Sofranul, un galben scump

06 Feb 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Sofranul sau iarba soarelui este cea mai scumpa mirodenie din lume, este atat de costisitoare, pentru ca se culeg cu mana mai mult de 25000 de stamine pentru 500 g de produs.

Are o forma de inflorire foarte scurta si in forma pura este o masa de fibre atoase, portocaliu-inchise.

Sofranul provine din zona mediteraneeana si se cultiva mai ales in Spania. El reprezinta staminele plantei Crocus sativa si este o planta cu virtuti vindecatoare deosebite, folosita inca din antichitate ca afrodisiac.

Putina istorie
La greci si arabi era considerata chiar o planta afrodisiaca magica. Traditia spune ca cel (cea) care consuma aceasta planta timp de 7 zile, timp in care evoca neincetat, cu ardoare si dragoste imaginea fiintei iubite, devine irezistibil.

Grecii si romanii din antichitate presarau sofran pentru a parfuma baile publice. Se poate ca sofranul sa fie originar din Mesopotamia antica, insa el s-a naturalizat si in alte locuri din bazinul mediteranean.

Cruciatii din secolul al XIII-lea au adus sofranul din Asia in Europa. In Asia sofranul era simbolul ospitalitatii. In India oamenii foloseau sofran pentru a da de stire ca sunt membrii unei caste bogate.

Medicina populara
Principala sa actiune este aceea de reglator hormonal. Este recomandat in tratamentul impotentei, sterilitatii, ejacularii precoce, acneii, slabiciunii fizice, anumitor afectiuni psihice.

Datorita proprietatilor sale afrodisiace, sofranul era asociat mai ales in antichitate cu curtezanele. El este bogat in vitamina B2, este un excelent tonic si un calmant stomacal. El calmeaza si detoxifica ficatul.

In present, exista credinta ca sofranul consumat in cantitati mici poate intarzia efectele imbatranirii si inviora creierul. Aceasta planta are o incarcatura energetica pronuntat Yang (+, masculina, solara).

Cultura
Cel mai bun sofran este cel Spaniel, dar se cultiva si in Franta, Portugalia, India, Italia si Iran.
Culoarea sa stralucitoare, galben-portocalie,il face sa fie un colorant foarte bun.

Gastronomie
Este folosit pentru multe mancaruri mediteraneene, mai ales in legatura cu pestele sau fructele de mare.

Exemple celebre sunt risotto Milanese din Italia, supa de peste provensala bouillabaisse si mancarea nationala spaniola, paella valenciana. De asemenea sofranul apare in cateva retete europeene de prajituri, in care este folosit atat pentru aroma cat si pentru culoare.

Vezi reteta: Paella.

Sofranul este mai important in Asia Centrala si in nordul Indiei, unde este folosit extensiv pentru felurile cu orez. Felurile indiene sunt mancaruri de orez cu oaie si pui, intens aromate cu sofran, foi de dafin, scortisoara, cuisoare, cardamom verde, nucsoara si de multe ori cu menta, aceasta combinatie fiind delicioasa.

Vezi reteta: Pui cu sos picant si cea de Omleta indiana.

De asemenea dulciurile indiene precum orezul dulce, bautura indiana cu iaurt, inghetata, sunt preparate cu sofran.

Sofranul este folosit pe scara larga la prepararea painii in zona mediteraeana, Scandinavia si regiunea balcanica.

In India sofranul se foloseste in mancarea si prajiturile de nunta.

Acest condiment excelent era foarte popular in Creta, in prezent insa se foloseste numai de Pasti si de sarbatorile painii.


Pentru utilizari culinare, aveti grija sa diluati sofranul in apa si apoi sa-l adaugati in mancare, altfel veti nobtine un gust amar.

Orice ati gati cu sofran folositi foarte putin praf, el va da savoare orezului italian, puiului spaniol, fructelor de mare si preparatelor de patiserie.

Mirodenia se foloseste in paella spaniola, orez milanez si multe preparate culinare orientale. Sofranul are o aroma picanta, patrunzatoare si amaruie si un miros iute si penetrant.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.48
(1516 voturi)
14924 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!