O mie si una de sortimente de ceai

09 Aug 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Cand cumparam un ceai, trebuie sa ne limitam la acele sortimente aromatizate exclusiv cu ingredienti vegetali naturali, deoarece aromele sintetice sunt atat de intense incat acopera gustul amarui delicat al ceaiului verde.

Cele mai vechi adaosuri aromatice sunt florile de iasomie proaspat culese, iar printre cele mai reusite sunt aromele date de citrice.

Numarul sortimentelor de ceai verde in intreaga lume se apreciaza a fi de cel putin o mie. Diversitatea aceasta se datoreaza zonei de cultivare, conditiilor climatice, prelucrarii si sortarii frunzelor. Dupa ce in urma procesului de prelucrare frunzele proaspete au devenit ceai verde sau negru, acesta este trecut prin site si sortat in functie de marime. Astfel sortimentele de ceai isi delimiteaza calitatile, dupa frunze daca sunt intregi, sfaramate, taiate....

Tarile cu cele mai mari suprafete cultivate cu ceai sunt in ordine descrescatoare: China, India, Sri Lanka, Indonezia, Kenya, Turcia, Vietnam, Rusia, Japonia... Principalele producatoare de ceai verde sunt China, Japonia si mai putin Taiwanul, India,Sri Lanka.

China acopera cea mai mare parte a cererii de ceai verde, majoritatea plantatiilor de ceai se gasesc in zonele inalte si in sud. Deosebirile climatice au creat cele mai multe sortimente de ceai din lume.

Au fost preparate ceaiuri verzi, negre, albe, semifermentate, prajite, macinate, amestecate cu flori sau afumate.

Paleta de gusturi se intinde de la amarui specific la condimentat-afumat si cuprinde peste o suta de soiuri.

Exista soiuri stravechi, verificate, alaturi de altele mai tinere, metodele de productie se schimba si cu ele si gustul ceaiului. In linii mari, din regiunile nordice mai reci provin ceaiuri mai tari, in schimb din cele sudice provin soiuri mai fine.

In China se obisnuieste pe scara larga, ca masa de frunze proaspat culese sa fie lasata sa fermenteze usor si imediat dupa aceea sa fie prajita intr-o tigaie, ceea ce intrerupe procesul de fermentatie si da un gust tipic de prajit. De aceea infuziile de ceai verde chinezesc au o culoare mai galbuie si mai deschisa decat ceaiurile japoneze de un verde intens, care in general nu fermenteaza ci sunt trecute prin aburi dupa recoltare.

Metoda de cules imperial, existenta inca in China, se foloseste numai pentru sortimentele de o mare valoare, care se recolteaza o data pe an si anume doar mugurele fraged si prima frunza, de exemplu ceaiul alb.

Enumeram cateva din sortimentele de ceai chinezesc cu denumiri pline de fantezie:

Gunpowder

Este ceaiul verde cel mai cunoscut si mai consumat. Trecute prin abur, frunzele sale se infasoara sub forma unor bile, care prin infuzare in apa fierbinte se desfac fosnind usor.

Are un gust amarui, este tare si inviorator, in tarile nord africane se consuma in amestec cu menta.
Soiurile Gunpowder nobile green Pearls sau Temple of Heaven, au o aroma foarte finasi sunt cele mai bune in stare pura. Se pot amesteca cu arome de citrice ceea ce le transforma in bauturi mixte.

Hysoni

Este probabil primul ceai recoltat, provenind din tufele de ceai salbatic si are un gust parfumat.

Tian Mu Qing Ding

Este un sortiment de ceai deosebit, a carui palete de gusturi se intinde de la savoarea delicata a florilor la intens condimentat.

Ceai de iasomie/

Este pe jumatate fermentat si amestecat cu flori de iasomie.

Ceai de flori

La aceasta specialitate, dupa recoltare, printr-o munca manuala migaloasa, frunzele se leaga in manunchiuri mici. Un astfel de manunchi poate consta din pana la 100 de frunze si se usuca sub forma unor discuri aplatizate, care la prepararea ceaiului se desfac asemenea unor flori. Ceaiul are denumiri florale: Snowflkes, Silvery Strawberry, Winter Sweet, Mu Dan.. . Din el se obtine o infuzie galbuie, cu aroma placuta, din aceeasi floare de ceai se pot prepara mai multe infuzii.

Ceai alb

Este numit si Pai Mu Tan si consta din fruze alb-argintii, acoperite de perisori, este rar si scump. Are o aroma usor-condimentata, foarte fina si parfumata, infuzia este deschisa la culoare pana la galben-auriu.

Mao feng

Este o specialitate de ceai aleasa, recomandat pentru ocazii deosebite, cu gust dulceag si o aroma delicata de flori.

Lung Ching

Este cultivat in sudul Chinei, contine putine substante tanante si are gust de flori si fructe, uneori dulce, alteori condimentat. Aroma lui delicata l-au facut sa fie preferatul multor imparati. Frunzele lui sunt verzi ca jadul, iar infuzia are o culoare verde-smarald. Si Taiwanul produce acest sortiment de ceai, aici avand un gust mai tare.

Ceaiurile verzi din Japonia au doar un nume descriptiv, prozaic si sunt colorate intr-un verde intens, deseori au o aroma dulceaga.

Sencha

Este un soi de ceai verde foarte raspandit in Japonia, China si Taiwan. Este cel mai cunoscut sortiment de ceai verde japonez, are o culoare galbuie pana la verde, un miros placut de iarba proaspata si un gust racoritor de flori, uneori dulceag, alteori amarui.

Matcha

Este unul din cele mai nobile ceaiuri pulverizate si se foloseste pentru cereminia japoneza traditionala a ceaiului. Matcha este verde intens, contine multa teina si betacarotina si are un efect stimulator puternic, cu un gust secundar amar. In restaurantele japoneze, pulberea aceasta este folosita ocazional si la prepararea unor serbeturi racoritoare.

Genmaicha

In Japonia este foarte popular Genmaicha, un amestec de Sencha, orez prajit si fulgi de porumb. El atrage ochiul, are un gust condimentat placut, in care se simt toate cele trei componente si reprezinta o experienta gustativa neobisnuita.

Cele mai populare ceaiuri din India sunt Darjeeling si Assam.

Provincia Assam din nordul Indiei nu este doar cel mai mare teritoriu compact, plantat cu ceai din lume, dar este cunoscut si pentru ceaiul sau negru intens condimentat. Teritoriul este udat de fluviul Brahmaputra, recolta fiind foarte mare. Are culoare galbuie si gust intens.

Darjeeling

Este un ceai care provine tot din zona himalayana, de un verde nobil, cu o aroma placuta si o culoare galben deschis, fiind cu siguranta soiuri de ceai superioare fine si aromate.

Din Taiwan provin cateva soiuri de ceai valoroase, precum Oolong si Pouchong.

Ceaiurile Oolong sunt o specialitate, care din pacate nu e prea cunoscuta in Europa. Ele sunt culese la date fixe coform vechiului calendar taranesc chinez. Dupa cules frunzele sunt lasate sa fermenteze putin, apoi fermentatia se intrerupe cu ajutorul aburului, iar in final frunzele sunt prajite la o temperatura relativ ridicata.

Ceaiurile Oolong reunesc calitatile ceaiurilor negre si verzi, au o aroma delicata de ceai negru, nu sunt amare si puse in apa fiarta, din ele se obtine intotdeauna ceai verde, in plus sunt mai sanatoase decat ceaiul negru.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.58
(2450 voturi)
14119 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!