Marar sau patrunjel?

03 Mai 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Marar: planta erbacee aromatica din familia umbeliferelor, cu frunze filiforme si cu flori galbene, intrebuintata mai ales drept condiment (Anethum graveolens).

Patrunjel: planta erbacee legumicola cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele lui aromate (Petroselinum hortense).

Toata lumea a inteles importanta verdeturilor in arta culinara, pentru bogatia de gusturi si arome, pentru explozia de prospetime pe care o creaza, pentru aportul nemaipomenit de vitamine si minerale.

Printre cele mai utilizate si foarte raspandite verdeturi, mararul si patrunjelul au utilizari multiple in domeniul gastronomiei si medicinii.

Frunzele lor parfumate sunt folosite pentru aromarea preparatelor culinare si cred ca din cand in cand nu stim sa luam decizia corecta. Ce este mai potivit? Mararul sau patrunjelul? Sau poate amandoua? Amandoua apar cu explozia de verdeata a primaverii, ne imbogatesc si invioreaza preparatele, sunt adevarate vitamine verzi, totul este bun la ele. Dar totusi unde se potriveste una mai mult decat alta, de unde provin si ce beneficii avem de la ele.

Radacini

Mararul este originar din regiunea mediteraneana si din sudul Rusiei si se foloseste din cele mai vechi timpuri. Era cunoscut si apreciat de babilonieni, asirieni, romani pentru proprietatile tamaduitoare. Mararul a fost intens folosit si in medicina tibetana (Unani) si in cea indiana (Ayurveda). La un moment dat devine specific Europei de nord, fiind nelipsit in bucataria scandinava, iar anglo-saxonii folosindu-l datorita uleiurilor volatile, pentru efectul calmant si ca antidot contra vrajilor. S-a raspandit cu timpul peste tot in lume. Aroma proaspata a frunzelor si semintelor l-au facut sa fie folosit traditional la muraturi si intr-o serie de preparate culinare germane, rusesti si scandinave.

Patrunjelul face parte dintre cele mai cunoscute si mai folosite ierburi de mirodenii, folosite la aromatizarea supelor, ciorbelor, preparatelor de carne, sosurilor si salatelor. Era folosit pentru prepararea si garnisirea preparatelor culinare inca din sec. III i.Hr. (numele lui vine de la grecescul petros-piatra). Efectul sau depurativ si de stimulare a apetitului era apreciat inca din Antichitate, cand cununitele de patrunjel alungau intoxicatiile. Este foarte popular in bucataria Orientului Mijlociu. Astazi principalii producatori de patrunjel sunt SUA, Canada si tarile Europei, iar mararul se pare ca se produce peste tot in lume.

Sanatate cu frunze verzi

Mararul contine o combinatie unica de fitonutrienti care au efect antioxidant pentru organism atunci cand este consumat crud. Este o sursa excelenta de Vitamina C. Acesta este cel mai important antioxidant solubil in apa al corpului uman, fiind singurul care poate neutraliza radicalii liberi din tot organismul, responsabili pentru deteriorarea celulara. Vitamina C gasita in marar are un efect antimicrobian direct si ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar.

Administrarea unei doze mai crescute de vitamina C este asociata cu scaderea riscului de ateroscleroza, cancer de colon, si complicatii ale diabetului, cum ar fi deteriorarea nervilor sau boli de inima. Fiind o foarte buna sursa de fibre, mararul ajuta la reducerea colesterolului din sange. Ajuta, de asemenea, la normalizarea presiunii sangelui, datorita continutului ridicat de potasiu, prevenind astfel infarctul sau atacul de cord.

Frunzele patrunjelului, cu mirosul lor extrem de placut si care actioneaza ca un veritabil declansator al poftei de mancare, sunt si o redutabila colectie de vitamine si minerale. Ele contin mai multa vitamina C decat lamaile, fiind bogate si in vitamina K, in beta-caroten, in magneziu si calciu. Patrunjelul verde juca un rol foarte important, fiind considerat un adevarat elixir de sanatate pentru stomac si pentru intreg tubul digestiv. Cercetarile moderne arata o puternica actiune a acestui zarzavat la nivelul ficatului si al splinei, precum si asupra sistemului endocrin si a celui digestiv.

Mod de folosire

Mararul este o planta de neinlocuit, conferind salatelor de cruditati (mai ales a celei de castraveti), untului cu verdeata, cremelor de branza, sosurilor verzi, precum si preparatelor din peste, fructe de mare, legume o aroma deosebita. Mararul se foloseste de preferinta proaspat si se adauga la sfarsit.

Semintele de marar sunt bune pentru murarea castravetilor, la prepararea fripturilor la cuptor sau la prepararea otetului de ierburi aromate.

Patrunjelul se poate folosi atat proaspat cat si uscat si maruntit. Se adauga tot la sfarsit in supe, ciorbe, peste legume fierte, salate de cruditati sau de verdeata, tocanite, preparate din peste sau fructe de mare. Concluzia este clara, cu unele deosebiri nu conteaza ce folosesti, marar sau patrunjel, cel mai bine amandoua ca sa fii sigura de rezultat.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.57
(2550 voturi)
23419 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!