Gatesti des ciuperci?

18 Ian 2010 00:00 Autor: Tashulina
Recunosc ca imi plac ciupercile la nebunie. Nu trece o saptamana fara sa gatesc ceva cu ciuperci.

Insa am stat si m-am intrebat acum ceva timp ce stiu despre aceste "minuni culinare". Foarte putin. Asa ca m-am documentat.

Insemnari despre consumul de ciuperci au existat inca din cele mai vechi timpuri, pe vremea cand stramosii nostri le-au consumat mai intai crude si apoi, dupa descoperirea focului, coapte pe pietrele incinse la foc.

Vechii romani le foloseau si ei ca hrana, insa nu oricum ci doar la anumite festinuri, in cinstea lor existand si o sarbatoare traditionala.

Stii ce sunt ciupercile?

Ciupercile constituie o lume aparte in ansamblul regnului vegetal din care fac parte. Botanica traditionala le mentioneaza ca plante inferioare, fara clorofila, de marimi si forme variate, raspandite pe tot globul, de la poli la ecuator, atat in terenuri plane, cat si accidentate.

Prezente peste tot, de aici si zicala "s-au inmultit ca ciupercile"...
Ele pot trai oriunde, adaptandu-se la cele mai vitrege conditii de trai. Traiesc pe uscat, in mediu acvatic, pe organisme vii, plante si animale, oriunde gasesc substante organice cu care se pot hrani.

In fiecare an se descopera specii noi, unele comestibile, altele nu, unele microscopice, altele gigant, de pana la 50 cm inaltime.

Ciupercile sunt plante, insa in multe privinte ele se aseamana foarte mult cu regnul animal. Una din deosebirile fata de plante este membrana celulara (peretii ce delimiteaza celula) care la ciuperci, cu foarte mici exceptii, este formata din chitina, fata de plante unde este ea este alcatuita din celuloza.

Chitina este prezenta la foarte multe animale, in invelisul lor extern. Un bun exemplu sunt crustaceele.

Substanta produsa de plante este amidonul. Ciupercile produc insa glicogen, asemanandu-se din nou cu animalele. Polizaharid de origine animala, format prin polimerizarea glucozei, glicogenul, impreuna cu vitamina D, fac legatura ciupercilor cu regnul animal si mai stransa.

Stii ce ciuperci poti consuma?

Clasificarea ciupercilor este cel mai bine facuta in lucrarea lui K.Line - "Species plantarum".

Ciupercile comestibile sunt foarte gustoase si ele constituie des ingredientul principal din multe retete culinare, insa nu multa lume le deosebeste intotdeauna de cele otravitoare.
De aceea, sfatul medicilor este unanim: procurarea ciupercilor sa se faca intotdeauna din medii verificate, medii de cultura.

Iata si o lista cu principalele soiuri de ciuperci comestibile:

1.Ciuperca de camp (Agaricus arvensis)
2.Ciuperca de balegar - Champignon (Agaricus Bisporus)
3.Buretele domnesc (Amanita caesarea)
4.Hribii, manatarcile (Boletus edulis)
5.Galbiorii, buretii galbeni (Cantharellus cibarius)
6.Gheba de pasune (Lepiota excoriata)
7.Zbarciogul (Morchella crassipes)
8.Trufele de Iarna (Tuber Melanosporum)

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.46
(1619 voturi)
8856 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!