Compoturi, darurile verii la borcan

19 Iun 2007 00:00
Zahar, fructe si apa ... Pare simplu la prima vedere sa faci un compot.

Si totusi, putini sint cei care reusesc sa ofere compoturi cu adevarat delicioase. Secretul tine de dozaj, de calitatea, soiul si aroma fructelor selectionate.

Cele mai bune dintre toate conservele de fructe sunt compoturile, pentru ca ele sunt cele mai bogate in vitamine. De asemenea, compotul contine multe saruri minerale.

Ele sunt in ultima analiza fructe proaspete in sirop de zahar. Siropul se foloseste in diferite concentratii, in functie de felul fructelor si de gustul personal al celui care le pregateste.
Compotul este un desert care fie este consumat pe loc, fie se conserva.

Compoturile care se consuma in aceeasi zi se prepara din orice fel de fructe proaspete sau uscate. Cantitatea de zahar intrebuintata variaza in functie de fructe si de gust.

Compotul poate fi pregatit dintr-un singur fel de fructe sau din fructe combinate, acestea din urma punandu-se la fiert in ordinea fragezimii lor.

La compoturile pentru iarna este necesar ca siropul sa fie mai legat, pentru ca fructul sa isi pastreze forma, sa nu se sfarame. Pentru fructele fara aciditate se poate adauga in sirop o lingura de zeama de lamaie sau 1 g de sare de lamaie dizolvata.

Pregatire
Compoturile se pot face atat din fructe descojite, cat si din fructe cu coaja. Fructele se asaza in borcan sau in sticle lasand deasupra un spatiu liber de circa doua degete (2-2,5 cm), iar siropul trebuie sa le acopere un centimetru, in asa fel incat sa mai ramana un spatiu liber pana la margine.

Acest spatiu permite continutului sa se ridice in timpul fierberii, fara sa atinga celofanul sau capacul borcanului.

Siropul
Pentru a-l prepara aveti nevoie de 1,250 kg zahar pentru cinci borcane a cate 800 g.
Se pune zaharul intr-o cratita curata, se adauga putina apa, numai atat cat sa-l acopere si se asaza la foc mic, unde sa lasa pana ce este complet dizolvat.

Zaharul acesta trebuie amestecat continuu cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Cand s-a topit, vasul se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Atunci cand siropul este caldut, se imparte in mod egal in cele cinci borcane in care in prealabil s-au introdus fructele. In timp ce turnati siropul, este bine sa tineti borcanele usor aplecate pentru ca lichidul sa impinga in afara, treptat, aerul dintre fructe.

Daca siropul nu acopera in intregime fructele, se completeaza cu apa fiarta si racita pana la temperatura camerei, atat cat sa le acopere si sa treaca deasupra lor cu un centimetru.

Datorita faptului ca aceste compoturi sunt destul de concentrate, atunci cand dorim sa le servim este bine sa mai adaugam putina apa, dupa gust. Se pot pregati si compoturi fara sirop de zahar. Acestea sunt recomandate persoanelor supraponderale sau celor suferinde de diabet.

Totusi nu este neaparat obligatoriu sa se acopere cu sirop de zahar fructele si legumele din compot. Compoturile se pastreaza pentru ca prin sterilizare au fost distruse micro-organismele sin u pentru ca in ele s-a adaugat sirop de zahar.

De aceea orice fructe pot fi consevate in compoturi, fara sa se adauge zahar, ci numai apa fierbinte sau suc din aceleasi fructe. Acest lucru este important pentru cazurile cand zaharul nu este dorit (pentru bolnavii de diabet).

In toate cazurile in compot se pastreaza aroma si gustul caracteristice fructelor, fiecare fel de fructe avand metode corespunzatoare de preparare si conservare.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.29
(1611 voturi)
12671 vizite

Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p
Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!