Loboda, pentru ciorbe vesele

08 Mai 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Loboda, una din vedetele de primavara, isi are originea in Europa si Asia, a fost folosita atat in bucatariile grecilor si romanilor, cat si a dacilor.

Din specia salbatica, s-a obtinut de-a lungul timpului prin selectie loboda de gradina, care se cultiva azi.

Planta cu frunze catifelate, elastice si fara luciu, de culoare rosie-visinie sau verde, cu gust agreabil, delicat, asemanator spanacului, loboda are multiple folosinte culinare, mai ales pentru ciorbe.

Loboda constituie un ingredient al salatelor depurative din cura de primavara. In afara proprietatilor depurative, loboda are actiuni remineralizante, vitaminizante, fiind recomandata in afectiuni ginecologice, hepatice si renale.

Unde, cand si cum?

Loboda este o planta anuala care se inmulteste prin semintele care apar in luna august. Datorita rezistentei la temperaturile reduse, se poate semana si toamna si primavara.

Foarte putin pretentioasa, loboda este o planta perfect adaptata la conditiile de clima din tara noastra. Ea creste si la umbra si la soare, rezista la seceta si este rar atacata de daunatori.

Loboda se prezinta sub forma de 3 variatiuni:
- verde cu frunzele de culoare verde
- rosie cu frunzele sunt colorate rosu-violaceu
- galbena cu frunzele sunt usor galbui (mai putin intalnita)

La loboda se recolteaza planta intreaga, prin smulgere, cand inca este tanara si frageda (lunile aprilie si mai, chiar iunie in primaverile reci). Frunzele se pot conserva peste iarna, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare.

Proprietati culinare

Frunzele de loboda sunt potrivite pentru garnituri, suc proaspat sau pot fi preparate sub forma de:
- Salate
- Ciorbe
- Supe
- Pireu
- Ciulama
- Mancaruri cu carne, branza, paste fainoase, orez, oua, ciuperci...

Frunzele de loboda se pot conserva peste iarna in borcane, asezate strat peste strat, peste care presara sare de bucatarie. Manunchiurile de loboda proaspata, presate in pungi, se pot pastra la congelator, pastrandu-si aroma si calitatile nutritive.

Pentru preparatele de Paste loboda se foloseste la prepararea drobului, ciorbel sau stufatului de miel, in general este ingredient pentru ciorbe delicioase si se foloseste foarte mult ca ingredient in bucataria fara foc.

Citeste retetele pe baza de loboda, de pe sectiunea gastronomie, de pe site-ul ele.ro:

Ciorba de loboda;
Ciulama de loboda verde;
Bors de stevie

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.40
(2055 voturi)
15128 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!