Despre condimente, nepretuitele din camara

22 Feb 2008 00:00 Autor: Magda Georgescu
Condimentele pot induce o putere de concentrare mai buna, un dinamism si o vointa mai puternice, pot fi afrodisiace sau somnifere.

Fiecare dintre ele determina reactii psihologice nebanuit de intense.

O arta foarte subtila si rafinata, cultivata de milenii in Orient, este aceea de a influenta mintea si psihicul cu ajutorul condimentelor.

Banala nucsoara, de exemplu, in anumite doze, devine un euforizant extraordinar de puternic, iar in doze foarte mari este un drog halucinogen cu actiune mai intensa decat a morfinei.

Istorie cu condimente
Obiceiul de a condimenta produsele culinare dateaza din cele mai vechi timpuri. Pentru ca modul in care sunt folosite presupune un anumit rafinament, se presupune ca aceste condimente au incaput sa fie folosite atunci cand civilizatia incepea sa prinda anumite contururi.

Pretioasele mirodenii erau si prilej de lauda la ospete, confirmand bunastarea si gusturile alese ale gazdei.

Aduse pentru prima data din Orient, cu sute de ani in urma, cele cateva boabe de condimente ii costau pe amatorii de lucruri noi multi bani de aur. Acum, piperul, scortisoara si vanilia nu mai sunt un lux, insa ne lasam vrajiti de miresmele lor la fel ca si stramosii nostri.

Mai tarziu, a fost la moda folosirea condimentelor scumpe aduse din tari exotice; intre acestea enumeram: foile de dafin, enibaharul, scortisoara, piperul, etc. Ele erau accesibile, desigur, numai celor instariti. Dintre condimentele insirate mai sus, se pare ca piperul era cel mai scump, ceea ce a dus la aparitia expresiei "scump ca piperul".

Mare parte din plantele aromate in trecut erau considerate ca simbol al gloriei si vitejiei; de pilda, grecii si romanii impleteau cununi din astfel de plante, pe care le dadeau invingatorilor. La inceput au fost cununi de leustean, marar, telina, dar cum acestea se vestejeau dupa scurt timp, au fost inlocuite cu frunze de laur (foile dafinului) care tin foarte mult.

In aceasta perioada, fie din placere, fie din snobism, aromele se foloseau in mod exagerat in arta culinara, ajungandu-se chiar la stropirea fripturilor sau mancarurilor cu esenta de parfum.

Folosirea condimentelor exotice, alaturi de cele autohtone, s-a extins cu timpul, mai ales datorita faptului ca acestea s-au ieftinit ca urmare a dezvoltarii si modernizarii mijloacelor de transport.

Categorii de condimente

- Condimente saline, reprezentate prin sare;
- Condimente acide: otetul, acidul tartric (sarea de lamaie), si acidul citric;
- Condimentele picante piperul alb si negru, mustarul, boiaua de ardei (iute si dulce), caperele;
- Condimente din familia liliacee: usturoiul, ceapa verde si ceapa de apa, arpagicul, prazul si hreanul;
- Condimente aromate pentru asezonarea preparatelor culinare: scortisoara, vanilia, cuisoarele, anasonul, coriandrul, chimenul, enibaharul, cimbrul, leusteanul, tarhonul, mararul, patrunjelul si leusteanul.

Dintre ele, verdeturile precum mararul, patrunjelul si leusteanul, pe langa faptul ca au si aroma, si gust placut, aduc si un continut insemnat de vitamina C. Datorita lor este stimulata pofta de mancare si digestia.

Intensitatea gustului
Pe o scara relativa de 1 la 10 putem compara iuteala diverselor condimente, cele mai iuti condimente fiind ardeii iuti mexicani (chili).

- Vulcanic
-Incendiar
- Naravas
-Arzator
- Fierbinte
-Picant
- Cald
-Mediu
-Bland
-Delicat
-Neutru

Sfaturi pentru pastrarea aromei
Nemacinate, condimentele isi pastreaza mai bine aroma decat cele macinate. De aceea, este bine sa le cumparati intregi si sa le macinati intr-o rasnita mica sau intr-o piulita doar in momentul cand le folositi.

Nu pastrati condimentele mai mult de un an, caci intre timp isi pierd din aroma. Ca atare, cumparati intotdeauna cantitati mici.

Aroma condimentelor este mai puternica atunci cand sunt macinate foarte uscate. Incingeti o tigaie cu baza dubla si prajiti condimentele timp de cateva minute, la foc foarte mic, amestecand in continuu pana cand boabele incep sa sara ori sa miroasa puternic, dar sa nu se arda.

Plantele aromate dau o savoare deosebita mancarurilor. Exista o multime de condimente care pot fi adaugate in anumite mancaruri.

Totul e sa cunosti aceste mirodenii si sa stii cand si cum sa le folosesti, mai ales spre deliciul gurmanzilor. Chiar si in cantitati foarte mici, ele stimuleaza apetitul, accentueaza gustul alimentelor

Efectele negative ale condimentelor se pot grupa in doua categorii:
Prima tine de faptul ca pe calea condimentelor alimentele devin mai gustoase si mai apetisante, ceea ce implicit, va duce la consumul lor in exces si deci la obezitate.

A doua categorie tine de faptul ca aproape fiecare condiment in parte poate declansa anumite efecte iritante, congestive sau de alt gen asupra mucoaselor, ceea ce, in final se concretizeaza intr-o anume suferinta.

Sfaturi gastronomice
Datorita aromelor care se concentreaza prin uscare, e nevoie de doar jumatate din cantitatea de ierburi uscate fata de cele proaspete;

Pentru a elibera aromele din ierburile uscate, maruntiti-le cu mana inainte de a le adauga in mancare;
Folositi condimentele intregi la gatit pentru a permite aromelor sa se dezvolte in mancare;
Folositi condimentele macinate sau tocate la mijlocul sau sfarsitul gatitului, astfel aromele nu se vor disipa;

Pentru salate sau dressinguri, adaugati condimentele, inainte de a adauga uleiul, cu cateva ore inainte de a le servi pentru a permite aromelor sa se amestece;

Lasati ca intensitatea gustului sa se dezvolte in cazul ardeilor iuti, la inceput gustul e mai intens decat este in realitate.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.42
(1641 voturi)
8890 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!