epuizarea resurselor energetice.

Astfel ca o dieta vegetariana echilibrata are alimentele ei, furnizoare de proteine, cum ar fi: leguminoasele uscate (boabele de linte, fasole, soia, mazare), cereale, tofu (constituie un substitut eficient pentru carnea de pasare si peste si poate fi folosit cu incredere in orice reteta), nuci si alune.

Alimentatia vegetariana de asemenea este slaba in grasimi, se spune. Acest fapt duce la miscorarea riscurilor de boli cardiovasculare sau cancer. Iar grasimile consumate de vegetarieni, obtinute din nuci, alune, lapte de soia, avocado sau nuca de cocos sunt lipsite de colesterol.
Insa o vitamina nu poate fi obtinuta din mancarea vegetariana: vitamina D. Astfel ca daca te alimentezi vegetarian trebuie sa iei suplimente cu vitamina D si sa petreci foarte mult timp afara, sub razele soarelui.

Asadar, se poate. Insa eu stau totusi si ma gandesc. Oare cine nu pofteste macar o data in viata la un pui la rotisor?

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.69
(1679 voturi)
5217 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!