Fructe de mare, mancare savuroasa pentru o viata sanatoasa

03 Aug 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Pestii si fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine usor de digerat, de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Pretuite pentru valoarea lor nutritionala, fructele de mare au devenit astazi o mancare internationala, bucurandu-se de larga apreciere a marilor bucatari de pretutindeni.

Adevarate podoabe ale marilor si oceanelor, fructele de mare sunt bogate in minerale si vitamine, au putine grasimi si multe virtuti terapeutice. Din ele se prepara mii de feluri de mancare, in functie de sezon sau de loc. Practic orice restaurant care tinde la mai multe stele si respecta eticheta, trebuie sa aiba in menu cel putin un fel de mancare cu fructe de mare.

Gustoase si sanatoase, fructele de mare sunt scumpe indiferent de unde le cumperi sau de unde le mananci. Pretul lor este justificat pentru ca sunt greu accesibile, se pescuiesc destul de greu, cu vase specializate. Cele mai mari tari exportatoare de fructe de mare sunt Japonia si Norvegia.

Fructele de mare se prezinta pe piata sub forma proaspata, conservata sau congelata. Cel mai bine este sa fie consumate proaspete, pentru a beneficia de toate proprietatile lor, dar din pacate piata romaneasca este aprovizionata destul de rar si doar din italia cu asemenea trufandale. Mare atentie in special la fructele de mare congelate cum arata si cum miros.

Notiunea de fructe de mare este asociata in general cu moluste, crustacee si alte animale marine, printre ele cele mai populare sunt: midii, stridii, melci, calamari, creveti, crabi, languste, homari, caracatita....

Midiile

Midiile fac parte din alimentele cu continut foarte bogat in fier (mai mult decat spanacul) si in cupru. Ele trebuie consumate in aceeasi zi daca sunt crude si in 48 de ore daca sunt fierte si scoase din cochili.

Langusta

Are calitati gastronomice si toate calitatile dietetice: are calorii putine, este bogata in proiteine si saruri minerale. Se pregateste in aceeasi daca este vie, sau 24 de ore daca este fiarta.

Creveti

Dintre toate produsele marilor, crevetii reprezinta subiectul cel mai atent tratat de chinezi. Aceste mici vietati au o capacitate de reproducere uluitoare si de aceea sunt consumate in cantitati mari de multi chinezi care doresc sa-si intareasca potenta si capacitatea sexuala.
Crevetii aduc un mare aport de Yang, hranind cu multa energie rinichii. In combinatie cu salata verde, crevetii pot inlatura multe dintre problemele pielii, redandu-i netezimea si elasticitatea. Preparatul de mai jos este recomandat din plin si astmaticilor.

Crevetele roz

Este unul din cele mai festive fructe de mare pentru ca multa vreme a fost un produs rar, are proteine si saruri minerale. Sunt foarte fragili, trebuie pus la frigider si consumat cat mai repede.

Crevetele Gambas

Are mai putine proteine decat carnea si mai multe decat pestele. Este si el un produs fragil, care nu trebuie expus la soare si trebuie tinut la frigider maxim cateva ore de la cumparare.

Langustina

Are cam cca 90 de calorii la 100 de grame, dar contine pe langa proteine, multe minerale mai ales calciu si magneziu si vitamine din grupul B. Poate fi pastrata in frigider cu gheata cateva ore, iar fiarta inca 24 de ore, stropita cu ulei si inchisa ermetic.

Scoica Saint-Jacques

Saraca in calorii si foarte bogata in cupru, aceasta scoica se pastreaza cca 4-5 zile de la data pescuirii.

Crabul Etrille

Poate fi consumat fara moderatie, pentru ca are un numar enorm de vitamine si nu are de loc materii grase. Trebuie consumat repede daca e proaspat sau daca nu trebuie gatit.

Palourde (scoici)

Faima acestor scoici provine din calitatile lor, pentru ca din 100 de grame se acopera 50% din necesarul de fier, 75% din iod, tot cuprul, zincul si vitamina B12. se pot pastra la rece 8-10 zile dupa ce au fost pescuite, dar odata deschise trebuie consumate imediat.

Calamar

Despre calamari, chinezii stiu ca sunt foarte buni pentru a "hrani" creierul si sangele; intaresc functia stomacului si a splinei.
Exista in lume mii de retete pe baza acestor minunatii de fructe de mare, iar bucatarii se bat sa inventeze altele.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.45
(1879 voturi)
27208 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!