Ghimbir, condimentul iubirii

17 Aug 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Una din cele mai importante mirodenii care a contribuit la deschiderea rutelor comerciale este ghimbirul, mai exact rizomul de ghimbir cu aspect de hrean banal.

Din vremurile antichitatii greco-romane mirodeniile si-au gasit drumul lor din India spre Europa. Ele veneau pe mare pana la legendarul regat Saba (Yemenul de azi), iar de acolo, cu caravanele, prin pustiurile Arabiei, la Alexandria. In Evul Mediu, Venetia a luat locul Alexandriei, in Europa, produsele aromatice erau pretuite in aur.

Cele mai apreciate mirodenii sunt aduse din tarile calde. Patria celor mai multe plante aromatice este Asia musonica, numita pe drept cuvant de primii calatori "Tara mirodeniilor".

Cornul de cerb

Ghimbirul este un condiment obtinut din radacina cu tuberculi a plantei Zingiber offcinale, care creste in padurile tropicale ale Asiei de sud. Mirodenia are o nota usor muscatoare si fierbinte, aroma ghimbirului este bogata, dulce, calda si lemnoasa.

Numele de ghimbir provine sanscrita, care inseamna in "forma de corn", datorita asemanarii cu un corn de cerb. Datorita moleculelor aromatice pe care le contine ghimbirul si-a castigat de secole reputatia de planta afrodisiaca pentru virtutile sale tonifiante, siropul de ghimbir fiind un puternic dinamizant al functiei sexuale.

Istorie si legenda

Ghimbirul a fost cultivat prima oara de chinezi si de indieni, este este o planta cunoscuta din timpuri stravechi, originara din India si adusa in Europa in perioada cruciadelor.

In secolul al XV-lea, turta dulce presarata cu ghimbir a devenit un cadou care simboliza iubire si respect. In secolul al XIX-lea, ghimbirul se punea, de obicei in bere pentru a da un gust mai aromat. In secolul al XIX-lea, in carciumile englezesti se obisnuia sa se tina sub tejghea un borcanel cu ghimbir, pentru aromatizarea bauturilor, din aceasta practica rezultand berea de ghimbir. Berea de ghimbir devine apoi foarte populara si in America, dar popularitatea ei scade in timpul prohibitiei, cand incepe sa fie tot mai diluata. In timp berea de ghimbir a ramas o bautura nealcoolica, care in zilele noastre a cazut in anonimat.

Virtuti terapeutice

Abia la inceputul anilor 1980 cercetatorii occidentali s-au preocupat cu seriozitate de virtutile terapeutice ale rizomului (radacina) de ghimbir.

Rizomii aromatici ai ghimbirului sunt folositi atat in alimentatie cat si in medicina.

  • rezolvarea unor probleme de digestie;
  • rau de avion sau rau de mare;
  • combaterea starilor de oboseala;
  • circulatie sangvina periferica proasta (maini si picioare reci).

    Dar ghimbirul poate ajuta si la raceli, datorita aromei sale fierbinti. Adaugati putin praf de ghimbir intr-o cana de lapte cald si veti vedea ca amestecul este un remediu eficient contra racelii.

    Ghimbirul a cucerit mai intai bucataria europeana, ca si condiment picant, apropiat de piper, apoi a patruns in cosmetica si mai nou este utilizat in scopuri terapeutice.

    Principalii producatori de ghimbir:

  • China
  • Japonia

    Mod de folosire

    Daca nu aveti la dispozitie ghimbir proaspat, puteti folosi, pentru orice reteta ghimbir macinat, in forma de praf.

    In mod traditional, ghimbirul este folosit la turta dulce, bere de ghimbir, fursecuri si preparate culinare asiatice din peste, pui...
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.70
    (1981 voturi)
    19592 vizite

    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!