De ce ne place iaurtul

16 Iun 2010 00:00 Autor: Tashulina
Nu stiu daca exista persoane care sa nu indrageasca iaurtul. Este sanatos, racoros, gustos si poate fi combinat la nesfarsit intr-o multitudine de retete culinare.

Isi gaseste oricand locul intr-un sos gustos pentru gratarul preferat, este ingredientul de baza al vestitului Tzatziki grecesc si poate sta fruntas langa fructele de sezon in prepararea unui shake vitaminic apetisant.

Iaurtul se consuma din cele mai vechi timpuri. Denumirea sa provine din limba turca, de la cuvantul "youghurmak", avand semnificatia ".

In trecut el exista sub forma laptelui "batut", iar tara de origine a aparitie iaurtului este Bulgaria.

Productia de iaurt a crescut la inceputul secolului trecut, cand Metsnikoff, un colaborator al lui Pasteur, a descoperit cei doi fermenti lactici utilizati pentru fabricarea iaurtului: Streptococcus thermophilus si Thermobacterium bulgaricus.

Actiunea celor doi fermenti este simpla, ei determinand transformarea lactozei din lapte in acid lactic, la temperaturi situate intre 40 si 50 grade Celsius. De aceea iaurtul trebuie ulterior pastrat la rece, pentru a stopa continuarea fermentatiei.

De ce este iaurtul atat de usor digerabil?
Exista numeroase persoane cu intoleranta la lactoza sau care se confrunta deseori cu probleme serioase in digerarea laptelui dulce. Insa aceleasi persoane concuma fara probleme iaurt. Cum este posibil?

Simplu, datorita faptului ca pe langa lactoza, iartul contine si un mare procentaj de lactaza, ceea ce permite digerarea fara probleme a acestuia, favorizand absorbtia si asimilarea calciului.

De unde vine gustul acrisor al iaurtului?
Iaurtul contine cei doi fermenti lactici, in procentaje diferite. Gustul usor acrisor este determinat de prezenta in iaurt a unei bacterii, lactobaciluss, formata prin fermentarea initiala.

De cate feluri este iaurtul ?
Daca il clasificam in functie de natura laptelui folosit in procesul de fermentare, iaurtul este de 4 tipuri: iaurt de vaca, iaurt de oaie, iaurt de capra si iaurt de bivolita.

Daca il clasificam in functie de procentul de grasime din el, exista 3 tipuri: iaurt slab sau dietetic (grasime 0,1 %, provenit din lapte smantanit), iaurt gras (grasime intre 3 si 3,5 %) si iaurt extra (grasime peste 4 %).

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.44
(1005 voturi)
3500 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!