Condimente in bucataria chinezeasca

22 Apr 2007 00:00
Bucataria chinezeasca este cunoscuta in intreaga lume nu doar prin prezenta restaurantelor chinezesti aproape prin toate tarile ci, mai ales, prin gustul minunat, diversitatea sortimentala si prin prepararea inedita a mancarurilor.

Prin arta culinara, in China se intelege tot ce este legat de mancare, preparare, sau degustare. Arta culinara chinezeasca are o traditie si o istorie milenare, vorba spune ca mancarea constituie baza existentei omului.

Elementele esentiale in arta culinara chinezeasca sunt culoarea, aroma, gustul, forma de prezentare a bucatelor si focul.

Majoritea acestora sunt influentate de folosirea condimentelor, de etapa in care sunt adaugate, in ce cantitati, cum sunt combinate. Dupa ce se alege culoarea mancarii, condimentele trebuie sa fie asortate, nu in contrast.

Grupa condimentelor naturale, exotice si indigene, cuprinde acele produse care se adauga in mancaruri, in cantitati mici, pentru a le da miros placut si gust deosebit.
Aproape toate condimentele sunt de origine vegetala, au valoare nutritiva redusa si datorita substantelor aromatizante pe care le contin, favorizeaza procesele de digestie, stimuland secretia gastrica si apetitul.

Majoritatea condimentelor contin uleiuri eterice, care actioneaza direct asupra nervilor olfactivi, provocand si o secretie mai abundenta a salivei.

Condimentele cu gust iute, piperul, mustarul, ardeiul, hreanul, contin substante care activeaza totodata si secretia sucurilor gastrice.

O proprietate asemanatoare o au si condimentele care contin uleiuri eterice, cuisoarele si nucsoara, precum si unele legume, cum ar fi: ceapa, usturoiul, patrunjelul, pastarnacul si telina.

In functie de partile componente ale plantei din care provin, condimentele se clasifica dupa cum urmeaza:
  • din fructe: anasonul, ardeiul dulce si iute, cardamonul, coriandrul, chimionul, enibaharul, mararul, piperul (alb, negru si de Jamaica), vanilia;
  • din seminte: mustarul, nucsoara si floarea de nucsoara;
  • din flori si partile lor: caperele, cuisoarele, sofranul;
  • din frunze: dafin, cimbru, leustean, maghiran, marar, patrunjel, tarhon si telina;
  • din bulbul unor plante: ceapa si usturoiul;
  • din coaja unor arbori exotici: scortisoara;
  • din rizomul sau radacina unor plante: ghimbirul, hreanul, patrunjelul, pastarnacul si telina.

    Citeste si articolul despre: Arta culinara cu ingrediente chinezesti.
  • Cat de mult ti-a placut acest articol?
    5.40
    (1738 voturi)
    7009 vizite

    Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
    Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Trucuri pentru clatite delicioase!
    Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Personalitatile din spatele mancarurilor
    Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul Secret al lunii noiembrie
    Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
    A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
    Cele mai noi Retete
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Cel mai simplu bulz. Este delicios!
    Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperici savuroasa!
    Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
    Ardei murati cu miere!
    Ardei murati cu miere!
    Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
    Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Prepara cea mai buna paine de casa
    Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

    Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
    Mai multe detalii despre Cookies!