Personalitatile din spatele mancarurilor

16 Mar 2015 15:42
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat cele mai cunoscute feluri de mancare botezate de personalitati celebre.

Asa ca data viitoare cand mancati pizza sau un alt preparat cu istorie, imaginati-va povestea din spatele numelui si s-ar putea sa aveti parte de o experienta regala.

Ceaiul Earl Grey

Ceaiul negru Earl Grey si checul Victoria sunt cele mai faimoase preparate britanice cu istorie. Ceaiul Earl Grey a fost denumit dupa Charles Grey, al doilea conte de Grey si prim ministrul Marii Britanii intre anii 1830 si 1834. Ceaiul se distinge printr-o aroma aparte de bergamota, care, la momentul aparitiei, a fost privita ca noua si captivanta. Producatorul de ceaiuri Twinings, care isi asuma brandul Earl Grey, afirma ca "Povestea spune cum Contele Grey a primit cutii intregi de ceai de la un chinez mandarin. I-a placut atat de mult, incat l-a adus acasa si le-a cerut celor de la Twinings sa recreeze ceaiul pentru uzul sau personal".

Victoria sponge cake

Copil fiind, regina Victoria nu avea voie sa manance dulciuri. Cand a devenit regina, lucrurile s-au schimbat in intregime: saptamanal, fiecare resedinta regala primea de la bucataria Buckingham Palace un pachet generos cu produse de patiserie, care includea: 16 chechuri de ciocolata, 12 chechuri simple, 16 biscuti fondanti, un tort regal si un tort de orez. Regina Victoria a domnit 63 de ani, timp in care o lista lunga de preparate i-a imprumutat numele, insa pare perfect natural ca cel mai iubit desert pentru ceai din Regat sa ii poarte, cu mandrie, numele.

Oua Benedict

Deloc surprinzator, reteta pentru aceste oua delicioase s-a nascut dupa o noapte lunga de petrecere. S-a intamplat in 1894, cand Lemuel Benedict s-a intors in camera de hotel de la Waldorf-Astoria, dupa o noapte de betie, si i-a cerut chef-ului hotelului un remediu pentru mahmureala. Cererea sa includea o felie de paine prajita, un ou posat, bacon si sos hollandaise. A primit meniul, insa felia de toast a fost inlocuita cu o briosa englezeaca, bacon-ul cu sunca, si asa s-a nascut prima varianta de oua Benedict. Pana in ziua de azi, ouale Benedict sunt remediul perfect pentru mahmureala.

Salata Caesar

Nu, aceasta salata faimoasa nu a fost denumita dupa imparatul roman. Este o confuzie comuna, dar, in realitate, salata a fost inventata de Caesar Cardini, un proprietar de restaurant mexican din Tijuana. La finalul weekend-ului de 4 iulie 1924, Caesar a servit finger food pe un platou cu frunze aromate cu usturoi. Cu timpul, a inceput sa taie frunzele si sa le serveasca sub forma de salata. Preparatul si-a castigat faima printre celebritatile de la Hollywood care vizitau Tijuana.

Carpaccio

Daca ai auzit de Carpaccio si te-a dus cu gandul la Renasterea italiana, cu ai sai Botticelli, Masaccio, Giotto, Parmigianino, Bellini, Caravaggio, ai dreptate. Acest preparat a fost numit dupa Vittore Carpaccio, un pictor al scolii venetiene nascut in 1465, si i-a fost dedicat datorita culorii carnii, apropiata de rosul pe care acesta il folosea, predominant, in tablouri.
Fettucine Alfredo

Toul a inceput cu Alfredo Di Lelio, chef-ul celebrului restaurant Alfredo din Roma. El a inventat acest fel de mancare pentru sotia sa insarcinata, pentru un plus de energie. A preparat sosul cu smantana, unt si parmezan, peste care a adaugat fettucine.

Pizza Margherita

Una dintre cele mai comandate specialitati de pizza din lume, Margherita, a primit numele unei regine. intr-o vizita la Napoli in 1889, reginei Margherita de Savoia i-a fost servita aceasta pizza doar cu rosii, busuioc si mozzarella, in culorile steagului italian.

Pavlova

Desertul de vis, cu crusta de bezea, frisca si fructe proaspete precum capsune sau kiwi, este denumit dupa faimoasa prima-balerina rusa Anna Matveyevna Pavlova. Atat numele cat si reteta in sine au inceput sa scrie istorie imediat dupa ce artista s-a intors dintr-un turneu simultan in Australia si Noua Zeelanda, din 1926. Anna Pavlova a fost considerata cea mai talenta balerina a timpului sau, iar spectacolul sustinut in Noua Zeelanda a fost considerat cel mai important eveniment al anului 1926.

Vita Wellington

Unii sustin ca reteta a imprumutat numele eroului de la Wellington, celebrul duce de Wellington, Arthur Wellesley, in timpul razboiului cu Napoleon. Altii spun ca denumirea englezeasca ii revine, de fapt, unui preparat frantuzesc, vita "en croute" sau, mai pe romaneste, vita in aluat.

foodpanda.ro colaboreaza, in prezent, cu peste 400 de restaurante din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Constanta, Arad, Ploiesti, Oradea, Galati, Craiova si Sibiu, fiind lider de piata pe sectorul platformelor online pentru comenzi de mancare din Romania.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
4.63
(47 voturi)
9683 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!