Ghidul gratarului perfect

21 Iul 2006 00:00 Autor: Valentin Ceafalau
Gratarul este strans legat de anotimpul estival, asa cum printre semnificatiile cuvantului vara se gasesc, in afara de cadura, concediu si plaja si gustul savuros si aromele imbietoare ale unui gratar bine facut.

In randurile ce urmeaza pot fi gasite cateva sfaturi pentru a face un gratar perfect si cateva recomandari pentru gatitul la gratar a mai multor feluri de alimente.
  • timpul dintre momentul aprinderii carbunilor si pregatirea mancarii pe gratar trebuie sa fie de minimum 30 de minute, timp necesar gazelor de combustie pentru a se evapora;
  • carnea ce urmeaza a fi pregatita trebuie sa aiba temperatura camerei inainte de a ajunge pe gratar;
  • carnea gata gatita pe gratar nu trebuie pusa in acelasi vas in care a fost tinuta inainte de acest moment. Acest lucru este recomandat mai ales in cazul fripturii de pui;
  • friptura marinata - mai ales carnea de pui si de porc - se pune pe gratar cand carbunii au putere foarte mare. In cazul in care se doreste a fi servita innabusita, friptura marinata trebuie fiarta in sucul propriu intre cinci si zece minute pentru distrugerea bacteriilor;
  • daca intensitatea caldurii carbunilor aprinsi este prea mare, ei trebuie imprastiati

    Ce punem pe gratar?
    Carne rosie
    In ciuda numarului in crestere al adeptilor de diete si a sfaturilor nutritioniste de lupta impotriva grasimilor si a colesterolului, multa lume inca iubeste friptura de porc la gratar. Pentru a fi patrunsa, friptura de porc trebuie sa aiba cel mult 2 centimetri grosime. In cazul fripturilor marinate, acestea se ung la fiecare intoarcere cu sosul ramas in urma acestui proces.
    Una dintre cele mai spectaculoase fripturi la gratar este cea din pulpa de miel dezosata. Ea poate fi marinata cu condimente meditareneene (usturoi, rozmarin, cimbru si ulei de masline) sau cu condimente orientale (chimen, usturoi si ulei de masline, piper alb si piper verde). Acest fel de carne rosie se pregateste foarte usor pe gratar si nu presupune o frigere indelungata, precum alte feluri de carne rosie.
    Vanatul este foarte putin folosit pentru gratar. Vanatul mic (pasari) este excelent pe gratar daca este marinat usor inainte de pregatire. Carnea de caprioara trebuie sa stea pe gratar foarte putin timp, deoarece un timp mai mare de pregatire intareste acest tip de carne.

    Carne de pui
    Carnea de pui este un adevarat cosmar atunci cand este pregatita pe gratar, deoarece de cele mai multe ori exteriorul se arde, inainte ca interiorul sa fie bine facut.
    Una dintre cele mai bune moduri de a gati carnea de pui este adoptarea metodei indirecte, lucru ce poate fi bine facut pe un gratar acoperit. Aceasta consta in strangerea carbunilor aprinsi intr-un colt al gratarului si amplasarea fripturilor de pui oriunde, numai deasupra acestora nu. Astfel se mentine o temperatura constanta, fara ca exteriorul sa se arda.

    Peste
    Pestele - chiar daca este pregatit intreg sau file - este foarte popular pe gratar. Insa nu orice peste este un bun candidat pentru a trece prin proba gratarului cu carbuni. Pestii precum somnul, stiuca sau pastravul se preteaza foarte bine pregatirii pe gratar. Deoarece carnea de peste nu este atat de bogata in grasimi precum carnea rosie, gratarul trebuie uns cu ulei sau grasime inainte de gatire, pentru a se evita lipirea carnii.
    Fileul de peste trebuie pus pe gratar pe partea exterioara intai (cea cu piele), permitand astfel partii interioare sa prinda o crusta. Marinarea in exces a pastelui ii mascheaza gustul. Pestele ce urmeaza a fi gatit pe gratar trebuie marinat usor (timp de 30 de minute) cu ulei, usturoi si rozmarin. Aceasta carne trebuie pregatita pe gratar la o temeratura mai mica deat cea de gatire a carnii rosii.

    Legume
    In general, legumele precum ardeii, rosiile si vinetele trebuiesc pregatite la o temperatura ridicata, pentru a se coace mai rapid.
    Ardeii, chiar daca sunt capia, grasi sau iuti, sunt excelenti pe gratar. Ardeii grasi si cei capia pot fi consumati cu orez, paste sau marinati cu ulei de masline si otet. Ardeii iuti pregatiti la gratar pot fi insotitorii excelenti ai unor fripturi din vanat sau de porc la gratar. (Pentru a mai domoli iuteala, inainte de consum este recomandat sa se indeparteze semnitele si membranele ardeilor iuti)

    Vinetele pregatite la gratar in coaja sau taiate felii fara coaja pot fi o adevarata revelatie culinara. Ca si ciupercile pregatite la gratar, vinetele pot fi servite cu ulei de masline si cu cascaval ras. De asemenea, pot fi folosite la frigarui alaturi de ardei, ceapa, dovlecei si rosii.

    Gratarul si vinul
    Aromele subtile de fum ale mancarii pregatite la gratar rezoneaza perfect cu unele vinuri moderate in continut taninos. In astfel de cazuri, este bine sa se renunte la consumul de Cabernet sauvignon. Un vin fructos, catifelat, precum o Feteasca neagra sau un Pinot noir, poate fi insotitorul perfect al gratarurilor, chiar daca este vorba de carne rosie, peste sau pui.
    Asta nu inseamna ca alegerea vinului trebuie rezumata numai la vinurile cu continut de tanin moderat. Mai mult tanin este bun, atat timp cat vinul are si fructuozitate care sa mentina un echilibru al componentelor. Vinurile baricate sunt excelente pentru a fi consumate alaturi carnea rosie la gratar.
    Carnea de pui gatita in acest mod poate accepta foarte usor un Chardonnay sau un Sauvgnon blanc alaturi.
  • Sursa: www.vinul.ro

    Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.51
    (1475 voturi)
    5807 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!