Citrice, acrituri dulci din paradis

01 Feb 2008 00:00
Dintre toate fructele cunoscute, citricele ies in evidenta prin beneficiile pe care le aduc omului, atat in ce priveste hrana, cat si ca remediu impotriva a nenumarate boli.

Aceste fructe imbina gustul acru-dulce-amarui, sunt adevarate coctailuri energetice bune pentru sanatatea mintii si trupului, dar si ingrediente ezotice pentru diverse preparate culinare.

Citricele ofera aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C si sunt o solutie naturala de prevenire si combatere a unor boli precum bronsita cronica si gastrita.

Pentru a va recapata energia si sanatatea, pentru a preveni si trata oboseala, solutia este simpla, va recomandam o dieta zilnica bogata in citrice.

Lamaia galbena
Lamaiul este cultivat isi are originea din nord-estul Indiei, unde se gaseste si azi in stare salbatica, fructele sale fiind renumite pentru calitatile lor terapeutice. De aici cultura lamaiului s-a raspandit ajungand pe tarmul European (Portugalia, Spania, Italia, Grecia), unde clima mediteraneana i-a priit din plin.

Gustul acrisor le recomanda pentru sucuri racoritoare. Dar aceasta nu este singura caracteristica benefica a lamaii.

Lamaia contine multa vitamina C, vitamina B, fosfor, calciu si fier. Organismul nostru asimileaza imediat vitamina C din lamaie; de aceea, nutritionistii recomanda consumarea zilnica a pulpei fructului, pentru a creste posibilitatea organismului de de a sintetiza hormonii antistres.

Ca tratament, lamaia poate fi folosita pentru efectul ei antibacterian, antiseptic, pentru ca stimuleaza leucopoieza (formarea si maturatia leucocitelor), e tonic cardiac, diuretic.

Este cea mai acidulata dintre toate tipurile de citrice. Cei cu stomacul sensibil ar trebui sa o consume cu moderatie. Sucul pur, cu precadere, poate fi iritant.

Coaja este bogata in flavonoizi si uleiuri esentiale. "Pielea" ei este alba, relativ groasa si deseori foarte amara, dar contine multa pectina.

Prin cantitatea insemnata de vitamina C, lamaia protejeaza inima si accelereaza innoirea celulelor. Are efect bactericid si antiseptic. Lamaia are efect antireumatismal, antigutos, hipotensiv,depurativ, hemostatic, remineralizant si anti scorbutic. Scade aciditatea gastrica, poate fi folosita ca tonic nervos.

Este indicata in infectii, stari febrile, boli infectioase, astenie, arteroscleroza, varice, flebita. In uz extern are actiune cicatrizanta

Lamaia verde
Bogata in vitamina C, lamaia verde este mai putin agresiva decat lamaia obisnuita si are un parfum foarte placut. Lamaia verde este recomandata celor carora nu le plac aromele acide.

Cele mai bune intrebuintari culinare: in cocteiluri (de tip mojito), mancaruri exotice, serbeturi, creme si deserturi.

Portocala amara

Putin intalnita in Europa, portocala amara (Citrus aurantium) este mai mult folosita in medicina decat in bucatarie (mai ales in Asia si Caraibe).

Portocalul are origine in India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei si a fost adus de arabi �n occident.

Frunzele sale inlatura migrenele, iar pielita sa - uscata - este folosita drept cicatrizant. Sucul portocalei amare ajuta la vindecarea rapida a durerilor de gat.

Exista o mare varietate de portocali cu mari diferente, fundamentale pentru calitatea si gustul fructului, care variaza de la dulce la acru.

Specia de portocale amare sunt utilizate pentru fabricarea bauturilor, marmelade si prajituri.

Grapefruit sau grepfrut
Grapefruit este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbena sau rozalie (Citrus paradisi), cu miezul zemos si amar, apreciat pentru continutul bogat in enzime care stimuleaza digestia, se obtine de la hibrizi dintre pomelo si diferite soiuri de portocal, putand avea pulpa galbena, roz sau rosie.

Grapefruit ocupa un loc bun printre citrice datorita aromei sale, a proprietatilor apetisante si a calitatilor de improspatare. Ele variaza in culoare, putand avea culoarea cojii de la un galben pal la roz.

Acest fruct este are o valoare nutritive mare si poseda aproape aceleasi proprietati ca portocala sau lamaia. Varianta fara seminte este mai buna deoarece contine o cantitate mai mare de zahar, calciu si fosfor.

Dintre substantele fitochimice si antioxidantii ce se gasesc in grapefruit amintim: beta-carotenul, licopenul, quercitrina, cumarina, acidul galacturonic, pectina citrica si, bineinteles, vitamina C.


Are efect de diminuare sau prevenire a simtomelor de guturai sau gripa, datorita continutului mare de vitamina C. Reduce stresul, ajuta la prevenirea bolilor de inima, are efect de diminuare a colesterolului, de imbunatatire a sistemului imunitar si a sistemului cardiovascular. Grapefruitul lupta impotriva cancerului, in special a celui de stomac si pancreas.

Pomelo
Pomelo este fructul citric cel mai mare (Citrus maxima sau Citrus grandis), de forma unei pere uriase de culoare galbena-verzuie, cu coaja groasa de 1,5 cm, cu pulpa galbuie, acidulata si usor amara.


Este adesea considerat o varietate de grapefruit, in fapt diversele varietati de grepfrut fiind hibrizi dintre pomelo si diferite soiuri de portocal.

Are calitati nutritionale deosebite si in egala masura, proteine, carbohidrati, calciu, fier, betacaroten, vitaminele B1, B2, si vitamina C.

In afara de faptul ca este un stimulent imunitar de exceptie, pomelo sunt fructe deosebit de hranitoare pentru iarna, sunt considerate plante de interior pentru excentrici si se pare ca alunga spiritele rele.

Cat de mult ti-a placut acest articol?
5.61
(1977 voturi)
9046 vizite

Cele mai noi Retete
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Cel mai simplu bulz. Este delicios!
Bulzul ciobanesc este unul dintre cele mai simple si delicioase retete pe care le poti prepara. Este o reteta perfecta pentru zilele racoroase de toamna, pe care o poti savura alaturi de familie in orice moment al zilei.
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperici savuroasa!
Supa crema de ciuperci este usor de preparat, contine putine calorii, dar este foarte satioasa. Este ideala pentru diete si aduce numeroase beneficii organismului tau. Iata mai jos o reteta delicioasa:
Ardei murati cu miere!
Ardei murati cu miere!
Ardeii grasi murati cu miere sunt un tip de muratura deosebita si inedita. Ii poti face pentru a-i folosi la o masa speciala, cu fripturi pe baza de sosuri din miere. Invitatii tai vor fi incantati de gustul lor minunat!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Cum sa faci maioneza in mai putin de 1 minut!
Vrei sa prepari rapid o salata pentru invitatii tai si ai nevoie de maioneza? Nu te mai agita! Poti sa prepari maioneza in mai putin de un minut. Este delicioasa si nu trebuie sa depui nici prea mult efort pentru a o prepara!
Prepara cea mai buna paine de casa
Prepara cea mai buna paine de casa
Ti-e dor de mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor, preparata de bunica? Prepara cea mai gustoasa paine, chiar la tine acasa. Te vor incanta cu siguranta aroma savuroasa si mirosul sau imbietor, care vor anima caminul tau.
Cele mai noi Sfaturi Gastronomice
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Cum fierbi corect orezul in functie de tipul lui
Credeai ca le stii pe toate in bucatarie? Dupa ce vei citi randurile de mai jos cu siguranta vei invata lucruri noi. Iata cum se prepara corect orezul in functie de tipul sau: Orezul albCel mai renumit tip de orez, dar nu neaparat si cel mai sanatos
Trucuri pentru clatite delicioase!
Trucuri pentru clatite delicioase!
Clatitele sunt desertul cel mai popular si cel mai delicios. Le prepari rapid, insa pentru a fi cu adevarat delicioase, trebuie sa stii trucurile de mai jos: Foloseste oua de tara!Daca ai oua de tara, foloseste cateva si la prepararea clatitelor. Pe
Personalitatile din spatele mancarurilor
Personalitatile din spatele mancarurilor
Cand ne place ceva cu adevarat, avem tendinta de a ne purta putin ciudat. Ba chiar, din cand in cand, suntem atat de mandri si posesivi, incat ne denumim descoperirile cu propriile nume. La fel se intampla si cu mancarea. foodpanda.ro a selectat
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul Secret al lunii noiembrie
Ingredientul lunii noiembrie de pe platforma Electrolux este piperul Sichuan. The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna Electrol
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
Activia de Baut cu Afine, pentru o stare de bine
A venit, a venit toamna si, odata cu ea, noul iaurt delicios si hranitor Activia cu Afine, pentru o stare de bine, zi de zi! Noul iaurt Activia are la baza lapte proaspat si fermentul sau special, Bifidus Actiregularis, oferind combinatia perfecta p

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!