Mancarea de post

17 Nov 2009 00:00 Autor: Tashulina
Ca in fiecare perioada mare de post din an, gospodinele isi pregatesc un intreg arsenal de retete culinare pentru prepararea alimentelor, fara produse animale.

Lasand la o parte latura spirituala a postului in sine si privind strict din punct de vedere culinar, postul este o perioada "de incercare" pentru bucataria oricarei femei.

Din lipsa de inspiratie, timp pentru noi experimente sau pur si simplu lipsa de chef, perioada postului Craciunului readuce pe masa romanului preparatele clasice "de post" cum sunt cartofii prajiti, tocanita de cartofi, zacusca, ghivecele de legume sau mancarica de mazare.

Insa nimanui nu ii place mancarea de post. Gustul este fad, in lipsa carnii si a grasimii animale, aspectul este anost iar alimentele sunt preparate prost.

Prea mult prajite in ulei vegetal, fierte in exces pana devin un terci fara aspect, alimentele de post incearca fara succes sa devina preparate gustoase.

Pe langa acestea, isi face aparitia un produs ce nu aduce decat dezavantaje in procesul nutritional: margarina vegetala.

Conceputa la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ca o gaselnita ce vroia sa inlocuiasca untul, margarina a ramas intepenita in frigiderele gospodinelor pana in ziua de azi.

Si uite asa in loc de mancare sanatoasa si cat mai naturala, postul se transforma in imbuibare cu ulei extra prajit, cu cantitati impresionante de margarina, care chinuie organismul si digestia.
Doar pentru ca ne-am obisnuit prost, din copilarie, sa consumam neaparat mancare gatita. De ce?
O alta constanta in alimentatia de post a romanului ramane soia. Iar daca ar fi vorba de soia boabe, lucrurile nu ar fi ingrijoratoare.

Insa nu, este vorba de soia prelucrata, aproape complet lipsita de nutrienti si vitamine, prezenta sub cele mai variate forme: carne de soia, pasta de soia, meseluri de soia. Ce mai e natural aici?
Si atunci stau si ma intreb: de ce oare gospodina noastra nu alege solutii simple si sanatoase? Cu ce sunt mai prejos salatele preparate din legume fierte la abur, asezonate cu verdeturi proaspete, fata de tocanitele cu mezeluri de soia? Arata mai putin sofisticat?

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.39
(1171 voturi)
6055 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!