Legume si zarzavaturi de primavara

08 Mai 2008 00:00
Dupa o iarna in care oamenii au fost vitregiti de legume proaspete, verdeturile primaverii vin sa completeze carentele unei alimentatii monotone, bazata mai mult pe carne si radacini.

Din aceste frunze fragile se prepara atat salate, cat si multe feluri gatite.

Asezonate cu ulei, sare, otet sau lamaie, salatele de verdeturi fac deliciul primaverii.

Legumele, fructele si zarzavaturile se constituie intr-o importanta sursa de energie pentru organism, si asta datorita in primul rand glucidelor pe care le contin, in special glucozei si fructozei, de departe cel mai asimilabil pentru organism dintre toate zaharurile existente in cadrul naturii verzi.

Legmele si zarzavaturile sunt cele mai mari depozitare dintre elementele nutritive pe care le avem la dispozitie de la natura verde, in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in celuloza.

Aceste fibre alcatuiesc cel de-al saptelea stalp de rezistenta al alimentatiei umane, ceilalti stalpi fiind reprezentati de glucide, proteine, lipide, apa, vitamine si de sarurile minerale.

In aceeasi masura, fructele si zarzavaturile sunt mari depozitare de vitamine, de o mare varietate.

Tot fructele si zarzavaturile sunt, de asemenea mari depozitare de oligoelemente, deci de saruri minerale, alte elemente nutritive indispensabile vietii, asemenea vitaminelor.

Pline de arome, de minerale si vitamine, primele verdeturi ale primaverii sunt utilizate ca salate, ciorbe sau pireuri. Pe deasupra, prin continutul lor in enzime si fitohormoni, ele au si virtuti terapeutice complexe.

Crude si pline de vlaga, utilizate din plin pana la venirea verii, toate au un efect energizant, detoxifiant si echilibrant asupra organismului iesit slabit din iarna.

- patrunjelul, hasmatuchi, telina si cicoarea sint aperitive, adica sporesc apetitul;
- ridichile, ceapa, usturoiul si salata sint depurative, contribuie la curatirea interna a organismului;
- sparanghelul, prazul, pepenii si fructele in general sint diuretice, favorizand eliminarea urinei;
- usturoiul si ceapa sunt printre altele si vermifuge, adica contribuie la eliminarea parazitilor intestinali;
- varza rosie este expectoranta, in vreme ce cea alba, gratie vitaminei U pe care o contine in cantitati semnificative, este cicatrizanta pentru ulcerele tubului digestiv;
- anghinarea este colagoga, adica favorizeaza eliminarea bilei, contribuind pe aceasta cale la optimizarea digestiei intestinale

Majoritatea legumelor si verdeturilor sunt bogate in vitamine (exceptand andivele, castravetii) si minerale. Dintre vitamine, cantitati importante de vitamina C se gasesc in verdeturi, ardei gras, rosii, sparanghel, cartofi si ceapa cruda.

Carotenul se concentreaza indeosebi in morcovi, patrunjel, ardei rosu, ceapa verde, iar vitamina K in conopida si varza.

Vitaminele din grupul Bse gasesc mai ales in fasole si mazare, cartofi, sfecla rosie, varza, salata, iar vitamina E in mazare si varza.

Dintre minerale, potasiul se afla in cantitati mai mari in morcovi, ridichi, cartofi, salata, castraveti, calciul in sfecla, fierul in fasole si mazare.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.44
(1831 voturi)
9088 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Recomandari
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!