Curry: cocktail de mirodenii

06 Iun 2006 00:00 Autor: Magda Georgescu
Pentru iubitorii mancarurilor condimentate, India este patria gustului.

Mancarea indiana are o aroma inconfundabila de care te indragostesti la prima degustare. Unul din produsele de baza ale bucatariei indiene este curry, acesta este mai mult decat un condiment este unul din cele mai reusite si mai populare melanjuri de condimente.

Exista miliarde de oameni din toata lumea care mananca curry zilnic, cel putin o data pe zi, daca socotim subcontinentul indian (India, Pakistan, Nepal), insulele Asiei de Sud si de Est, plus europeenii care au indragit aceste arome indiene.

Hindusi in eroare
Numele anglo indian al acestui amestec de mirodenii a fost generat de o confuzie a colonistilor britanici care au crezut ca termenul de kari desemneaza misteriosul condiment, ce da arome atat de aparte mancarurilor bastinasilor.
De fapt, in unul din dialectele indiene, kari sau kaaree desemna la modul general orice mancare picanta. In scrierile gastronomice indiene vechi, amestecul de condimente se numea garam masala si putea contine, in functie de regiune si statutul social al consumatorului intre 16 si 20 de ingrediente.

Formula secreta
Fiecare familie avea propria reteta "secreta", care varia de la un fel de mancare la altul. Prin secolul al XVIII-lea o anumita mixtura de condimente, devine populara printre colonistii britanici si aceasta continea: boia de ardei, seminte de coriandru, chimen, seminte de schinduf (planta mediteraneana aromata, cu miros de zahar ars), boabe de mustar negru, piper negru, curcuma (sau turmeric, planta mediteraneeana aromata cu aspect, miros si culoare de sofran), ghimbir. Aceasta este formula de baza a ceea ce se numeste azi, inclusiv in India, curry. In functie de continutul de piper si boia acesta poate fi iute, mediu sau dulce, verde sau rosu.. Dar nu este niciodata mai picant decat un ardei iute.

Variante
In Thailanda si Indonezia se adauga lapte de nuca de cocos care domoleste iutimea. Dulce cu iute este o combinatie foarte gustoasa. In India si Pakistan se adauga un iaurt ca o smantana, ceea ce face sosul mai consistent, il ingroasa usor si mai atenueaza gustul picant. In Nepal si China se alatura compozitiei si scortisoara, usturoiul, cardamonul, cuisoarele, semintele de telina sau marar, sofran.
Sunt sosuri care se imbogatesc prin adaosul de nuci exotice, arahide, feliate sau intregi, sosul devenind mai consistent si mai uleios.

Unele tipuri de curry seamana putin cu papricasul nostru ca metoda de gatit.
Daca cineva doreste sa fabrice curry va ofer urmatoarea reteta: doi ardei iuti uscati, 25 g de seminte de coriandru, 15 g de chimen, o lingurita de seminte de mustar, 15 g de piper negru, doua frunze de dafin, 1/2 lingurita ghimbir pudra, o lingurita de curcuma pudra. Toate ingredientele (in afara ultimelor doua) se prajesc fara grasime si se macina marunt, se adauga ghimbirul si curcuma, se amesteca, si curry-ul (condiment) e gata. Daca va e lene, se gaseste curry gata facut la orice supermarket.

Curry se serveste intotdeauna cu orez, fiert simplu, pilaf, cu legume in el sau sofran, orezul si curry facand o combinatie culinara complementara foarte reusita.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.53
(1435 voturi)
4547 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!