Ingrediente japoneze pentru savoare si sanatate

13 Mai 2007 00:00
Unul din motivele longevitatii japonezilor este regimul lor alimentar armonios, traditional.

In bucataria japoneza domneste principiul sezonier, care consta in selectarea ingredientelor astfel incat acestea sa fie consumate in perioade atent alese. Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient (pestii, legumele si fructele) are in decursul anului o perioada anume, de aproximativ 10 zile, in care calitatile lui nutritive sunt optime.

Clima Japoniei difera de la regiune la regiune dar exista un element comun, si anume orezul, care constituie baza a mai tuturor felurilor de mancare. Clima in Japonia este deosebit de propice cultivarii acestei plante pretentioase. In plus, in Japonia, mai ales in vremurile de demult, aproape ca nu se consuma nici un fel de alta carne in afara de peste. Carnea nu se bucura de o prea mare trecere.

In comparatie cu alte bucatarii se remarca absenta aproape totala a condimentelor, abundenta orezului, a produselor pe baza de soia (miso, tofu), a pestelui, fructelor de mare, algelor si legumelor. Este faimoasa pentru mancarurile sale simple, minunat prezentate, in care nici unul din ingrediente nu eclipseaza gustul celorlalte.

Numitorul comun al mancarurilor asiatice este orezul, care se gaseste in multiple varietati, diferite culori, forme si marimi. Cel mai des folosit condiment este sosul de soia, alaturi de alte condimente, care dau o savoare si mai intensa si care se servesc alaturi de mancaruri japoneze populare gen sushi si sashimi.

Sosul de soia este una din aromele cheie care fac mancarea japoneza sa fie ceea ce este. Este obtinut prin amestecarea boabelor de soia cu grau si sare, lasand apoi totul sa fermenteze timp de un an si in fine storcandu-l pentru a produce lichidul sarat, intepator si inchis la culoare. Sosurile japoneze de soia sunt clasificate in sosuri deschise, care se servesc cu nigiri sushi, sashim, rulouri si inchise la culoare, care sunt bune pentru gatit.

Otetul de orez, adica otet japonez este obtinut din orez si este mult mai usor, mai dulce si mai putin acru decat otetul din vin, cidru sau malt. Este elementul esential in prepararea orezului pentru sushi.

Sake este bautura alcoolica nationala a Japoniei si unul din cei mai buni companioni pentru sushi. Poate fi consumat cald sau rece, este un ingredient pentru gatit, este folosit pentru a fragezi carnea si pentru a spori aroma.

Nori este o alga marina comestibila. Termenul nori este folosit frecvent pentru produsele alimentare obtinute din asa-zisele legume de mare. Produsele finite sunt obtinute printr-un proces de rupere in fasii si uscare pe raft, asemanator fabricarii de hartie. Produsul finit este o foaie subtire ca hartia, neagra si uscata de alga marina. Este folosita ca invelis pentru maki mono si nigiri sushi. Este bogata in calciu, iod, fier si este energizant.

Ghimbir marinat se serveste de obicei ca garnitura pentru sushi si trebuie consumat cate o felie odata, ajuta la digestie.

Wasabi este o radacina mica si verde asemanatoare radacinii de hrean, care dupa ce este razuita, este folosita ca substanta deosebit de picanta, de culoare verde stralucitor. In sushi baruri se numeste namida, lacrimi. Are proprietati anti-microbiene si ajuta la digestie.

Daikon este ridichea japoneza alba, gigantica, cu gust delicat, de forma unui morcov. Poate fi inabusita sau servita cruda ca garnitura pentru sashimi. Are un continut scazut de calorii si este foarte buna pentru digestie.

Avocado este un fruct tropical in forma de para cu coaja verde sau negricioasa si cu pulpa galbena cremoasa, avand in mijloc un singur sambure mare. Este foarte hranitor si usor de digerat datorita enzimelor pe care le contine. Acest fruct este bogat in potasiu, acid folic, magnesiu, fier si vitaminele B6, C, E, PP. Este folosit ca ingredient in maki mono (rulouri) si sushi.

Miso este unul din cele mai inspirate produse culinare. Este o pasta de soia gustoasa si bogata in proteine, obtinuta prin fermentarea boabelor de soia, care se lasa apoi timp de minimim 6 luni si pana la 3 ani sa se matureze. Pasta Miso este folosita in salate, marinate si ca principal ingredient pentru supa Miso.

Tofu, (branza de soia) este un aliment hranitor care contine multe proteine fiind usor de digerat. Este obtinut prin zdobireaboabelor de soia gatite, strecurarea laptelui de soia, apoi prin coagulare si presare.

Caracatita sau Tako, este o molusca marina fara carapace si avand opt tentacule. In mod normal, numai tentaculele fierte sunt folosite la sushi. Fierberea in ceai verde fragezeste carnea si ii confera o aroma dulceaga.

Crevetele Tiger, Black Tiger Shrimp (Ebi), isi ia numele de la dungile intunecate care inconjoara carapacea crevetelui. Cand este gatit, crevetele devine alb, iar dungile negre de pe cochilie capata culoarea rosu stralucitor. Acesta este unul din cele mai populare varietati de crevete de pe piata asiatica, eurppeana, americana.

Batoanele de crab, Kani sunt un produs obtinut din carne de crab, au un gust delicios si putine calorii.

Pestele este o sursa bogata de vitaminele A, B, B1, B6, B12, biotina, niacina si minerale, in special fier, potasiu si zinc. Cei mai folositi pesti sunt tonul, somonul, lupul de mare.

Anghila afumata sau Unagi nu este niciodata consumata cruda, nici macar in sushi. Mai intai este filetata si gatita in baie de aburi, apoi este taiata in bucati si inmuiata intr-un sos dulce. Este apoi facuta pe gratar la foc de carbuni care ii confera o savoare bogata si o textura usoara.

Orezul este preparat din orez cu bobul rotund, care are o consistenta diferita fata de orezul cu bob lung. Calitatea sa de baza este caracterul lipicios. Dupa ce este fiert cu o cantitate e4gala de apa, se amesteca cu un sos obtinut din otet de orez, sare, zahar, si sake. Se raceste la temperatura mai scazuta inainte de a fi folosit.

In ciuda aparitiei a numeroase produse noi, renumele si succesul delicateselor sushi nu palesc, ba chiar atrag din ce in ce mai multi amatori. Explicatia succesului este simpla: sushi este pregatit cu ingrediente sanatoase si in acelasi timp savuroase. Combinatia de orez, asezonat cu otet japonez si peste proaspat, fructe de mare, alge marine sau legume face din sushi o mancare echilibrata si hranitoare.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.63
(1781 voturi)
11605 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!