Legume mai mult sau mai putin cunoscute

08 Dec 2006 00:00
Importanta legumelor in alimentatie este de notorietate. Civilizatia, pe de o parte, dar si stradania specialistilor in nutritie de a populariza virtutile cruditatilor, au determinat un numar din ce in ce mai mare de oameni sa consume legume.

Acestea aduc in alimentatie cantitati importante de vitamine, provitamine si numeroase saruri minerale, situindu-se din acest punct de vedere, alaturi de fructe, printre cele mai valoroase alimente pentru oameni.

Majoritatea legumelor au un gust placut, specific fiecarui soi, unele dintre ele fiind bogate in uleiuri eterice si glicoizi, care stimuleaza pofta de mancare. Indiferent de aportul caloric, ele sunt de o importanta covarsitoare pentru buna functionare a organismului datorita naturii trofinelor pe care le contin si datorita faptului ca se consuma in stare cruda. Astfel omul va ingera integral ceea ce rezulta in urma multiplelor sinteze clorofiliene, fara de care viata nu ar putea exista pe pamant in forma pe care o cunoastem in prezent.

Amelioratorii ce lucreaza in domeniul legumiculturii se straduiesc mereu sa imbunatateasca gama sortimentala de legume, mai ales pe cele din categoria celor ce se consuma in stare proaspata.

Broccoli

O leguma mai putin cunoscuta la noi este broccoli, o specie din grupa varzoaselor, asemanatoare conopidei. Inflorescenta acesteia are mai multe tonuri de verde-albastru-violet, dar din punct de vedere culinar, un interes mai mare il prezinta varietatile de culoare verde sau albastruie.

Broccoli se cultiva pentru lastarii floriferi in faza foarte tanara si se intrebuinteaza la prepararea unei game variate de mancaruri (broccoli cu unt, smantana, pesmet, broccoli oparit, cu diverse sosuri, cu sau fara carne, in amestec cu alte legume, in ghiveciuri delicioase, broccoli sub forma de salate sau muraturi).

In majoritatea cazurilor la preparare broccoli se spala si se curata de lastari si frunzulite, si se opareste timp de 4-5 minute in apa cu sare, dupa care se scoate din apa si se raceste.
Broccoli are valoare nutritiva ridicata, este bogata in zaharuri, vitamine si inspecial in vitamina C si provitamine. Continutul in celuloza este mai redus decat la conopida, din aceasta cauza avand si un gust mai placut, iar partea comestibila este mai catifelata decat inflorescenta.
Cercetari mai recente au scos in evidenta faptul ca broccoli contine substante cancerigene, fapt ce a condus in ultimul timp la o crestere a consumului acestei legume.

Zucchini si Patison

Dovlecelul comun este o leguma destul de folosita in bucataria romaneasca, el fiind cunoscut si sub numele de bostanel.

Mai putin cunoscuti sunt dovleceii Zucchini, care au o pielita lucioasa, de culoare verde-inchis si nu au tepi.

De la Zucchini se intrebuinteaza fructele foarte tinere, pentru prepararea unor mancaruri cu sau fara carne (supe, sufleuri, mancaruri gen dovlecei umpluti, musaca de dovlecei). Se pot consuma si in stare cruda, ca si castravetii.

Fructul contine cantitati apreciabile de hidrati de carbon, saruri minerale (Calciu, Fosfor) si vitamine, mai ales vitamina C.

Originar din Africa, zucchini a inceput sa fie cultivat si la noi dupa 1990.

Asemanatori dovleceilor Zucchini, sunt dovleceii Patison, din ce in ce mai apreciati in ultimul timp. Forma dovleceilor Patison este discoidala asemanatoare cu o scoica cu margini crenelate. Gustul lor este mai placut, compozitia fructului fiind mai fina si mai fondanta decat a dovleceilor obisnuiti.

Dovlecelul Patison poate fi preparat la fel ca si ceilalti dovlecei, in plus se preteaza si la murat, atat in saramura cat si in otet. Este foarte apreciat in muraturile asortate, pulpa sa mentinandu-se crocanta.

Bucataria occidentala intrebuinteaza pe scara larga si cu mult succes, toate aceste feluri de dovlecei.

Gulii sau gulioare

In decursul timpului, prin selectie si ameliorare, gulia s-a diversificat destul de mult, obtinandu-se subspecii si numeroase soiuri. La noi se cultiva mai ales in Transilvania.
In preparatele culinare se pot folosi atat guliile cu perioada de vegetatie scurta denumite gulioare, cat si guliile cu perioada de vegetatie lunga.

Gulia este o leguma cu mare valoare alimentara. In afara de consumul in stare cruda, guliile au o larga intrebuintare in arta culinara. Sunt remarcabile din acest punct de vedere supele de gulii (cu smantana, cu iaurt), mancarea de gulii (cu friganele, ochiuri, friptura..), guliile umplute cu orez si amestec de legume, precum ardeii, gulii rase in salate, cu diverse sosuri.

Este de mentionat ca mancarurile de gulii se prepara neacrite si pot fi utilizate in diverse regimuri dietetice.

In perioadele de iarna-primavara, frunzele de gulioara pot fi folosite pentru prepararea sarmalutelor sau pentru alte piureuri.

O calitate speciala a guliilor este si faptul ca se pot pastra cu usurinta in timpul iernii, contribuind astfel la prelungirea consumului de legume proaspete in aceasta perioada a anului.

Despre nap

Cunoscut din antichitate, napul comestibil este o leguma raspandita in tarile nordice. Radacinile de nap au o consistenta asemanatoare cu a guliei, au gust dulce-picant si poate fi folosit crud, fiert sau prajit.

Radacinile de napi au o valoare nutritiva ridicata si sunt bogate in vitaminele C, PP, B1, B2. In acelasi timp valoarea calorica este scazuta si au o buna digestibilitate, intrand in componenta unor preparate dietetice recomandate convalescentilor, persoanelor cu deficiente ale aparatului digestiv sau in anumite diete.

Fenicul

Aceasta planta originara din zona Mediteranei este raspandita in toate tarile de pe glob, fiind in acelasi timp si planta medicinala dar si leguma.

Ca leguma feniculul se cultiva pentru frunzele sale ce aromatizeaza salate precum cea de castraveti, varza si in general salatele de cruditati. De asemenea in bucataria italiana si frantuzeasca este utilizat ca ingredient pentru sosuri.

In afara de salate, poate fi consumat alaturi de branza, se poate gati in sos de rosii cu usturoi, se poate frige la gratar.

La preparare trebuie spalat foarte bine, poate fi pastrat congelat sau in saramura.
Consumul fructelor in stare cruda este benefic organismului, mai ales ca prin fierbere se distrug enzimele exogene care regleaza metabolismul celular. Astfel pe o hrana bazata pe cruditati vegetale se elimina o serie intreaga de boli si se asigura un potential vital considerabil.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.69
(2946 voturi)
25064 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Recomandari
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!